Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Листопад 2015 11:29

Спілкування з людиною на візку. 12 правил

Rate this item
(0 votes)

Ни­ні все біль­ше лю­дей, які зму­ше­ні пе­ре­мі­ща­ти­ся на віз­ках, ви­би­раю­ть­ся з чо­ти­рьох стін сво­їх осель у світ. Су­час­не су­спіль­ство стає все більш від­кри­тим і до­ступ­ним. Гас­ло «Ук­раї­на — це Єв­ро­па» хоч і по­віль­но, але все ж та­ки по­сту­по­во на­пов­ню­єть­ся ре­аль­ним зміс­том.
У Єв­ро­пі та США лю­ди на віз­ках — зви­чай­на кар­ти­на. Їх мож­на по­ба­чи­ти скрізь — у су­пер­мар­ке­тах, біб­ліо­те­ках, пар­ках, спор­тив­них ком­плек­сах... Во­ни спіл­кую­ть­ся і на­со­ло­джую­ть­ся жит­тям на­рів­ні з усі­ма. Спо­ді­ва­ємо­ся, що ско­ро так бу­де і в Ук­раї­ні, хо­ча ще ду­же ба­га­то сте­рео­ти­пів тре­ба по­до­ла­ти.

Як поводитися, якщо ваш співрозмовник на візку? На ресурсі samasma свої рекомендації та побажання висловила Ганна Руденко — таких, як вона, у нас прийнято називати «з обмеженими можливостями».
1. Не по­тріб­но спе­ці­аль­но на­ма­га­ти­ся не об­ра­зи­ти
Якщо спеціально стараєшся, то виходить фальшиво, і це ще гірше. Не варто думати, що людина на візку не може за себе постояти — так, фізично вона, скоріше за все, дати відсіч не в змозі (хоча тут теж є варіанти), але відповісти словом — будь ласка. Якщо у нас людина на візку з’явилася в суспільстві, то у неї за плечима вже стільки різних колишніх образ, що нічого нового вона не почує. Тому просто сприймайте візковика як звичайну людину, яка, скажімо, сидить на лавці.
2. Не всі ві­зоч­ни­ки од­на­ко­ві
Перш за все людина на візку — це особистість. Зі своїми поглядами, смаками, планами. Не слід думати, що одному візочнику абсолютно так само буде цікаво з іншим просто тому, що вони обоє не можуть встати. Це все одно як вважати, що всі люди з одним розміром ноги повинні ідеально один одному підходити. Так, у них на одну загальну тему більше, але іноді, крім неї, нічого спільного немає.
Дуже дратує, коли кажуть: «О, я знаю Олю, вона теж у колясці, ви подружитеся» або «О, це Діма в колясці — може, вам зустрітися?» Не потрібно думати, що люди на візку можуть працювати тільки у компаніях, які спеціально залишають місця під таких працівників, або одружуватися чи виходити заміж за людей, у яких також проблеми зі здоров’ям. Це абсолютно не так.
3. Не вар­то ра­ди­ти лі­ку­ван­ня
Як правило, всі люди на візках знають про свою хворобу більше, ніж ви, і про лікування теж. І, ймовірно, спробували його. Якщо у когось проблеми з м’язами (генетичні), не слід говорити їй — а ти походи в спортзал або поїж білок. Про лікування краще спочатку взагалі не говорити. І не потрібно говорити, що людина скоро видужає — це ж неправда.
4. Не бій­те­ся за­пи­та­ти, що ста­ло­ся
І не потрібно вибачатися. Це абсолютно нормальне запитання — дізнатися, чому людина на візку — було б дивно, якби ви не запитали. Зрозуміло, що це не повинно бути перше запитання, але боятися його теж не варто. Якщо цікаво — запитайте, людина вам розповість рівно стільки, скільки потрібно.
5. Лю­ди на віз­ках — не свя­ті
І не варто думати, що їхні рідні святі і що всі візочники — добрі, ввічливі, розумні і тактовні. Ні. Вони — звичайні люди. Тому не потрібно ставитися з надмірною поблажливістю — слід ставитися нормально. Якщо ви не згодні з тим, що говорить людина в колясці, скажіть це. Якщо вам не подобається те, що робить людина на візку, скажіть це. Але перш за все уявіть себе на її місці і подумайте — зробили б ви так само? Ці роздуми займуть кілька секунд.
6. Не по­тріб­но ду­ма­ти, що лю­дям на віз­ках ви­ста­чить мі­ні­му­му
Велика частина візочників — здебільшого тих, яких ви бачите на вулицях, — зуміла знайти себе в житті. У них є освіта, робота, сім’я. Вони можуть за себе платити. Не потрібно сунути їм гроші, пропонувати старий одяг тощо. Не варто говорити щось на зразок: «Ну, сідайте на проході, і так нормально» або «А у нас є і економпропозиції».
7. Не со­ром­те­ся слів «про­ходь­те» або «хо­ді­мо»
Як правило, більша частина візочників ходила до того, як потрапити в коляску. І ці слова просто асоціюються з рухом, а не саме з ходінням. Якщо ви скажете просто «ходімо» або «йди сюди» — це набагато краще, ніж «ходімо... ой... ти ж не можеш ходити...» Не треба акцентувати на цьому увагу.
8. За­пи­та­ти кра­ще, ніж про­мов­ча­ти
Якщо вам здається, що візочнику потрібна допомога і ви готові допомогти, але не знаєте як — запитайте. Робити вигляд, що ви не помітили або стояти, дивитися і мовчати — це безглуздо. Всі розуміють, що ви не зобов’язані знати все і про всіх, і якщо ви запитаєте, як краще допомогти, — це цілком нормально. Скажіть, що ви не вмієте, що ніколи до цього не опинялися в таких ситуаціях.
9. Не тре­ба го­во­ри­ти в тре­тій осо­бі
Наприклад, якщо людина на візку із супровідним, якось дивно питати у супроводжуючого: «А вона може? А їй буде зручно?» Запитайте у людини в колясці. Звичайно, різні бувають випадки, але, як правило, візочник може говорити сам за себе.
10. Лю­ди­на на віз­ку не­обо­в’яз­ко­во у віч­ній де­пре­сії
І не слід думати, що їй весь час потрібно чиєсь товариство, щоб не відчувати себе самотньою. Ні — як правило, у неї стільки ж турбот, як і у всіх інших. Є різні люди — інтроверти, екстраверти, візок на це не впливає. Не всім обов’язково багато спілкуватися. Не тільки ви повинні йти назустріч — людина на візку теж повинна цього хотіти.
11. Не слід ду­ма­ти, що всі по­ліп­шен­ня для ві­зоч­ни­ків — це тіль­ки для них
Буде добре, якщо ви допоможете людині на візку добитися будівництва пандуса, зручних туалетів, хорошого транспорту, ліфтів. Це однозначно допоможе людям, які не можуть ходити, відчувати себе краще. Але не тільки їм буде краще — вам теж. Матусям із дитячими колясками, літнім людям, молодим, які зламали ногу або просто дуже втомилися. Я на вулицях рідко бачу охочих скакати по бордюрах, якщо є спуск — спуск зручніше. Не потрібно робити лише для людей на візках — робіть для себе і як для себе. І все буде добре.
12. Не со­ром­те­ся лю­ди­ни на віз­ку
У компаніях, у сім’ї, на вулиці, в магазині поводьтеся так, як завжди. Не потрібно починати ставати іншим. Просто завжди і скрізь залишайтеся ввічливими, тактовними, акуратними, уважними до всіх.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».