Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Травень 2015 19:06

Розроблено пластир, що може замінити ін’єкцію

Rate this item
(0 votes)

Було б надзвичайно чудово, якщо б лікарі припинили тикати в нас шприцами з голками, адже чимало дорослих людей страшенно боїться уколів. Навіть більше, ніж діти. Але тепер є один досить перспективний спосіб доставити вакцину в кров людини без усіляких проколів шкіри і хворобливих відчуттів. Це — особливий пластир, який розробила інженер-біомедик Кася Савицька з Нью-йоркського університету Стоуні Брук.
При нормальних умовах шкіра людини погано пропускає великі молекули. Тому Кася придумала спосіб, як подолати цей розумний біологічний бар’єр. У лабораторії свого університету Кася деякий час досліджувала абсорбент полівінілпіролідон, здатний буквально витягати рідину з людської шкіри.

Справа в тому, якщо на зневоднену шкіру нанести будь-який препарат, то її широко розкриті пори легко впустять його всередину в обхід природного захисту.
Протягом кількох років Кася удосконалювала цей процес, поєднуючи полімер з різними вакцинами. У підсумку вона розробила пластир, який дозволяє шкірі вбирати молекули у 250 разів більше, ніж ті, які вона здатна поглинути у звичайних умовах. Це дійсно дуже важливе досягнення для медицини, адже у світі нині вистачає проблем, пов’язаних із вакцинацією людей від небезпечних захворювань.
Переваг у диво-пластирів чимало. Один лише факт, що вони досить компактні і можуть зберігатися без спеціальних холодильників аж до 8–10 тижнів, уже робить їх незамінними в умовах спекотних африканських країн. Чи слід говорити про те, що людина не має жодних больових відчуттів у той час, як вакцина всмоктується в її шкіру і потрапляє у кров.
Кася Савицька вже отримала золоту медаль і головний приз у розмірі 15 тис. доларів у рамках конкурсу винахідників. Зараз вона чекає, коли патентне бюро оформить її розробку належним чином, адже до неї в чергу вишикувалися представники різних фармацевтичних компаній, які готові вивести її ідею на міжнародний рівень.


ДОСЛІДНИКИ ЗАПРОПОНУВАЛИ ВІДЛІК СТАРОСТІ ВІД 74 РОКІВ

Команда провідних учених з МІПСА (Міжнародного інституту прикладного системного аналізу) запропонувала почати відлік старості не з 65-ти, а від 74 років.
Таку інформацію автори наукових експериментів повідомили після того, як ними було реалізоване спеціальне дослідження. Зокрема, вчені стверджують, що зрілість і похилий вік слід визначати не за абсолютним показником, а по тому, скільки чоловікові або жінці ще залишилося прожити. Нове дослідження опубліковано в журналі під назвою PLoS One.
Лікарі відзначають, що уявлення про старість змінюються залежно від поколінь. Іншими словами, 200 років тому 60-річні представники слабкої і сильної статі вже вважалися глибокими пенсіонерами. Зараз же вони належать до зрілих людей, які лише через 15 років зможуть перейти в інший етап свого життя. Так вважає Сергій Щербов, керівник і автор дослідження.
За його словами, в найближчому майбутньому літні чоловіки і жінки нагадуватимуть сучасних молодих людей. Згідно з оцінками експертів, запропонована ними межа дозволяє істотно знизити кількість людей похилого віку, які проживають на території Європи.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».