Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:06

Зміцнюємо імунітет дитини

Rate this item
(0 votes)

Під­си­ли­ти за­хис­ні влас­ти­во­сті ди­тя­чо­го ор­га­ніз­му в пе­рі­од за­гос­трен­ня рес­пі­ра­тор­них за­хво­рю­вань мож­ли­во, як­що ви­ко­ну­ва­ти ре­ко­мен­да­ції фа­хів­ців.

Нехай діти більше рухаються. На жаль, у багатьох сім’ях традиція робити ранкову зарядку вже стала немодною. І даремно, адже всього 10–15 хвилин фізичної активності після пробудження активізують опірність організму перед вірусами. Звичайно, краще робити її разом із дітьми. Вправи необхідно час від часу міняти, як і музичний супровід. Отже, тоді гімнастика не буде для малюка як обов’язковість, він зможе отримати від занять не лише фізичну користь, але й емоційну.
Погодьтеся, йти в дитячий садок чи до школи з усмішкою і гарним настроєм приємніше, ніж сонним і безрадісним. Деякі експерти, до речі, стверджують, що усмішка сама по собі є потужним імунощитом від ОРВІ, ОРЗ, грипу та інших вірусних інфекційних захворювань.
Використовуйте фітотерапію. З настанням періоду епідемій слід забезпечити дитині підвищене вживання вітаміну С. Цього можна досягти за допомогою фітотерапії. Підійде для зміцнення імунітету чай із лимоном, ехінацеєю та медом. Їх можна чергувати з імбиром.

Крім того, можна придбати вітамінні комплекси, до складу яких входить аскорбінова кислота. Також її можна придбати в аптеці у вигляді шипучих пігулок.
Треба ввести в раціон дітей більше фруктів і овочів. Американські дослідники дійшли висновку, що зміцненню імунної системи краще за все сприяють овочі зеленого кольору: капуста, зелений горошок, броколі тощо. Природно, добре, якщо овочі будуть присутні в раціоні у свіжому вигляді. Оскільки вітамін С руйнується під дією світла і тепла, салати нарізайте крупними шматочками, аби збільшити шанси на його збереження до вживання. Фрукти мають бути в дитячому меню щодня.
Загартовуйте дітей. Це — дуже ефективний спосіб профілактики простудних захворювань, але за однієї умови: процес загартування повинен відбуватися поступово. Сутність його полягає в тренуванні механізмів терморегуляції й активізації опірності організму до шкідливих дій зовнішнього середовища.
Проведіть вакцинацію. Щороку проводиться сезонна вакцинація населення від грипу. Щеплення роблять безкоштовно, дітям — лише за згодою батьків.
Дитина повинна гуляти щодня. Навіть якщо за вікном холодно, прогулянки на свіжому повітрі необхідні. Щоправда, в цьому випадку рекомендується скоректувати їх тривалість.
Контролюйте рівень стресу у дітей. Нервове перенапруження може стати першопричиною різних захворювань, респіраторних у тому числі. Річ у тім, що постійні стреси підривають імунну систему, істотно знижуючи її бар’єрні властивості. Тому батькам потрібно стежити за душевним здоров’ям дітей. Не менш важливо коректувати зайнятість наших дітлахів: час — на справи, час — на втіхи.
Необхідно забезпечити здоровий сон. Він безпосередньо пов’язаний з імунною системою. Вважається, що недосипання призводить до знищення імунних клітин крові. Дуже важливо, аби дитина, особливо якщо вона відвідує дитячий садок або школу, дотримувалася денного режиму. Батьки мають стежити, щоб діти своєчасно лягали відпочивати. Тоді ранок буде бадьорішим, а діти — здоровішими!
Підготувала Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».