Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Вересень 2014 03:00

«Боромля-2014»

Rate this item
(0 votes)

Як і що­ро­ку над міс­том Трос­тя­нець, що на Сум­щи­ні, не­що­дав­но зно­ву за­зву­ча­ли піс­ні про ук­ра­їн­ське се­ло, де, як лі­рич­но пи­са­ла Лі­на Кос­тен­ко, «пів­ні кри­чать у ме­га­фо­ни мальв — аж де­рен­чить по­ли­в’яний сві­та­нок». А ста­ло­ся це за­вдя­ки ХХІV Все­ук­ра­їн­сько­му фес­ти­ва­лю мис­тецтв «Бо­ром­ля-2014», що фак­тич­но є ро­вес­ни­ком не­за­леж­но­сті на­шої кра­їни і вже про­тя­гом два­дця­ти чо­ти­рьох ро­ків да­рує пре­крас­не му­зич­не мис­тец­тво на­пе­ре­до­дні най­біль­шо­го дер­жав­но­го свя­та Ук­раї­ни.

Біля витоків фестивалю стояли легендарні Анатолій Солов’яненко, Микола Кондратюк, Костянтин Огнєвий, а своє творче сходження починали відомі нині українські виконавці Алла Кудлай, Микола Свидюк, Анжеліка Вербицька, Надія Шестак.
Головною метою фестивалю, який, до речі, вже понад два десятиліття є єдиним Всеукраїнським сільським фестивалем, залишається завдання дати путівку в творче життя талантам.


Розпочалося пісенне свято традиційно у міському парку біля пам’ятника видатному композиторові Петру Чайковському, який побував у цьому співочому краї ще у 60-х роках позаминулого століття. Історією українського мистецтва назвав «Боромлю» художній керівник фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Віктор Герасимов. Митець також підкреслив, що це дійсно народний фестиваль, який проводить сам народ.
Після коротких урочистостей учасники свята та глядачі перейшли до районного будинку культури, де майже шість годин тривав творчий конкурс. Як і щороку, цей мистецький захід дав можливість поділитися творчими здобутками багатьом самодіяльним артистам, для яких село залишається найдорожчим краєм, малою батьківщиною, колискою України.
Понад п’ятдесят виконавців і творчих колективів завітало до Тростянця із Сумської, Полтавської, Харківської областей (майже весь Слобожанський край) та міста Києва. Програма конкурсу, в якій були представлені інструментальний, вокальний, розмовний та хореографічний жанри, складалася з більш ніж ста номерів. Якщо найменші учасники фестивалю лише збираються піти до школи, то дехто вже давно зустрів полудень свого віку.
Звичайно, конкурсанти різнилися за рівнем виконавської майстерності, адже хтось віддав творчості не одне десятиліття, а для когось це були лише перші кроки до чарівного світу мистецтва. Червоною ниткою через усі виступи проходила щира любов до рідної України, яка зараз переживає дуже нелегкі часи.
Можливо, журі було надто щедре на нагороди. Кілька учасників конкурсу отримали Гран-прі, а майже всі конкурсанти стали лауреатами першої, другої або третьої премій. А, може, саме таке визнання стане для артистів хорошим авансом та дієвим стимулом до подальшого творчого зростання.
Ось що розповіли про конкурс самі його учасники.
Мирослав Шило, 15 років, м. Тростянець Сумської обл., Гран-прі:
«Я вже брав участь у кількох музичних фестивалях, що відбувалися у містах Львові та Рівному. Проте великих успіхів там не здобув. Перемога на «Боромлі» стала повною несподіванкою. Успіхові я, насамперед, завдячую своєму керівникові Ларисі Бабич».
Тетяна Литвиненко, м. Ромни Сумської обл., Гран-прі:
«Для мене перемога на фестивалі теж була несподіваною. Це мій перший серйозний успіх. Упевнена, попереду матиму ще багато творчих перемог. Сам фестиваль справив незабутнє враження».
Артур Лакатош, 14 років, м. Суми, перша премія:
«Хвилювався перед виступом. Думаю, що міг би виступити краще. Буду й надалі працювати над своєю виконавською майстерністю».
Григорій Серьожкін, керівник народного аматорського чоловічого хору «Козацькі забави», заслужений працівник культури України, смт Велика Багачка Полтавської обл., перша премія:
«Наш колектив існує вже сімнадцять років. Часто беремо участь у різноманітних конкурсах та фестивалях. Зокрема, минулого року вибороли Гран-прі на фестивалі «Осіннє золото» імені Дмитра Луценка в місті Пирятині. Вважаю, що наразі деякі виступи були недостатньо високо оцінені журі».
Євдокія Черних, смт Велика Багачка Полтавської обл., перша премія:
«Пісні у моєму виконанні були присвячені темі Великої Вітчизняної війни. Сьогодні ми, на жаль, теж перебуваємо у стані війни. Але я переконана, що невдовзі прийде час і для веселих пісень».
Катерина Макаренко, керівник аматорського театру української пісні «Калина», місто Охтирка Сумської обл., перша премія:
«Кожна наша пісня — це немов маленька вистава. Не зрадили ми такому підходу і цього разу. В цілому фестиваль сподобався, хоча й були певні прорахунки в організаційному плані. Але без цього не обходиться жоден фестиваль».
Отож, скільки учасників, стільки й думок. Проте кожен з них після виступів мав хоча й втомлене, але радісне обличчя. Потім на міському стадіоні відбувся гала-концерт, де конкурсанти мали змогу ще раз показати все найкраще зі своїх виступів.
Завершилася «Боромля-2014». І, як зазначив головний продюсер фестивалю, начальник Тростянецького районного відділу культури Володимир Перетятько, вже розпочалася робота з підготовки до «Боромлі-2015», що буде ювілейною.
Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО 
Фо­то Іго­ря Ва­си­лен­ка

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».