Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 20:04

Пломби з біологічно активного скла зупинять карієс

Rate this item
(0 votes)

Учені Університету штату Орегон заявили, що біологічно активне скло можна використовувати для пломбування зубів. Пломби, виготовлені з біоактивного скла, сповільнять розпад зубів, а також доповнять зубну тканину відсутніми мінералами.
Фахівці припустили, що пломби можна формувати з маси з додаванням мінералів. Це допоможе запобігти карієсу і втраті пломби. Сучасні дослідження дозволяють зробити висновок, що середній період служби композитної пломби становить близько 6 років.
Біологічно активне скло, здатне взаємодіяти з організмом людини, використовувалося для деяких відновлювальних процедур щодо кісток, заявив автор дослідження Джеймі Крузиц.

У стоматології ж цей тип скла використовують поки що в малих кількостях, однак експерименти свідчать, що цей матеріал досить перспективний. Бактерії, що містяться в порожнині рота, не зможуть швидко колонізувати пломбу з біологічно активного скла, а значить, сповільниться і розвиток карієсу.
До складу такого скла входять оксиди кальцію, калію і фосфору, зовні маса виглядає як звичайна дрібна скляна крихта.
Біоактивним це скло вчені називають через здатність до взаємодії з тканинами тіла.


У КО­ЛУМ­БІЇ ДО­ЗВО­ЛИ­ЛИ МЕ­ДИЧ­НЕ ВИ­КО­РИС­ТАН­НЯ МА­РИ­ХУ­АНИ

Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос підписав закон, що дозволяє медичне використання марихуани.
За повідомленням агентства Сіньхуа, регулювати виконання документа буде Міністерство охорони здоров’я країни. Президент підкреслив, що новий закон не суперечить міжнародним зобов’язанням Колумбії у боротьбі з незаконним обігом наркотиків.
Нормативний акт, спільно розроблений міністерствами охорони здоров’я, юстиції та сільського господарства, регулює вирощування рослин і насіння, а також процеси виробництва, виготовлення, експорту, розподілу, продажу, використання й володіння марихуаною та її похідними в медичних і наукових цілях.
Колумбійські компанії, які хочуть виробляти та продавати продукти, що містять канабіс, мають подати заявку на ліцензію до Національної ради по боротьбі з наркотиками і Міністерства охорони здоров’я, а також представити свої протоколи безпеки і бізнес-планів та сертифікувати походження вкладених у проект коштів. Термін розгляду заявки становитиме 30 днів.


В АБХАЗІЇ ЖІНКАМ ЗАБОРОНИЛИ РОБИТИ АБОРТИ

Виняток становлять випадки, коли необхідно позбутися від завмерлої вагітності.
За словами голови Комітету охорони здоров’я і праці Абхазії Аполлона Гургулія, цей захід дозволить поліпшити ситуацію з народжуваністю в країні.
Чиновник зазначив, що саме багатодітні сім’ї є затятими прихильниками законодавчої заборони абортів. Новий закон забороняє не тільки аборти, а й будь-які випробування із застосуванням людських ембріонів. Законодавчі органи Абхазії проголосили рівність прав ненароджених дітей та їх матерів.
Однак, незважаючи на шляхетний посил закону, деякі чиновники впевнені, що заборона вільного проведення абортів спровокує хвилю підпільних операцій з переривання вагітності.
За статистикою, з 1993 року в Абхазії було проведено 11 тисяч абортів, що є невисоким показником. Планується, що закон про заборону абортів доповнить програма захисту материнства і дитинства.

Ярослав ШЛАПАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».