Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 21:26

Сіль не тільки біла смерть, а й захист організму від мікробів

Rate this item
(0 votes)

Відкриття, яке здійснили німецькі вчені, можна без перебільшення назвати епохальним. Вони виявили раніше не відомі функції хлористого натрію в організмі ссавців. У цьому випадку сіль виступає в ролі потужного антибактеріального засобу.
Досі було прийнято вважати, що головне призначення кухонної солі (або, точніше, натрію, що входить до її складу) в організмі — це забезпечення водно-сольового балансу. Крім того, натрій забезпечує мембранний транспорт, тобто перехід різних речовин через клітинну мембрану в клітину і з неї.
А співробітники університету в німецькому місті Регенсбург виявили, що сіль захищає шкіру і розташовані під нею тканини від небезпечної бактеріальної інфекції, тож сіль виконує ту саму роль, що і при стародавньому методі засолювання овочів і м’яса, — забезпечує знищення мікроорганізмів.
Німецькі вчені вперше в історії науки відкрили, що в пошкодженій шкірі різко зростає концентрація хлористого натрію — таким чином імунна система використовує дезінфікуючі ліки, які є в самому організмі.


Автори відкриття зробили його майже випадково: досліджуючи зразки шкіри мишей у місцях укусів, нанесених родичами, вони виявили підвищений вміст солі в ранках від зубів.
Вивчення зразків шкіри людей, які отримали серйозні травми або страждали на шкірні інфекції, також показали наявність підвищеної концентрації солі в місцях скупчення бактерій.
На наступному етапі вчені вже навмисно забезпечували лабораторним мишам раціон із підвищеним вмістом солі, а потім викликали у них інфекції шкіри.
У тварин, які отримували білу смерть у підвищених кількостях, інфекція проходила набагато швидше порівняно з тваринами з контрольної групи, які отримували з кормом звичайну кількість солі.
Однак, як зазначають учені, лікувати інфекційні хвороби бактеріального походження у людей за допомогою солі безглуздо і небезпечно. Для цього існують потужні антибіотики, а підвищене споживання солі, як відомо, неминуче призводить до значного підвищення артеріального тиску.

 

САМОТНІСТЬ — РИЗИК ДЛЯ ДОВГОЛІТТЯ

Ви можете полюбляти самотність, але нове дослідження, проведене американськими вченими з університету Бригама Янга, показало, що соціальна ізоляція є загрозою для довголіття.
Фахівці зазначають, що ефект впливу самотності на тривалість життя можна порівняти з ожирінням, і Міністерство охорони здоров’я мусить дуже уважно поставитися до цієї проблеми, щоб люди переглянули свої позиції щодо соціальних відносин, почавши сприймати їх більш серйозно.
Самотність і соціальна ізоляція можуть виглядати зовсім по-різному. Наприклад, хтось оточений численними людьми, але при цьому, як і раніше, почувається самотнім. Інші люди можуть просто ізолювати себе від інших, тому що вони воліють бути одні. Однак вплив цих двох різних «сценаріїв» на довголіття однаковий, зауважують дослідники.
При цьому зв’язок між самотністю і ризиком смертності серед молодих груп населення більший, ніж серед людей старшого віку. Хоча літні люди з більшою ймовірністю бувають самотніми і стикаються з більш високим ризиком смертності, самотність і соціальна ізоляція прогнозують передчасну смерть і серед людей молодше 65 років.
За прогнозами експертів, самотність може стати справжньою епідемією у майбутньому. Попередні дослідження ставлять підвищений ризик смертності від самотності в ту ж категорію, як викурювання 15 сигарет у день і алкоголізм. Це дослідження показує, що самотність не тільки підвищує ризик смертності аналогічно іншим відомим факторам ризику, а навіть перевершує ризики для здоров’я, пов’язані з ожирінням, повідомляє healthvesti.com.


ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЧАСУ ЇЇ СНІДАНКУ, ОБІДУ І ВЕЧЕРІ

Дослідники реалізували кілька лабораторних дослідів, результати яких дали підстави медикам говорити про вплив на здоров’я людей розпорядку харчування.
Іншими словами, на думку фахівців, час, коли людина снідає, обідає та вечеряє, впливає на загальний стан органів чоловіків і жінок. Нещодавно проведені клінічні випробування показали, що та частина населення, яка пізно снідає та обідає, має підвищений ризик виникнення серцевих захворювань. При цьому подібна тенденція практично не пов’язана зі складом продуктів харчування.
Нове дослідження, здійснене групою фахівців, дало підстави вважати, що час прийому їжі впливає на ймовірність розвитку низки складних недуг. За словами авторів випробувань, у ході реалізації досліду вчені задіяли двотижневих дрозофіл. Середня тривалість життя цих мушок становить близько 30 днів. Слід зауважити, що лабораторні експерименти тривали протягом трьох тижнів.
З’ясувалося, що випробовувані, які харчуються тільки 12 годин на день, змогли зберегти своє здоров’я. Однак ця тенденція не стосується другої категорії мух, які їли протягом 24 годин. Медики настійно рекомендують обмежувати себе у виборі інгредієнтів, оскільки надлишок продуктів може стати причиною виникнення багатьох захворювань.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».