Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Сiчень 2019 13:59

МВФ планує дати Україні ще два транші до кінця 2019-го

Rate this item
(0 votes)

Но­ва 14-мі­сяч­на про­гра­ма кре­ди­ту­ван­ня МВФ для Ук­раї­ни stand-by пе­ред­ба­чає ви­ді­лен­ня трьох тран­шів, у то­му чис­лі двох на за­галь­ну су­му $2,6 млрд, — до кін­ця 2019 ро­ку.

Про це йдеться в останньому аналітичному звіті Фонду, текст якого Укрінформ отримав у своє розпорядження.
Зокрема, у графіку запланованих переглядів виконання Україною умов програми, після яких Виконавча рада Фонду приймає рішення про виділення наступного траншу, вказано три дати.

Перша — 18 грудня 2018 року, коли нова програма stand-by для України була затверджена керівництвом Фонду з рішенням виділити $1,4 млрд як перший транш.
Виділення другого й третього кредитів за програмою передбачено після завершення переглядів МВФ, спланованих, відповідно, на 15 травня та на 15 листопада 2019 року. Суми спланованих траншів рівнозначні — по $1,3 млрд.
Серед ризиків для нової програми кредитування МВФ для України експерти Фонду назвали популізм, а також заклики змінити фінансову політику країни, які є у передвиборчий період.
«Ризики для нової програми є високими, особливо враховуючи нерозв’язаний конфлікт у східній частині України, нестійке світове економічне середовище, а також акценти на популістську політику чи політичні зміни (в середині України. — Ðåä.) напередодні майбутніх виборів», — зауважили у Фонді.
Щоправда, як підкреслили у МВФ, ці ризики пом’якшуються завдяки активним заходам. У цьому зв’язку як фактори пом’якшення вказуються: затвердження бюджету на 2019 рік та суттєве зовнішнє фінансування на підтримку реформ, яке включає також нове фінансування з боку Світового банку та ЄС.
Експерти МВФ також очікують, що завдяки пенсійній реформі в Україні, прийнятій у 2017 році, дефіцит Пенсійного фонду зменшиться до 4,25% від ВВП, а розмір пенсій підвищиться щонайменше на 8,5–9,5%.
«Пенсії будуть підвищені відповідно до правил індексації нового пенсійного закону, прийнятого в 2017 році. Пенсійні виплати в середньому збільшаться на 8,5%, тоді як пенсіонери, чиї пенсії дорівнюватимуть прожитковому мінімуму, отримуватимуть більше на 9,5%», — зазначається у прогнозах Фонду.
При цьому зауважується, що з початком імплементації нового пенсійного закону в Україні в 2018 році очікується, що витрати на пенсії цього року становитимуть близько 10% від ВВП, а дефіцит Пенсійного фонду має зменшиться до 4,25% ВВП у 2019 році — порівняно з подібним показником у понад 6% ВВП від 2016 року.
Водночас у Фонді підкреслили важливість пенсійної реформи для України через несприятливі демографічні тенденції, враховуючи низьку народжуваність та старіння населення, а також виїзд за кордон дедалі більшої кількості працівників.
Надалі експерти МВФ очікують, що Україні вдасться зменшити дефіцит Пенсійного фонду до 3% від ВВП.
Нагадаємо, 18 грудня Виконавча рада МВФ затвердила нову 14-місячну програму кредитування stand-by (SBA) для України на загальну суму 3,9 млрд доларів США. При цьому було прийняте також рішення про дострокове завершення програми розширеного фінансування EFF для України.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».