Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Листопад 2015 23:55

Лиша сам, кожний, і від сьогодні!

Rate this item
(0 votes)

19 ЛИСТОПАДА — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД КУРІННЯ

На­реш­ті бо­роть­ба з цією згуб­ною звич­кою на­бу­ває ціл­ком кон­крет­них об­ри­сів, адже ще бук­валь­но кіль­ка де­ся­ти­літь то­му не мож­на бу­ло про­су­ну­ти­ся да­лі ба­ла­чок. Ви­ною цьо­му бу­ло прак­тич­но не­про­бив­не ло­бі тю­тю­но­вих ви­роб­ни­ків та їх еле­мен­тар­на жа­діб­ність.

Вельми символічно, що Всесвітній день відмови від куріння своїми витоками сягає Американського континенту, де й народилася ця згубна звичка — тютюнопаління.
Тож, вивчивши сумну статистику, онкологічне співтовариство Сполучених Штатів Америки у далекому вже тепер 1977 році встановило цей день. Було запропоновано відзначати його щорічно в листопаді, кожного третього четверга. Незабаром до цієї корисної ініціативи почали долучатися у всьому світі.
Статистика ВООЗ дуже сумна. Епідемія тютюнопаління у XX ст. забрала життя понад 100 мільйонів людей. У XXI ст. ця цифра може зрости. Близько 63 відсотків усіх смертей на землі відбувається через неінфекційні захворювання. Тютюнопаління у цій страшній статистиці посідає сталу позицію лідера.

Метою Дня відмови від куріння є активне сприяння у зниженні розповсюдження шкідливої тютюнової залежності. Це боротьба проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства і, насамперед, у середовищі лікарів та медичного персоналу.
Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця та людей, які його оточують, здатне позитивно вплинути на самосвідомість більшості курців. Завдяки хорошій обізнаності населення про шкоду куріння для здоров’я та доступні методи позбавлення від цієї шкідливої звички багато землян прагнуть позбутися згубної нікотинової залежності.
Утім, деякі люди не усвідомлюють усієї тяжкості наслідків від вживання тютюну для свого здоров’я і здоров’я своїх дітей. У більшості випадків це результат відсутності переконливої інформації з цієї теми, а також наслідок інформаційної протидії з боку тютюнових компаній. У цьому зв’язку ВООЗ та низка міжнародних громадських і медичних організацій пропонують урядам країн, що приєднуються до цієї боротьби, захищати політику охорони здоров’я від будь-яких впливів тютюнової промисловості, вжиття податкових і цінових заходів щодо скорочення попиту на тютюнові вироби, законодавчий захист своїх співгромадян від впливу тютюнового диму.
Крім того, пропонуються прямі державні регуляторні дії з контролю за складом тютюнових виробів та їх оприлюднення. Заходи з регулювання маркування та упаковки тютюнових виробів з метою попередження людей про небезпеку цієї шкідливої звички. Заборона стимулювання продажів і реклами, а також можливості спонсорства тютюнових компаній, повсюдне надання кваліфікованої допомоги тим, хто вирішив позбутися цієї шкідливої звички, — ось надійні шляхи подолання її розповсюдження. Однак головне — це наша воля до перемоги над злісним і підступним ворогом — тютюном. Тільки сам, кожний, і від сьогодні!

 

СУЧАСНІ ДІТИ МЕНШ ВИТРИВАЛІ, НІЖ ПОПЕРЕДНІ ПОКОЛІННЯ

Діти нинішнього покоління не здатні бігати так само швидко, як це робили їхні батьки у дитячому віці, вважають австралійські дослідники з університету Південної Австралії.
Вони проаналізували дані 25 мільйонів дітей з 28 країн світу за 50-річний період. Виявилося, що фізична витривалість дітей і підлітків знижується з кожним роком. Наприклад, нинішньому поколінню дітей для подолання дистанції у 1,6 км потрібно на 1,5 хвилини більше часу, ніж їх одноліткам 30 років тому. Серед випробовуваних винятком стали діти з Японії.
Експерти вважають, що ця тенденція пов’язана зі зростаючою кількістю дітей з ожирінням і малорухливим способом життя. За останні десятиліття у багатьох країнах світу фастфуд став дуже популярним серед дітей, а фізичному вихованню приділяється недостатньо уваги і часу.

 

ПОВНІ ЛЮДИ НЕ МОЖУТЬ ЗАЛИШАТИСЯ ЗДОРОВИМИ

Думка про те, що деякі люди мають надлишкову вагу і залишаються при цьому здоровими, — міф, повідомили канадські дослідники з університету в Торонто.
Учені протягом 10 років вивчали дані людей з різною вагою. Виявилося, що навіть якщо не враховувати підвищений кров’яний тиск, діабет та інші метаболічні проблеми, серед людей з надмірною вагою були більш високі показники смертності від інфаркту та інсульту, ніж у їхніх худіших однолітків.
Ґрунтуючись на результатах дослідження, науковці вважають, що набір зайвих кілограмів є несприятливим для здоров’я навіть за відсутності метаболічних проблем. Це йде у розріз з існуючою концепцією про те, що можна бути здоровим, маючи надлишкову вагу. Термін «здорове ожиріння» був використаний деякими вченими для опису людей, які страждають на ожиріння, але не мають проблем зі здоров’ям, що, як правило, супроводжують надмірну вагу (високий кров’яний тиск, підвищений рівень цукру, високий рівень холестерину). Експерти підкреслюють, що ожиріння — проблема для здоров’я.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».