Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Вересень 2015 11:54

Світ потребує масової дегельмінтизації, заявляє ВООЗ

Rate this item
(0 votes)

Близько півтора мільярда людей у всьому світі повинні позбутися гельмінтів. Про це заявила Всесвітня організація охорони здоров’я, яка стурбована ситуацією, що склалася стосовно кишкових паразитів.
Команда дослідників Стенфордського університету повідомила, що величезна кількість глистів та інших паразитів, що живуть у людині, з часом може спричинити спалах лікарсько стійких інфекцій. У даний час боротьба з паразитами орієнтована переважно на дітей шкільного віку.
Однак фахівці повідомляють про термінову необхідність лікування від гельмінтів цілих міст та країн. На сьогодні гельмінтами, за оцінками експертів, заражена чверть населення Землі. Від усіх видів паразитів, що проживають у середині організму людини, можна позбутися за допомогою дешевих і доступних препаратів.


Нині ВООЗ має намір проводити регулярну дегельмінтизацію в ендемічних районах світу. Масове лікування від глистів повинно охопити близько 75% дітей. Водночас науковці попереджають, що занадто інтенсивне лікування може сприяти появі стійких до лікарських препаратів паразитів.
Подібна ситуація спостерігалася у ветеринарній паразитології, і людям необхідно уникнути тієї ж помилки, заявив прес-секретар ВООЗ.

 

НОВИЙ ВИД ШОКОЛАДУ ЗАПОБІГАЄ ХВОРОБІ АЛЬЦГЕЙМЕРА І СТАРІННЮ МОЗКУ
Шоколад із додаванням дієтичного екстракту какао покращує діяльність мозку і запобігає віковим нейродегенеративним розладам, наприклад хворобі Альцгеймера.
Фахівці Школи медицини при лікарні Маунт-Синай у Нью-Йорку дійшли висновку, що новий вид шоколаду, який містить велику кількість поліфенолів, знижує вікову когнітивну дисфункцію і запобігає процесу старіння мозку.
Це відкриття пов’язане з тим, що екстракти какао, які додають у такий шоколад, містять набагато більше поліфенолів, ніж звичайні солодощі з какао-компонентами. Експерименти на тваринах підтвердили, що какао-екстракт дійсно запобігає появі хвороби Альцгеймера у тварин або гальмує її розвиток.
Поліфеноли у великих кількостях не дають токсичним білковим компонентам накопичуватися у головному мозку. Цей процес запобігає втраті синапсів, важливих для функціонального зв’язку між нейронами.

 

НЕВІДОМИЙ ВІРУС В УКРАЇНІ — ПІДСТУПНА СЕЗОННА ЗАГРОЗА
Загадковий вірус уже звалив із ніг сотні українців. До звичних симптомів застуди у вигляді кашлю, температури й нежиті додалася ще й втрата голосу.
За повідомленням служби новин ТСН, симптоми вірусу проявляються інтенсивніше, ніж банальний грип. Лікарі стверджують, що стандартними методами лікування застуди цю хворобу подолати не вдається. Потрібні прийом антибіотиків, постільний режим і лікарняний. Випадки зараження подібним вірусом спостерігаються і в українських школах.
Невідома вірусна інфекція вражає і вчителів, і учнів, деяким навіть доводиться лягати в лікарню. Медики радять не ігнорувати перших ознак захворювання, а лікуватися й брати лікарняні, щоб не заражати колег.
Для профілактики зараження лікарі рекомендують зволожувати ніс сольовим розчином за допомогою промивань, використовувати оксолінову мазь і противірусні засоби.

 

ЙОГА ЕФЕКТИВНО ЗНІМАЄ БІЛЬ ПРИ АРТРИТІ
Практика йоги покращує фізичне і психічне самопочуття при артриті — захворюванні, від якого нині не існує дієвого лікування.
Утім, без належного лікування артрит може вплинути не тільки на мобільність людини, а й на загальний стан здоров’я і психічний статус. Дослідники Університету Джона Хопкінса встановили, що у людей з артритом, які практикували йогу протягом 8 тижнів, було зафіксовано 20-відсоткове поліпшення самопочуття. Випробовувані відзначили як зменшення больових відчуттів, так і підвищення настрою, енергійність і більш високий рівень виконання повсякденних завдань.
Автор дослідження — доктор Сьюзан Батлер заявила, що йога як вид фізичної активності особливо підходить людям з артритом, оскільки поєднує фізичне навантаження й розслаблення. Крім того, програми занять можна коригувати залежно від рівня підготовки тих, хто займається.
Тривалість експерименту становила 8 тижнів. Протягом тижня в учасників було три заняття: два рази — у студії й один раз — удома. Після закінчення експерименту ефект від занять спостерігався навіть через 9 місяців.

 

ДВІ ТИСЯЧІ РОКІВ УВ’ЯЗНЕННЯ ДЛЯ АНЕСТЕЗІОЛОГА!
Іспанський суд засудив хворого на гепатит C анестезіолога до майже 2000 років тюремного ув’язнення за зараження небезпечним захворюванням декількох сотень пацієнтів.
65-річний Хуан Маесо, який страждає на наркоманію, зізнався у тому, що перед тим як ввести морфін хворим, він часто вколював частину препарату собі. Після цього він повторно використовував шприц для введення знеболювального пацієнтові.
Маесо працював анестезіологом у чотирьох клініках іспанської провінції Валенсія з 1989-го по 1997 рік. За цей час він заразив гепатитом 275 осіб, четверо з яких пізніше померли.
Суд іспанської провінції Валенсія засудив анестезіолога в цілому до 1933 років тюремного ув’язнення. Проте за іспанськими законами засуджений до такого терміну злочинець може опинитися на волі вже через 20 років.
Маесо також зобов’язаний виплатити кожному постраждалому 500 тисяч євро компенсації за заподіяну здоров’ю шкоду. Та де ж він візьме ці гроші?

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».