Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Травень 2015 20:55

Сини підвищують ризик серцево-судинних захворювань у матерів

Rate this item
(0 votes)

Італійські дослідники з університету Турина з’ясували, що сини можуть не тільки додавати багато клопотів і переживань, а й підвищувати ризик серцево-судинних захворювань у матерів, пише Meddaily.
У дослідженні взяли участь понад 100 тисяч жінок, за якими вчені спостерігали протягом восьми років. Виявилося: якщо жінка, яка має сина, працює, то вона автоматично потрапляє до групи підвищеного ризику серцевих недуг і смертельних серцевих нападів. Учені поки не можуть зрозуміти, з чим пов’язаний такий ризик. Можливо, сини неохоче беруть на себе клопоти щодо домашніх справ, не допомагають матері, а це призводить до додаткового навантаження на жінку. Отже, у дослідженні більшість жінок працювала, а у 60 відсотків була, як мінімум, одна дитина. Робота як окремий фактор не зумовлювала ризиків для серцево-судинної системи. Ризик зростав тільки при наявності синів.
Мати, яка працює і має мінімум двох хлопчиків, більш ніж удвічі частіше стикалася із хворобами серця, ніж бездітні жінки. А от наявність дочок ніяк не позначалася на статистиці.
Експерти вважають, що доньки здатні надавати більшу підтримку матерям і рідше змушують їх хвилюватися. Не виключено, що проблема сягає корінням у період вагітності (більші, порівняно з дівчатками, хлопчики, можливо, створюють зайве навантаження на жіноче серце).

Ярослав ШЛАПАК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».