Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Серпень 2016 12:06

З 1 серпня в Україні – все прозоро

Rate this item
(0 votes)

На те­ре­нах дер­жав­них за­ку­пі­вель усе має змі­ни­ти­ся на кра­ще. При­най­мні так спо­ді­ваю­ть­ся уряд і пар­ла­мент, по­кла­да­ючи на­дії на За­кон Ук­раї­ни «Про пуб­ліч­ні за­ку­пів­лі», ухва­ле­ний 25.12.2015 р. Він вво­див­ся в дію по­етап­но: з 1 квіт­ня 2016 ро­ку — для цен­траль­них ор­га­нів ви­ко­нав­чої вла­ди та за­мов­ни­ків, що здійс­ню­ють ді­яль­ність в окре­мих сфе­рах гос­по­да­рю­ван­ня, і з 1 серп­ня 2016 ро­ку — для всіх за­мов­ни­ків.

Документ установлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади. Його метою, сказано в преамбулі, є забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції.

Закон застосовується: до замовників за умови, що вартість предмета закупівлі товару чи послуги дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт — 1,5 мільйона гривень; до замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, за умови, що вартість предмета закупівлі товару чи послуги дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт — 5 мільйонів гривень.
Що стосується закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою, замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим законом, та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару, надавача послуги та виконавця робіт для укладення договору.
Аби належно підготуватися до кардинальних змін у сфері, де панувала корупція, електронну систему держзакупівель ProZorro запустили в пілотному режимі з лютого 2015 року (презентація відбулася 13 числа). Спочатку її використання було добровільним: кожен державний замовник мав можливість проводити у ProZorro допорогові закупівлі на суму до 200 тисяч гривень для товарів та послуг і 1,5 млн грн — для робіт. Але навіть у пілотному режимі система дала змогу заощадити понад мільярд гривень.
Далі, починаючи: з 1 квітня, коли свої тендери в електронну форму перевели центральні органи влади і великі державні компанії, і до 1 серпня, коли це має зробити решта державних замовників, кількість тендерів у системі вже перевищила 95 тисяч. Загальна планова сума торгів сягнула майже 32 млрд грн, а число замовників, що приєдналися до системи, наблизилося до 5 тисяч. Середня кількість пропозицій на одні торги становила 2,84, загальна сума економії — 1,45 млрд грн.
Виходячи з такої статистики, аналітики зробили висновок, що за підсумками 2016 року використання ProZorro дасть змогу заощадити близько 5 млрд грн. Державні структури одна за одною повідомляють про свій перехід на систему ProZorro.
Національна акціонерна компанія «Украгролізинг» розпочинає закуповувати сільгосптехніку та обладнання виключно через систему публічних закупівель, ідеться у повідомленні її пресслужби. Компанія ще з квітня поточного року розпочала цю роботу. За перше півріччя вже збільшила чистий прибуток до 4,8 млн грн, що в 6,7 разу більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. У цьому успіху є частка від використання ProZorro.
Держрезерв також повністю перейшов на систему електронних закупівель. Його пресслужба інформує: держагентство зареєстроване на всіх шести авторизованих уповноваженим органом (Мінекономіки) майданчиках. Відповідно до ст. 4 Закону України «Про публічні закупівлі» в системі ProZorro оприлюднено річний план закупівель Держрезерву.
«Ми вже маємо позитивний досвід проведення закупівель через систему ProZorro., — повідомив перший заступник голови Держрезерву Олег Прокопчук. — Всі підприємства та організації системи Держрезерву ще з початку року, ставши учасниками пілотного проекту, перейшли на електронні закупівлі. Згідно з чинним законодавством та стратегією відкритості і публічності всі запаси державного резерву 100% закуповуються через майданчики ProZorro».
Наскільки це вигідно, можна судити з повідомлень Держпродспоживслужби. Вже перший успішний аукціон із придбання паперової продукції за державні кошти через систему публічних електронних закупівель дав змогу зекономити 25% коштів, передбачених на цю закупівлю. У подальшому відбудуться наступні аукціони, у рамках яких закуповуватимуть товари і послуги для апарату Держпродспоживслужби. Відомство звертає увагу своїх територіальних органів і підвідомчих установ та організацій на необхідність прискорити планування і проведення закупівель через систему ProZorro.
Схвально відгукуються про новий механізм закупівель і великі промислові структури. Приміром, адміністрація Іллічівського морського порту з початку 2016 року розмістила на електронних майданчиках ProZorro 114 електронних процедур закупівель на суму 106,75 млн грн. У пресслужбі АМПУ зазначають, що за другий квартал проведено 34 процедури електронних аукціонів очікуваною вартістю 10 млн грн. За результатами проведених процедур укладено договори, економія становила 1 млн грн.
Навіть у такій непрозорій сфері, як будівництво і утримання доріг, яку постійно звинувачували в корупції, сподіваються на краще. Виконувач обов’язків директора Державного агентства автомобільних доріг Євген Барах на брифінгу запевняв, що відомство зможе контролювати весь процес закупівель і виключить шахрайство та посприяє економії коштів. Окрім того, ProZorro дасть змогу вивести деякі підрозділи з передбанкрутного стану і наблизить до нормального.
З очільником відомства солідарний міністр інфраструктури Володимир Омелян. «Це — дієвий механізм для зменшення корупції і значної економії бюджетних коштів, — вважає міністр. — Ми маємо ситуацію, коли система ProZorro економить державі від 10 до 15% за кожну закупівлю. Ввівши систему дотендерної оцінки, ми, я сподіваюся, зекономимо ще щонайменше 30, а можливо, навіть 100–200%. Але це будуть поодинокі випадки. В середньому по країні буде економія від 10 до 30%. Ключовий момент — це коли корупціонери підуть у тюрми. От тоді зекономимо найбільше».
