Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Березень 2015 14:31

Вінницька дослідниця гормону кохання отримала запрошення працювати у швейцарській лабораторії

Rate this item
(0 votes)

25-річна хімік-науковець із Вінниці Юлія Карпенко, відома у Франції як дослідниця гормону кохання, захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора наук з хімії у Страсбурзі й отримала запрошення на роботу до лабораторії у Швейцарії.
«Упродовж трьох років я навчалася в аспірантурі у Страсбурзі. Під час навчання працювала в науковій лабораторії під керівництвом професора Марселя Ібера — він був моїм науковим керівником. Відзначу, що наукові інтереси професора Ібера неординарні — наша група займалася хімією кохання. За виникнення почуттів прив’язаності, турботи та кохання відповідають багато хімічних речовин та процесів в організмі, але дуже велике значення відіграє гормон окситоцин. Він присутній у великій кількості в материнському молоці. Саме цей гормон викликає довіру, симпатію та контролює її переростання в кохання», — розповіла Карпенко.


За її словами, дослідження потрібні не для продукування «приворотного зілля». Учені хочуть допомогти аутистам, адже встановлено, що в них рівень гормону кохання окситоцину занижений. Тож перші спроби вводити додатково окситоцин таким хворим у вигляді назального спрею були успішними. Після цього аутисти активніше йшли на контакт з оточуючими, реагували на емоції інших людей. Однак залишається проблемою низька стабільність самого гормону в організмі — всього кілька хвилин.
Тож Юлія не зупиняється на досягнутому і продовжує працювати над створенням речовин — аналогів окситоцину, які більш стійкі і можуть застосовуватися для лікування аутизму та інших поведінкових розладів людини. Цілком можливо, що наукові розробки вінничанки незабаром стануть ліками для аутистів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».