Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 17:46

Тренування рівноваги проти травм щиколоток

Rate this item
(0 votes)

Тренування почуття рівноваги допомагає уникнути розтягнень і вивихів щиколоток, стверджують фахівці клініки Elite Performance Physical Therapy.
Не тільки спортсмени страждають від розтягнень і вивихів. Жінки, одягаючи взуття на високих підборах, або чоловіки, які грають у баскетбол на вихідних, не застраховані від пошкодження такої частини тіла, як щиколотка. Марк Козука, фізіотерапевт Elite Performance Physical Therapy, заявляє, що розвиток м’язів і почуття балансу оберігає від поширених травм — вивихів і розтягувань щиколоток.

За словами доктора, людина з більш розвиненим почуттям рівноваги тіла краще рухається і має більш низьку ймовірність отримання травми. Близько 98% пацієнтів із травмами щиколоток не мають розвинених навичок балансу. Для поліпшення почуття рівноваги фахівці радять використовувати нестійкі поверхні або складений килимок для йоги. Ці прийоми змушують працювати м’язи, що оточують кісточку, і гомілковостопний суглоб стабілізується для збереження рівноваги.

 

МА­ЛЬОВ­НИ­ЧИЙ РАЙОН ПРО­ЖИ­ВАН­НЯ РО­БИТЬ ВАС ЗДО­РО­ВІ­ШИ­МИ

Згідно з новим дослідженням люди відчувають себе здоровішими, коли вони живуть у більш мальовничому районі — чи то в місті, чи в сільській місцині. Дослідження засвідчує, що даний зв’язок є істотним як для сільських районів Англії, так і для міських та приміських. Це не було пов’язано з доходом місцевих мешканців або ступенем озеленення місцевості.
Для проведення експерименту використовувалися дані онлайн-гри Scenic-Or-Not (мальовничий-або-ні), де користувачі оцінювали мальовничість понад 212 тисяч фотографій різних місцевостей у Британії. Рейтинг гри становив більше 1,5 мільйона.
У дослідженні, опублікованому в журналі Scientific Reports, стверджується, що люди, які живуть у районах, оцінених як більш мальовничі, мали кращі показники здоров’я (зібрані під час перепису 2011 року).
Чанукі Сересінхі, аспірантка з наукової лабораторії бізнес-школи Warwick Business School, заявляє: «Для того щоб вивчити, як мальовничість стосується здоров’я людей, ми повинні були врахувати широкий спектр чинників.
Наприклад, багаті люди можуть жити у більш мальовничих районах. У містах може бути менше мальовничих районів через високу щільність населення, забрудненість території. Наш аналіз враховував площу міських, приміських або сільських районів. Ми також враховували соціально-економічні характеристики, які можуть бути пов’язані зі здоров’ям, такі як дохід і зайнятість.
Крім цього, ми провели додатковий аналіз для обліку рівня забруднення повітря. Після порівняння всіх факторів у нашому аналізі ми встановили, що з усієї Англії люди повідомляють про покращення здоров’я, якщо вони мешкають у більш мальовничих районах».
Дослідники також виявили, що мальовничі райони передбачали не тільки велику кількість зелених насаджень, важливим був і загальний пейзаж.

 

ГРО­ШІ Є ПРО­ВІД­НОЮ ПРИЧИНОЮ СТРЕ­СУ У СВІ­ТІ

Гроші, тиск на самого себе і недостатність сну є трьома головними причинами стресу у всьому світі, що засвідчило нове дослідження.
За даними опитування представників 22 країн, гроші є основним джерелом стресу для 29% людей. Чинення тиску на самого себе є другою за поширеністю причиною стресу — 27% респондентів назвали цей фактор як основне занепокоєння. Нарешті, позбавлення сну є джерелом стресу для 23% людей.
Онлайн-дослідження було проведено серед більш як 27 тисяч людей в Аргентині, Австралії, Бельгії, Бразилії, Канаді, Китаї, Чехії, Франції, Німеччині, Гонконзі, Італії, Японії, Мексиці, Нідерландах, Польщі, Росії, Південній Кореї, Іспанії, Швеції, Туреччині, Великобританії та США. Результати показали, що Японія і Німеччина найменшою мірою страждають від основних причин стресу, у той час як мешканці країн Латинської Америки найбільш схильні до неспокою і тривоги. Франція є єдиною країною, де діти як джерело стресу перебувають у першій п’ятірці причин занепокоєння.

 

ЗА ПУЛЬ­СОМ ЛЮ­ДИ­НИ МОЖ­НА ВИ­ЗНА­ЧИ­ТИ 
ТРИ­ВА­ЛІСТЬ ЖИТ­ТЯ

Частий пульс, вважають учені з Університету Ціндао, помітно підвищує ризик смерті людини від більшості причин. Цікаво, що швидке серцебиття навіть при відсутності серцевої патології впливає на ймовірність смерті. Такого висновку дослідники дійшли у рамках аналізу результатів 46 досліджень.
Науковці переглянули 78 тисяч випадків смерті та співвіднесли дані з частотою пульсу в людей за їх життя. Виявилося, що кожні 10 ударів серця вище норми підвищують ризик смерті від будь-якої причини на 10%, зростає й імовірність виникнення хвороб серцево-судинної системи на 8%.
Зазначимо, що абсолютний ризик смерті від частого пульсу виявився незначним. Іноді частий пульс — це особливість роботи конкретного організму. У деяких випадках — це прояв серцево-судинної дистонії.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».