Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Лютий 2019 14:33

Почути один одного

Rate this item
(0 votes)

На­би­рає обер­тів ук­ра­їн­ський фор­мат Між­на­род­но­го фес­ти­ва­лю ка­мер­них ви­став AndriyivskyFest. У рам­ках цьо­го Фес­ти­ва­лю на сце­ні Ки­їв­сько­го ака­де­міч­но­го те­ат­ру «Ко­ле­со» вже встиг­ли по­ка­за­ти свої ви­ста­ви те­ат­раль­ні ко­лек­ти­ви Кро­пив­ниць­ко­го, Жи­то­ми­ра і Чер­ні­го­ва.

Нещодавно до Києва завітав Сумський театр драми і музичної комедії з виставою «Відключені» у постановці Антона Меженіна.

Ця вистава створена за п’єсою Моріса Панича «Спостерігачі», що була написана в Канаді 1995 року і вже встигла завоювати увагу глядачів у всьому світі. Це — твір про те, як життя часто обманює нас, роздуми про наші мрії на краще та про природну самотність людини.
Сюжет доволі простий. Племінник приїжджає доглядати помираючу тітку заради квартири. У процесі вистави з’ясовується, що він не просто банківський клерк, а й дуже складна особистість.
Зокрема, він носить рожеві лосини і мріє полетіти в космос. А його самотня тітка також не просто стара жінка, а можливо, взагалі не тітонька...
Вони прожили разом у кімнаті цілий рік і весь цей час за ними спостерігала невідома бабуся з вікна напроти. І лише після смерті цієї бабусі молодий персонаж дізнається про таємницю, яка не може не приголомшити.
Сучасна людина проводить багато часу у віртуальному світі і не завжди включається до світу реального. Саме тому щепкінці через формат жартівливої гри віч-на-віч намагаються включити зазвичай пасивного глядача в проблематику героїв.
Нелінійний сценічний монтаж та глибока драматургія, непобутовий спосіб існування актора, метафоричний реквізит та прозора атмосфера. Все це пропонують глядачеві щепкінці.
«Ми зумисне змінили назву п’єси «Спостерігач» на «Відключені». В основі сюжету лежить детективна історія, ніби хтось не туди потрапив. Однак за цією детективною історією прихований значно глибший зміст.
Ми досить часто в житті не туди потрапляємо, ми не бачимо і не чуємо один одного, своїх рідних. Вистава відбувається в ігровому, фарсовому жанрі. Із самого початку ми намагаємося втягнути глядача в нашу гру, аби вони включили. Надзавдання вистави — аби люди почули одне одного», — зазначив Антон Меженін.
У виставі грають два випускники Харківського університету мистецтв імені Івана Котляревського — Дмитро Некрасов (Грейс) і Владислав Писарєв (Кемп). Ці два молодих актори служать у театрі лише півтора року, але вже встигли завоювати любов театральної публіки.
Завдяки їхній щирій та емоційній гри глядачі з перших хвилин поринають у вир театрального дійства і уважно спостерігають за кожним рухом акторів до самого фіналу. До речі, саме Владислав Писарєв приніс цю п’єсу до театру і запропонував, аби її поставили.
За сюжетом дія відбувається в будівлі старої літньої жінки. Перед художником-постановником Алією Меженіною стояло непросте завдання створити безлад, але безлад театральний, художній. Людина перебуває в замкнутому просторі і звідти не виходить, а якщо вийде, то потрапить у зовсім інший світ.
Режисер із художником знайшли сценографічне рішення, яке послужило контрапунктом усієї вистави. Це — світло в широкому розумінні цього слова.
«З художнім керівником Київського академічного театру «Колесо», народною артисткою України Іриною Кліщевською знайомий багато років. Зустрілися з нею і під час Фестивалю «Світогляд» у Сєвєродонецьку.
Ірина Яківна запропонувала нам узяти участь в українському форматі Фестивалю AndriyivskyFest. Користь фестивалів полягає не лише в тому, що ти можеш тут зустріти давніх друзів, представити свій театр, а ще й можна домовитися про нові проекти.
Порадившись із директором театру, заслуженим діячем мистецтв Миколою Юдіним, ми вирішили, що саме вистава «Відключені» представлятиме наш театр на Фестивалі», — розповів головний режисер театру Артем Аніщенко.
Вистава сумських акторів сподобалася столичному глядачеві і, можливо, матиме шанси увійти до міжнародної частини Фестивалю. А вже зовсім скоро на сцені «Колеса» покажуть виставу Донецького академічного обласного театру (м. Маріуполь), створену за творами Володимира Сосюри і Василя Стуса. Також у рамках Фестивалю тут чекають на гостей із Харкова і Дніпра.

Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО
Фо­то із сай­та 
Те­ат­ру ім. М. Щеп­кі­на

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».