Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Лютий 2015 17:11

Давні віруси зробили мозок людини розумнішим

Rate this item
(0 votes)

Шведські дослідники з Університету Лунда після проведення низки складних досліджень дійшли висновку, що розвинений головний мозок людини є заслугою прадавніх вірусів, які передаються у спадок, повідомляє megamedportal.ru.
Раніше вченими було доведено, що приблизно п’ять відсотків нашого ланцюжка ДНК — це так звані ендогенні ретровіруси. Дуже довго в наукових колах їх розглядали тільки як сміття та побічний ефект еволюційного розвитку людини і не надавали їм жодного значення. Однак тепер науковій групі на чолі з Йоханом Якобсоном удалося довести, що ці віруси відіграють чи не головну роль в основних функціях головного мозку — вони відповідають за регуляцію більшості генів.


На думку науковців, їх дослідження може стати початком великої дослідницької роботи, в рамках якої можна буде дізнатися про деякі функції головного мозку, ще не відомі людині, а також розібратися, чому при однаковій будові організму люди народжуються такими різними.

 

ФОТОГРАФІЇ КОШЕНЯТ ПОЗИТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА КОНЦЕНТРАЦІЮ УВАГИ

Перегляд зображень милих дитинчат тварин позитивно впливає не тільки на настрій, але й допомагає сконцентрувати увагу, вважають дослідники з Університету Хіросіми.
У дослідженні взяли участь 132 студенти вишів. Науковці з’ясували, що учасники, які дивилися на зворушливі картинки з цуценятами та кошенятами, згодом значно краще виконували завдання, які вимагали концентрації уваги. Вони працювали повільніше і ретельніше. Результати тих, хто дивився на фото дорослих тварин, не змінилися.
Фахівці помітили, що перегляд зворушливих зображень також робить людину більш уважною до деталей. У другому експерименті учасників запитували, які букви вони бачили на екрані. При цьому великі літери складалися з дрібних, наприклад буква Н була написана крихітними буквами F. Між завданнями учасникам показували фотографії дорослих тварин, їх симпатичних дитинчат або нейтральних об’єктів. Ті, кому показували зворушливі зображення, справлялися із завданнями швидше і точніше за всіх.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».