Фінанси
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 11:33

Верховна Рада України ухвалила переписаний закон про електронні декларації

Rate this item
(0 votes)

15 березня народні депутати ухвалили Закон № 3755 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році» з пропозиціями Президента України Петра Порошенка.
Відповідне рішення підтримали 278 народних депутатів.
Зокрема, президентські правки передбачають, що подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», або умисне неподання декларації карається штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також законом встановлюється, що відповідальність за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації щодо майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у разі, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної заробітної плати.
Цим законодавчим актом чиновників зобов’язують декларувати майно протягом 60 днів після набрання чинності закону. Проте, згідно з пропозицією Президента, дозволяється впродовж семи днів після подання декларації подавати виправлену декларацію.
У разі притягнення суб’єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації або при виявленні недостовірних відомостей, суб’єкт декларування зобов’язаний подати відповідну декларацію з достовірними відомостями.
Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
Як повідомлялося в Укрінформі, 16 лютого 2016 року Верховна Рада України ухвалила закон про електронне декларування. Проте в ньому була передбачена норма про введення кримінальної відповідальності за неправдиву інформацію в таких деклараціях лише з 2017 року. Це викликало невдоволення у європейських партнерів. Отож Президент України 12 березня заветував закон і подав свої пропозиції.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».