Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 12:03

Вам за шістдесят і ви закохані?

Rate this item
(0 votes)

Кожна нова вистава Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» — це запрошення глядачів до відвертого діалогу. Тут обирають до свого репертуару постановки, які стануть близькими багатьом шанувальникам театру.
Саме такою є нова робота «Сузір’я» — вистава «Змішані почуття» за п’єсою Річарда Байєра.

За сюжетом вдова Крістіна (артистка Тетяна Бойко) через рік після смерті чоловіка збирається переїхати в інше місто.

Старий друг її сім’ї, такий же вдівець, Герман (заслужений артист України Сергій Бойко) намагається цьому завадити, атакуючи Крістіну чотирма «вагомими» причинами для нового заміжжя.
Йому доведеться докласти чимало зусиль, щоб зламати її стереотипи та упередження. А в працівників транспортної компанії виникають причини для подиву: виносити їм запаковані речі чи, навпаки, розпаковувати?..
Цей сюжет добре відомий київським театралам. Ще у 2011 році Андрій Критенко поставив цю п’єсу у Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра і дав виставі назву «Чотири причини вийти заміж».
Уже восьмий рік ця постановка користується любов’ю театралів завдяки талановитій грі заслуженої артистки України Світлани Золотько та народного артиста України Олександра Ганноченка. Також вистава за цією п’єсою була в репертуарі Київського драматичного театру «Браво».
А завдяки режисеру-постановнику Ігорю Славінському та Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» глядач віднедавна вперше отримав можливість побачити постановку цього твору і в перекладі українською мовою.
Напевне, існує кілька причин, аби подивитися виставу «Змішані почуття».
Причина перша. Це — лірична комедія про любов, яка навряд чи зможе когось залишити байдужим. І саме комедія про любов у доволі зрілому віці. Можливо, хтось думає, що такого не буває чи що вже пізно, коли за 60? Зовсім ні, доводять актори.
Проживши зі своїми половинками більше 30 років і провівши їх в останню путь, Крістіна і Герман прагнуть знайти своє продовження життя. Вона хоче залишити Нью-Йорк і сховатися від усіх у Флориді. Він, приїхавши до неї додому, намагається завадити робітникам виносити її речі для переїзду і робить пропозицію руки і серця...
Причина друга. Ми бачимо на сцені чудовий дует. Заслужений артист України Сергій Бойко і Тетяна Бойко, які із самого початку і до кінця вистави утримують увагу глядачів і змушують їх на певний час забути про всі свої щоденні турботи. Актори надзвичайно тонко відчувають сцену. І важко визначити, хто ж грає краще. Очевидно, Тетяна і Сергій гармонійно доповнюють одне одного.
Причина третя. Тонкий гумор і вишуканий психологізм. Кожен жарт відразу знаходить доброзичливу реакцію з боку глядацької публіки. Діалоги багатогранні, глибокі, відверті. І навіть кожна пауза між цими діалогами несе глибоке змістове навантаження.
Причина четверта. Після завіси не хочеться залишати театр. Натомість виникає бажання подивитися виставу ще і, можливо, не один раз.
У виставі ми бачимо, крім головних, ще двох дійових осіб — це працівники транспортної компанії Ральф (заслужений артист України Ігор Щербак) і Чак (Владислав Дмитренко). Особливо запам’ятовується Ігор, грі якого притаманний тонкий гумор.
Та все ж основна увага глядачів весь час залишається прикутою до Крістіни і Германа. Акторам удалося створити дійсно життєві образи, а кожне вимовлене ними слово сприймається глядачем із довірою.
Нерідко до самого фіналу невідомо, чим закінчиться вистава, інколи режисери полюбляють ставити три крапки в кінці, аби залишити глядачеві поле для роздумів.
У спектаклі ж «Змішані почуття» кінцівку неважко вгадати із самого початку. Але від цього дійство, що відбувається на сцені, не стає менш цікавим. Проте весь час не полишає думка, аби був саме такий щасливий кінець і щоб Крістіна та Герман урешті залишилися разом.
Вистава несе море позитиву і створює гарний настрій. А чи може щось сьогодні бути важливішим у нашому непростому житті з його постійними проблемами?

Едуард ОВЧАРЕНКО
Фото надано театром

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».