Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Серпень 2015 12:51

Аналіз сечі допоможе діагностувати депресію та біполярний розлад

Rate this item
(0 votes)

Правильний діагноз — запорука успішного лікування. Проте визначити психічне захворювання набагато складніше, ніж соматичне. Найчастіше лікарю доводиться спиратися на емоційну поведінку хворого і власні спостереження, а не на точні аналізи. Це часто може призводити до неправильної діагностики через схожість симптомів різних захворювань.
Наприклад, можна помилково діагностувати депресію у хворого, який страждає на біполярний розлад. Справа в тому, що першим симптомом біполярного розладу, на який звертає увагу хворий і який він описує лікареві, є депресія.


Для розробки більш точного варіанта діагностики фахівці аналізували різними методами зразки сечі пацієнтів із встановленим діагнозом. У дослідженні взяли участь 76 хворих з депресивним розладом, 43 — з біполярним і 126 здорових добровольців. Поєднання газової хроматографії — мас-спектрометрії та ядерного магнітного резонансу дозволило скласти лінійку метаболітів із сечі. Це дало можливість дослідникам виділити 20 біомаркерів, концентрація яких була нижчою у хворих із клінічною депресією.
Науковці вважають, що їх дослідження допоможе у розробці лабораторного тесту для диференціації клінічної депресії і біполярного розладу. Вони мають намір продовжити роботу на більшій кількості зразків, зокрема робитимуть аналіз спинномозкової рідини і плазми крові.


ЗА­СІБ ДЛЯ ЛІ­КУ­ВАН­НЯ ПЕ­ЧІН­КИ ДО­ПО­МА­ГАЄ ПРИ ПАР­КІН­СО­НІЗМІ
Британські дослідники з інституту Шеффілда виявили, що ліки, які багато років використовуються для лікування хвороб печінки, можуть бути ефективним засобом уповільнення розвитку хвороби Паркінсона, пише Медпортал.
Учені вивчили дію урсодезоксіхолевої кислоти (УДХК), і тепер за результатами досліджень пропонують прискорений перехід до клінічних випробувань її на пацієнтах із хворобою Паркінсона.
Фахівці продемонстрували позитивні ефекти УДХК на тканині носіїв гена LRRK2 із хворобою Паркінсона, а також на тканині носіїв LRRK2, у яких поки що немає жодних симптомів. В обох випадках УДХК поліпшила мітохондріальний метаболізм, що виявилося у збільшенні споживання кисню і рівня клітинної енергії.
Дослідники пояснили, що найбільш частою причиною розвитку хвороби Паркінсона є мутація у гені LRRK2, хоча механізм її розвитку повністю досі не описаний.
Науковці відзначають, що, оскільки мітохондріальні дефекти є і у хворих без мутації LRRK2, вони сподіваються, що УДХК зможе допомогти і пацієнтам з іншими нейродегенеративними захворюваннями.
Оскільки УДХК — вже схвалені ліки (призначаються при холестатичних захворюваннях печінки з автоімунним компонентом), їх клінічні випробування на пацієнтах із хворобою Паркінсона можуть бути розпочаті в найстисліші терміни.

 

СПОР­ТИВ­НІ ВПРА­ВИ ВЕЛЬ­МИ КО­РИС­НІ ДЛЯ ЛЮ­ДЕЙ ІЗ ХВО­РО­БОЮ АЛЬ­ЦГЕЙ­МЕ­РА
Фізична активність справляє позитивний вплив на організм пацієнтів із хворобою Альцгеймера, стверджують фахівці.
Такого висновку медики дійшли на підставі декількох експериментів. Вони вважають, що помірні заняття спортом можуть допомогти людині зміцнити загальний стан свого тіла. Крім того, тренування позитивно впливають на діяльність головного мозку людей.
Раніше вважалося, що ефект від фізичних навантажень практично непомітний у пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Однак останні дослідження, проведені медиками, дозволили вченим спростувати цю гіпотезу.
Виявилося, що представники обох статей, котрі займаються спортом, змогли зменшити деформацію білкової структури організму. Так, пацієнтам вдалося підвищити якість власного життя. Більшість учених настійливо рекомендує усім людям, незалежно від віку, продовжувати вести активний спосіб життя.
Стан мозку і нервової системи юнаків і дівчат залежить від багатьох факторів. Утім, кожна людина може позитивно вплинути на власні розумові і когнітивні здібності, підкреслили дослідники.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».