Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Лютий 2015 17:03

Виходимо на стежку війни з ГРВІ

Rate this item
(0 votes)

За ін­фор­ма­цією МОЗ Ук­раї­ни, до до­сяг­нен­ня епі­де­міч­но­го по­ро­гу по ГРВІ нам за­ли­ши­лось яки­хось 55%. Прос­ті­ше ска­за­ти, як­що по­рів­ню­ва­ти ни­ніш­ній рі­вень за­хво­рю­ва­но­сті по Ук­раї­ні, то ми від­ста­ємо від по­каз­ни­ків ми­ну­ло­го ро­ку на 6%. По­га­но це чи доб­ре, важ­ко ска­за­ти, втім, од­но­знач­но мож­на ствер­джу­ва­ти, що всім хво­рим слід вжи­ти кон­крет­них за­хо­дів із лік­ві­да­ції са­мо­го за­хво­рю­ван­ня та запобігання мож­ли­вим йо­го на­слід­кам.
Ба­га­тьом із нас по­до­ба­ють­ся, зви­чай­но ж, ме­то­ди, не по­в’яза­ні зі склад­ни­ми про­це­ду­ра­ми про­фі­лак­ти­ки та лі­ку­ван­ня. І ми ви­рі­ши­ли пі­ти на­зу­стріч та­ким лю­дям, за­про­сив­ши на роз­мо­ву фа­хів­ця в га­лу­зі фар­ма­цев­ти­ки. По­ра­ди дає кан­ди­дат фар­ма­цев­тич­них на­ук, до­цент Іри­на Бі­рюк.

— Отже, для початку: ГРВІ — що це?
— ГРВІ викликається великою кількістю збудників, серед яких не менше 5 різних груп вірусів (віруси парагрипу, грипу, аденовіруси, риновіруси, пікорнавіруси тощо) і більш як 300 їх підтипів. Інфекція при таких захворюваннях передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період триває від доби до трьох (іноді до тижня).
Як правило, перебіг хвороби має неважкий і нетривалий характер. Однак ГРВІ небезпечна своїми ускладненнями. На її тлі загострюються хронічні захворювання, у тому числі мовчазні вогнища інфекції. Тому братися за лікування треба серйозно.
— Лікування лікуванням, але ж усім відомо, що є категорія людей, які не хворіють на ГРВІ геть або не частіше одного разу на п’ять-десять років... Чому?
— Причина цьому — відмінний імунітет. З метою профілактики, а при необхідності і лікування, якщо ГРВІ вже розвинулася, можна рекомендувати імуностимулюючі засоби або препарати, в яких імуностимулююча дія поєднується з противірусною активністю.
Дезоксирибонуклеат натрію, наприклад, справляє імуностимулюючу дію на клітинному і гуморальному рівнях, активує противірусний, протигрибковий та протимікробний місцевий імунітет, стимулює процеси регенерації. До всього він має виражену протизапальну і болезаспокійливу дії. Препарат призначають у формі крапель для носа кілька разів на добу.
Існує ще вітамедін-м. Це — біостимулюючий засіб, який є комплексом біологічно активних речовин із натурального бджолиного меду. Він підвищує стійкість організму до вірусних та бактеріальних інфекцій. Препарат призначають у формі крапель для носа, а застосовують 5–6 разів на добу.
Такі препарати, як тилорон, арбідол, цітовір-3, кагоцел, є індукторами інтерферону з вираженою противірусною дією. Кагоцел дозволений для застосування у педіатричній практиці, а ось арбідол — лише дітям із двох років, тоді як тилорон і цитовір-3 — дітям старше 6–7 років.
Ефективним є й безрецептурний препарат — імунал (на основі соку трави ехінацеї пурпурової). Це — рослинний біогенний стимулятор, для якого властива імуномодулююча і протизапальна дії. Він рекомендується для лікування і профілактики простудних захворювань, грипу, ГРВІ, інфекційно-запальних захворювань носоглотки і ротової порожнини. Застосування його дозволяється дітям із року.
Антигрипин-максимум є безрецептурним препаратом. Він має жарознижувальну і знеболювальну дії, підвищує опірність організму. До того ж засіб має противірусну, антитоксичну та імуномодулюючу дії, володіє антигістамінними і антиалергічними властивостями.
— Крім самого безрадісного факту наявності ГРВІ, нас в основному пригнічують неприємні прояви застуди. Як бути?
— Настої з квіток липи або трави череди рекомендуються як жарознижуючі засоби безрецептурного відпуску. Препарати ці не мають обмежень для використання у педіатрії, під час вагітності чи лактації, за винятком випадків полінозу, коли є реакція на пилок квіток липи.
Гарні для зняття пригнічуючої симптоматики — парацетамол, метамізол натрію і ацетилсаліцилова кислота — ненаркотичні анальгетики з жарознижуючою і болезаспокійливою діями. Ці ліки можуть застосовуватися і у комбінації з іншими засобами у формі таких препаратів, як колдрекс, терафлю, фервекс. Треба згадати, що ацетилсаліцилова кислота та препарати, що її містять, не можуть призначатися у педіатричній практиці дітям до 16 років, щоб уникнути розвитку грізного ускладнення — синдрому Рейя.
А ось седалгін, сенталгін, тетралгін є сенс використовувати при яскравій вираженості больового синдрому. Ці препарати призначають як засоби симптоматичної терапії при ГРВІ. Проте слід враховувати можливість наявності протипоказань у хворого до основних їх складових.
Перевіреними засобами при ГРВІ є ібупрофен і комплексний препарат антигрипин-АНВІ. Їх доцільно застосовувати, коли до підвищеної температури і головного болю приєднуються запальні явища. Дозволено використання ібупрофену у малюків з 6 місяців, але дітям у такому віці (від 6 до 12 місяців) його треба призначати тільки за рекомендацією лікаря.
— А що можна порадити від нежитю?
— Наприклад, давно довели свою ефективність нафазолін, ксилометазолін, якщо основним симптомом ГРВІ є риніт (нежить, закладеність носа). Варто знати, що при повторних призначеннях через 5–7 днів дія цих препаратів припиняється. Тому подібні ліки призначають зазвичай протягом 3–4 днів, а потім треба зробити перерву.
— Дуже часто при ГРВІ пацієнти страждають на вологий кашель, у них погано відходить мокротиння...
— У цих випадках раціонально призначення грудного збору, зборів із травою материнки, ацетилцистеїн (АЦЦ), амброксол, бромгексин. Слід розрізняти кашель сухий, при якому призначають засоби, що пригнічують збудливість кашльового центру, і кашель вологий (з мокротою), при якому треба використовувати відхаркуючі засоби.
Інфекції верхніх дихальних шляхів на тлі ГРВІ найчастіше проявляються охриплістю, при якій сприятливу дію справляють різні пастилки, карамелі та льодяники, розраховані для тривалого смоктання з метою подовженого місцевого впливу в порожнині рота.
У випадках, коли підвищена температура тіла погано переноситься пацієнтом, доцільно застосовувати жарознижуючі засоби. Однак варто пам’ятати, що підвищення температури при застуді — це важливий захисний механізм, тому безконтрольне використання жарознижуючих препаратів може спотворити картину захворювання і завдати більше шкоди, ніж користі.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».