Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Листопад 2018 11:35

«Дике поле» вже в прокаті

Rate this item
(0 votes)

8 ЛИСТОПАДА В УКРАЇНСЬКИЙ ПРОКАТ ВИЙШОВ ФІЛЬМ «ДИКЕ ПОЛЕ», ЗНЯТИЙ ЗА РОМАНОМ 
СЕРГІЯ ЖАДАНА «ВОРОШИЛОВГРАД»

Ав­то­ром кар­ти­ни ви­сту­пив Яро­слав Ло­ди­гін — жур­на­ліст і один із за­сно­вни­ків ін­тер­нет-ра­діо­стан­ції «Арис­ток­ра­ти», який упер­ше спро­бу­вав се­бе як ре­жи­сер і один зі сце­на­рис­тів.

Іронія, нецензурна лайка, перестрілки і погоні — в цій стрічці є все, що потрібно для справжнього блокбастера, який творці нарекли «істерном», адже дійство розгортається на Сході України.

У центрі «Дикого поля» — хлопець Герман, який завжди «працював незрозуміло ким», жив то там, то сям і до своїх 30 років не встиг досягти особливих висот — ні в особистому, ні в професійному житті. Але раптом він дізнається, що зник його брат, а бензоколонка, яка дісталась їм у спадок, потрапляє під приціл місцевих рекетерів.
Герман відправляється до рідного міста Старобільська на Донбасі на пошуки брата і бере на себе відповідальність захищати сімейне майно.
«Ми всі перебуваємо в стані «дикого поля» — це триває тисячоліття. Але я сподіваюся, що ми вибираємося з нього. Взагалі цей фільм не про Донбас — він про всіх нас», — каже Ярослав Лодигін про свою роботу.
Першими «Дике поле» побачили мешканці маленьких міст на Донбасі, в тому числі Старобільська, де проходили зйомки фільму. Тепер настала черга оцінити дебютну роботу Ярослава Лодигіна і жителям інших міст України.
Напередодні прем’єри ми зібрали кілька цікавих фактів про створення фільму «Дике поле», які допоможуть поглянути на картину і її героїв трохи інакше.
1. У 2010 році, відразу після виходу, роман «Ворошиловград» визнали найкращою книгою десятиліття за версією BBC Україна. Твір уже перевели 5 мовами і опублікували в США.
2. Робоча назва фільму була така ж, як і твір Сергія Жадана. Однак творці картини вирішили, що слово «Ворошиловград» у багатьох асоціюється із совком, тому вирішили придумати для фільму іншу назву.
Крім того що в екранізації є деякі розбіжності з текстом роману, за словами продюсера Володимира Яценка, «дике поле» — це «територія поза законом», де відбуваються події стрічки.
3. Зйомки фільму стартували в липні 2017-го і тривали рік. Більшу частину сцен знімали в місті Старобільськ Луганської області — на батьківщині Сергія Жадана, яку він переніс у свою книгу.
4. Всі сцени із залізницею, яких у книзі досить багато, довелося знімати в Київській області. Незважаючи на те що через Старобільськ проходить своя залізяка, описана Жаданом у романі як «дорога в нікуди», тепер один її кінець упирається в окуповану частину Луганської області, а другий веде до Росії.
5. Одним із головних символів фільму стала стара червона «Волга», на якій їздив Пастор — одіозний і брутальний персонаж Олексія Горбунова.
6. Молодому акторові Олегу Москаленку, який починав свою кар’єру в Театрі на лівому березі, довелося пройти десятки проб, щоб отримати головну роль. Його вибрали серед кількох сотень претендентів.
7. Роль Ольги — юнацького кохання Германа — виконала Руслана Хазіпова, вихованка режисера Владислава Троїцького, актриса Театру «ДАХ» та учасниця фрік-кабаре Dakh Daughters.
8. Сергій Жадан теж з’явиться в «Дикому полі» — він зіграв у фільмі епізодичну роль. Творці стрічки зізнаються, що для цієї сцени використовували одну з найбільш масштабних декорацій, освітлення якої довелося монтувати на висоті 10 метрів. А арсеналом зброї, який у ній задіяний, можна озброїти невелику армію.
9. Фільм створювався в копродукції України і Швейцарії. Зйомки і виробництво картини обійшлися в 31 млн гривень, половину з яких було виділено Держкіно.
10. Спеціально до прем’єри в Telegram запустили чат-бот «Бар «Дике поле», який може стати вашим співрозмовником або навіть вірним другом. «Тут ви нарешті зможете виговоритися, пожалітися на комунальників або отримати пораду, якщо не знаєте, що відповісти шефу», — зазначають творці проекту і попереджають, що в цьому барі може звучати нецензурна лексика.
Відповіді чат-бота засновані на репліках і літературних пасажах із роману «Ворошиловград» Сергія Жадана, які лягли в основу фільму.

Оль­га АР­ТЕ­МЕН­КО, 
Укр­ін­форм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».