Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Жовтень 2015 21:56

Живімо за правилами

Rate this item
(0 votes)

29 жовт­ня — Все­світ­ній день бо­роть­би з ін­суль­том. Са­ме все­світ­ній, то­му що важ­ли­вість лі­ку­ван­ня і про­фі­лак­ти­ки та­ко­го тяж­ко­го за­хво­рю­ван­ня, як ін­сульт, ви­зна­єть­ся у всьо­му сві­ті. Най­страш­ні­ше те, що ін­сульт «мо­лод­шає» з кож­ним ро­ком. Як­що ра­ні­ше за­хво­рю­ва­ли лю­ди стар­ших ві­ко­вих груп, то ни­ні є ви­пад­ки і се­ред осіб мо­лод­шо­го по­ко­лін­ня.

А не так давно ЗМІ взагалі повідомили, що інсульт стався у п’ятимісячної дитини!
Недаремно в народі інсульт називають ударом, оскільки життя здорової або майже здорової людини, яка при цьому самостійно себе обслуговує, після інсульту разюче змінюється. Учора міг усе робити сам, і раптом — безпомічний інвалід, потребуєш періодичної чи постійної сторонньої допомоги, а то й догляду.


Звичайно, наука не стоїть на місці. Фармація пропонує нові й нові лікарські препарати, розвивається індустрія реабілітації, але не випадково інсульт називають одним із найдорожчих захворювань.
Будь-якому захворюванню, в тому числі й інсульту, набагато легше запобігти, ніж лікувати, тож давайте скористаємося тим, що є такий Всесвітній день боротьби з інсультом, та поговоримо, як саме запобігти цій серйозній недузі. Насамперед, пригадайте — чи були у вашій родині випадки захворювання на інсульт, і якщо були, поставтеся з особливою увагою до проблеми, адже інсульт може бути спадковим.
Хоч як це банально звучить, але варто не забувати про необхідність вести здоровий спосіб життя, в тому числі — контролювати свій артеріальний тиск. Причому робити це треба не коли припече, а регулярно й у будь-якому віці. Апарат для вимірювання артеріального тиску, вважають медики, має бути в кожному домі, до того ж у продажу нині є величезний вибір і за ціною, і за можливостями вимірювати самостійно свій артеріальний тиск. Фахівці рекомендують не нехтувати цією порадою, оскільки найбільш небезпечні ті випадки, коли при підвищеному артеріальному тиску людина почувається добре і не вживає жодних заходів для його зниження.
Набагато краще, коли ти можеш виміряти артеріальний тиск собі, своїм рідним, особливо старшого віку, переконатися, що він у нормі, і заспокоїтися. А от якщо вам уже призначені препарати, то ймовірніше приймати їх вам доведеться постійно. Скасувати лікування або замінити ліки на інші може тільки лікар. Ні в якому разі не можна займатися самодіяльністю, адже нормалізація на тлі лікування артеріального тиску зовсім не передбачає його скасування.
В обов’язковому порядку треба контролювати й рівень холестерину в крові. Сучасна людина має знати рівень свого холестерину. А оскільки інсульт дедалі «молодшає», це стосується всіх. Ви знаєте рівень свого холестерину? Якщо ні, то чому? Спробуйте самі відповісти собі на це просте запитання.
З профілактичною метою варто виключити з раціону жирні продукти тваринного походження. Дієта має містити достатню кількість фруктів і овочів. Важливо також контролювати кількість споживаної солі, оскільки солона їжа сприяє підвищенню рівня артеріального тиску.
Більшість городян переважно ведуть «сидячий» спосіб життя. І як тут не згадати про необхідність помірного фізичного навантаження. Це може бути лікувальна фізкультура, заняття показаним видом спорту, регулярна ранкова зарядка, посильна робота на дачній ділянці та піші прогулянки.
Також необхідний повноцінний відпочинок. Робота роботою, а організм обов’язково має відпочивати. Сприяє відновленню сил і повноцінний сон.
А ось про куріння слід забути. Нікотин — сильна судинна отрута, а інсульт — це пошкодження судин. Про важливість цієї проблеми говорять усі, але мало кого з курців це зупиняє. Не допускайте, щоб цим гальмом став інсульт.
Як бачите, небезпека інсульту є високою, лікування тривале, та й не всім по кишені. На жаль, не завжди успішне, а от профілактика вимагає лише дотримання простих правил. Живімо за правилами!

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».