Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Липень 2015 16:55

Зловживання засмагою забирає більше життів, ніж ДТП

Rate this item
(0 votes)

На думку вчених, сонячні ванни стали небезпечними за ДТП для сучасної людини, оскільки рак шкіри забирає більше життів, ніж дорожньо-транспортні пригоди, повідомляє Medikforum.
Згідно з даними статистики у 2012 році у Великобританії смертність від раку шкіри на 25% перевищила смертність від ДТП. Схожа тенденція простежується і в інших країнах. При цьому рак шкіри вбиває набагато більше жінок, ніж чоловіків. Це пов’язано з тим, що представниці прекрасної статі відчувають куди більш сильний потяг до засмаги.


Популярність соляріїв та цілорічні поїздки на закордонні курорти з теплими морями, а також нехтування сонцезахисними кремами є головними причинами постійного зростання смертності від раку шкіри. Незважаючи на те що це один із найбільш легких різновидів онкозахворювань з дуже високим відсотком одужань, часом рак шкіри може перетворитися на меланому. А при цій хворобі, що перебігає вельми агресивно, прогнози значно гірші.
Фахівці повідомили, що у деяких країнах смертність від раку шкіри вже суттєво переважає смертність від ДТП. У Великобританії різниця становить 25%, в Іспанії — 35, в Ірландії — 40, а в Австралії — 71%. У США і Канаді кількість жертв від ДТП усе ще значно перевершує смертність від раку шкіри — на 72% і 51% відповідно.


Якщо старий обличчям, то старий і всім тілом

Якщо людина виглядає старшою за свої роки, то є висока ймовірність того, що її організм теж старішає у прискореному темпі, стверджують дослідники.
У рамках науково-дослідної роботи вчені спостерігали за показниками тисячі добровольців, які мешкають у Новій Зеландії. Усі піддослідні були 1972–1973 років народження. Протягом десяти років в учасників експерименту перевіряли стан нирок, печінки, легенів і системи обміну речовин, рівень холестерину, тиск, а також кардіологічні та інші показники, у тому числі стан зубів і зору. У 2011 році, коли добровольцям виповнилося по 38 років, були проведені останні перевірки.
Згідно з даними порівняльного аналізу більшість піддослідних між 26 і 38 роками старіли в одному біологічному темпі. Однак деяка частина учасників старішала швидше — набираючи по три біологічних роки за кожний календарний, тоді як біологічний вік третьої групи учасників сильно відставав від календарного.
Експерти дійшли висновку, що зовнішній вигляд учасників дослідів відповідав не календарному їх віку, а біологічному. Це означає, що процес старіння у таких людей відбувався прискорено не тільки зовні, але й реально відбивався на здоров’ї всього організму, повідомляє medicinform.net.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».