Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Липень 2015 18:57

Плід здатний вчитися в материнській утробі

Rate this item
(0 votes)

Немовлята здатні вчитися і запам’ятовувати набагато раніше, ніж вважалося. Процес навчання можливий у материнській утробі за кілька тижнів до появи на світ. Про це повідомляє нове дослідження, проведене в університеті Флориди, США.
Робота під керівництвом професора Шарлен Крюгер показала, що плід може чути те, що відбувається зовні на 34 тижні вагітності, що сприяє навчанню. На 38 тижні в плода вже присутня пам’ять.
У ході експериментів 32 вагітних жінок просили повторювати один і той же невеликий вірш двічі на день протягом шести тижнів, починаючи з 28 тижня вагітності. Після 34 тижня жінки припиняли повторювати вірш. На 28, 32, 33, 34, 36 і 38 тижнях учені проводили досліди, що дозволяють визначити, чи запам’ятало ще ненароджене немовля вірш.


Під час відвідин дослідники включали запис з віршем і спостерігали за серцебиттям дитини. Якщо цей показник збільшувався, це означало, що звуки для плода були незнайомими. Якщо серцебиття знижувалося, вчені робили висновок, що дитина впізнає вірш.
У результаті виявилося, що на 34 тижні плід починав реагувати на вірш, як на знайомий. На 38 тижні під час прочитання вірша серцебиття плода підтвердило запам’ятовування. Різні досліди дозволили з’ясувати, що дитина реагувала саме на вірш, а не на голос матері.
Таким чином, батькам слід знати, що дитина чує і запам’ятовує почуте вже за шість тижнів до свого народження.
Результати роботи були опубліковані в журналі Infant Behavior and Development.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».