Мабуть, високопосадовці праві. Адже за попередньою інформацією, вартість робіт раніше завищувалася удвічівтричі. Наскільки масовим було це явище, стане зрозуміло вже днями: на сайті дорожнього відомства з’являться порівняльні цінові таблиці за всіма товарними групами. Нині робиться все можливе, аби залучити максимально велику кількість іноземних компаній, які мають належний досвід будівництва складних об’єктів в Європі та світі (передусім ідеться про дороги). Для того щоб не було зловживань, максимально спрощують процедури участі таких компаній у тендерах. Причому як міжнародних фінансових організацій за їхні кошти, так і за кошти державного бюджету.
Та чи не найбільше радує той факт, що на систему ProZorro перейшло Міністерство оборони. За словами речника відомства підполковника Олексія Чорнобая, завдяки використанню електронних торгів закупівельні ціни вдалося знизити на 10–15% порівняно з ринковими. Станом на червень цього року тільки на продуктах харчування відомство зекономило майже 400 млн грн. Загалом із травня 2016 року Міноборони оголосило 81 тендерну процедуру на загальну суму 1 млрд 700 тис. грн.
Варто зазначити, що на систему ProZorro активно переходять не лише центральні органи виконавчої влади. Дуже серйозно до цього питання підійшли на Дніпропетровщині. Область однією з перших в Україні почала проводити через цю систему торги майже рік тому. Нині вона — лідер за якістю електронних торгів і входить до першої трійки за успішно завершеними лотами і збереженими коштами.
Аби досягти таких результатів, Дніпропетровська ОДА спільно з організацією «Громадський контроль» проводять для підприємців та державних службовців спеціальні навчання. Вже відбулося понад чотири десятки практичних семінарів. Особливо це потрібно для керівників тендерних комітетів, яким втілювати закон у життя. На заняттях їм на конкретних прикладах показують усі нюанси роботи в системі електронних закупівель. У поміч користувачам ProZorro розробили методичні матеріали, інструкції, відеопам’ятки. Окрім того, організаторам торгів і розпорядникам бюджетних коштів постійно нагадують про персональну відповідальність за кожну витрачену копійку.
І це не просто слова: з початку року догани отримали вісім керівників комунальних закладів через порушення, виявлені в результаті постійного моніторингу електронних торгів та активної діяльності організації «Громадський контроль».
Рішуче налаштований щодо порушників і Прем’єрміністр Володимир Гройсман. На засіданні Кабміну він пригрозив звільненням керівникам підприємств за відмову переходити на систему електронних закупівель ProZorro.
«Думаю, що буде абсолютно справедливо, що всі ті керівники, хто не перейде з 1 серпня 2016 року на державні закупівлі через систему електронних закупівель ProZorro, мають бути звільнені. Тих, хто в системі державної влади, там, де ми приймаємо рішення про призначення, маємо всіх позвільняти», — зазначив Прем’єрміністр і додав: « Якщо це не наші повноваження, ми будемо звертатися до тих, хто має ці повноваження, щоб вони відповідним чином відреагували на ситуацію».
Однак, схоже, не всі корупціонери вірять у невідворотність покарання. Нещодавно топновиною чи не всіх ЗМІ стала інформація про закупівлю Київським міським клінічним онкологічним центром німецьких швабр Vermop. Тут додумалися до того, що, назвавши швабри «пристроєм з утримувачем та насадкою», заплатили за кожний «витвір» по 2,5 тис. грн. Пропозицію в цьому тендері подав лише один учасник і отримав за 50 «пристроїв» майже 123 тис. грн...
Як з’ясувалося, це не виняток із правил. На сайті Transparency International є інформація, що 13,8% процедур закупівель, які проводять медичні заклади Києва, відбуваються непрозоро. Як у столичних лікарнях знайшли способи обійти систему електронних закупівель ProZorro, на пресконференції розповів керівник відділу боротьби з корупцією Центру «Ейдос» Гліб Канєвський. Шахраї від медицини розмивають описання предмета покупки. У переможців торгів немає документів, які вимагаються ше на момент подачі заявки, а умови торгів «виписуються» під власних постачальників.
За даними, які можна відстежити через внутрішню систему bi.prozorro, 79% закупівель мають низьку якість оголошень, а 72,5% — низьку конкурентну активність. В інформації на сайті Центру «Ейдос» сказано: кожна сьома закупівля ProZorro у лікарнях Києва відбувається з порушеннями.
Але ж електронна система публічних закупівель ProZorro справді досить ефективна і навіть здобула міжнародне визнання! Міністерство економічного розвитку і торгівлі України отримало найпрестижнішу міжнародну премію у сфері закупівель за створення і впровадження електронної системи з унікальною архітектурою.
У категорії Public Sector нашими сусідами є Міністерство юстиції Великобританії з трансформацією конкуренції, департамент освіти австралійського штату Новий Південний Уельс з власними рішеннями у сфері закупівель, а також адміністрація президента США із закупівельним сервісом P200. Переможців у кожній із категорій було оголошено під час урочистої церемонії, яка відбулася в Лондоні 18 травня. Причому перемога ProZorro стала першим випадком, коли розробка для держсектора від України отримує всесвітнє визнання. Нині на неї вже є попит від кількох країн і фахівці стверджують, що він зростатиме, адже система справді досить прогресивна.
То невже українські корупціонери перекреслять ці висновки міжнародної спільноти і обійдуть усі перепони, які система ProZorro виставила на їхньому шляху?
Лариса ДАЦЮК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».