Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Грудень 2018 11:50

Притча про прірву між поколіннями

Rate this item
(0 votes)

У Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка намагаються частіше звертатися до сучасної української драматургії.
Нещодавно репертуар Камерної сцени ім. Сергія Данченка поповнила вистава «Буна» за п’єсою Віри Маковій. Режисер-постановник, художник-сценограф, художник по костюмах та автор збірної музики — Давид Петросян.

В основу сюжету покладено історію однієї родини, де буна («бабуся» на буковинському діалекті) та її внучка живуть під одним дахом, але живуть зовсім у різних світах. Це — притча про прірву між поколіннями, які рухаються від крайнощів до крайнощів та навіть не намагаються прислухатись одне до одного.

Буна виховує онуку так, як вважає за потрібне, часом її вчинки жорсткі і невиправдані. Молода дівчина вирішує виїхати за кордон для того, щоб почати нове життя. Але чи приживеться дерево на новому місці? Що таке національна свідомість, традиції та культура у сучасному світі?
Під час створення вистави актори разом із режисером протягом місяця жили в буковинському селі, в якому час ніби зупинився. Спостереження за місцевими мешканцями та поколінням, якому за дев’яносто, дослідження автентичних пісень, традицій та моделей взаємодії — все це команда спробувала змалювати у своїй роботі. У виставі звучить жива музика та автентичні пісні різних регіонів країни.
Як заявив режисер-постановник, сьогодні маємо в сучасному українському театрі дефіцит української драматургії. Тому він намагається шукати сучасних молодих драматургів. А п’єса «Буна» вразила своєю відвертістю, правдою і любов’ю, з якою написаний сам матеріал. Автор кілька місяців теж жила в селі, записувала діалоги і всі персонажі реальні.
«Буна після тієї тиранії, яку ми спостерігаємо протягом усієї вистави, наприкінці розповідає автобіографічну історію про те, що вона пережила і що зробило її такою.
І головна репліка цього діалогу в тому, що вона пережила безліч травм, але для неї щастя — помирати на рідній землі. А що цей монолог означає для глядачів, що таке помирати на рідній землі? На ці запитання я б не хотів відповідати. Моя мета, щоб для глядача вистава продовжувалась і після її перегляду», — зізнався режисер-постановник.
Роль головної героїні виконує Христина Федорак, це — молода артистка, якій лише 23 роки. Її однокурсник Іван Шаран, який грає Митра, родом зі Львівщини. Анна Глухенька і Марічка Штирбулова прекрасно виконують автентичні пісні.
До речі, кожна пісня у виставі має окремий сенс. Роман Ясіновський (Петро), який знімався у фільмі «Кіборги», на сьогодні вже досить відомий актор. А Ганна Снігур грає онучку.
Вистава вже взяла участь у кількох фестивалях. Зокрема, їздили на чудовий Фестиваль «Порто-Франко», який організовує директор — художній керівник Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський. А на Одеському фестивалі «Молоко» «Буна» виборола Гран-прі.

Едуард ОВЧАРЕНКО,
фото надано театром

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».