Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Липень 2015 19:12

Очні краплі замість операції – прорив у лікуванні катаракти

Rate this item
(2 votes)

Вікова катаракта є однією з головних причин втрати зору. До теперішнього часу єдиним методом лікування цього захворювання була хірургічна операція. Але вчені близькі до створення крапель, що зупиняють помутніння кришталика.
У зв’язку зі старінням населення планети кількість людей, які потребують операції з лікування катаракти, у найближчі 20 років зросте, як мінімум, удвічі. Тим часом у сучасному світі катаракта є причиною половини всіх випадків сліпоти.
Незважаючи на значний прогрес у хірургічному лікуванні катаракти (метод факоемульсифікації з імплантацією складаної лінзи дозволяє проводити цю операцію амбулаторно), випадки ускладнень, у тому числі важких, усе ще зустрічаються при подібних втручаннях.


Крім того, такі операції практично недоступні мільйонам хворих на катаракту із країн третього світу.
Можливо, найбільшим проривом у лікуванні катаракти з моменту впровадження методу факоемульсифікації стане принципово новий метод, розроблений науковцями з Китайської Народної Республіки.
Дослідники з Університету Сунь Ятсена в місті Гуанчжоу успішно випробували на собаках очні краплі, які практично повністю усували помутніння кришталика протягом шести тижнів.
Незвичайні краплі містять ланостерол — особливу органічну сполуку, яка є попередником усіх стероїдних гормонів.
Китайські вчені відкрили роль ланостерола в забезпеченні прозорості кришталика ока після того, як їм довелося лікувати вроджену катаракту в двох дітей з однієї сім’ї. Ретельне обстеження хворих малюків та їхніх родичів показало, що всі члени цієї родини, що страждали на вроджену катаракту, були носіями особливого варіанта гена, який відповідає за синтез ланостерола. Через мутації гена цієї речовини в їхніх організмах утворювалося дуже мало.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».