Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 12:01

У столиці відкрили пам'ятник Іллі Муромцю

Rate this item
(0 votes)

Мер Києва Віталій Кличко відкрив скульптуру богатиря Іллі Муромця, яку встановили у столичному парку «Муромець».

Про це повідомляє прес-служба КМДА.
«Ілля Муромець народився під Черніговом, служив у дружині князя Володимира, захищав місто Київ, похований у Києво-Печерській лаврі. Це — наш богатир, це — наша історія, яку в нас намагаються поцупити. Тому Муромець стоятиме тут, на історичному місці, де колись розташовувалася богатирська застава», — зазначив Віталій Кличко.

Усі роботи зі створення пам’ятника та благоустрою першої черги парку здійснювалися за кошти меценатів.
«Хочу зазначити, що місту створення скульптури і облаштування першої черги цього гарного парку нічого не коштувало. Ми не витрачали бюджетних коштів. Це — меценатський проект. І це добре, що кияни, які мають можливість, долучаються до розвитку нашого міста», — наголосив Віталій Кличко.
Наприкінці березня у Києві провели конкурс із благоустрою центральної частини урочища Чорторий, що на Трухановому острові у Деснянському районі. Переміг тоді авторський колектив на чолі з художником-скульптором Володимиром Журавлем.
«Це — мрія мого дитинства: стояти поруч із богатирями сучасності. А вже про те, аби виліпити легендарного богатиря... Про таке я навіть не мріяв. Це — дуже велика відповідальність», — сказав Журавель під час урочистого відкриття скульптури Іллі Муромця.
Позував скульптору в образі богатиря Василь Вірастюк.
«Це місце енергетично наповнене силою. Сьогодні у парку «Муромець» розташована база Федерації стронгменів — найсильніших людей України. Тут колись набирався сили Ілля Муромець, тут набираються сили і сучасні богатирі», — зазначив Вірастюк.
Пам’ятник має 11 метрів заввишки — разом із пагорбом і гранітним постаментом.
Скульптуру Іллі Муромця створили за унікальною технологією, що до цього не використовували для робіт такого великого розміру.
«Це — унікальний пам’ятник, створений за найсучаснішими технологіями. Його частини відливали у формах, виготовлених за допомогою 3D-принтера. Такого для скульптури великого розміру в Україні та, може, й у світі ще не робили!
Щоб прискорити процес, який міг зайняти кілька років, скульптору Володимиру Журавлю довелося винайти таку унікальну технологію», — розповів Віталій Кличко.
Мер також зазначив, що сьогодні відкрили першу чергу оновленого парку і його продовжать облаштовувати.
За задумом авторів проекту парк, маючи історичну тематику, буде сучасним. Із системою інформації та навігації, тактильними табличками, доріжки вимостять тактильною плиткою, щоб люди з обмеженими можливостями почувалися комфортно. Також на території парку встановлять пандуси, облаштують нові велодоріжки.
В оновленому парку «Муромець» можна буде і відпочивати, і проводити різноманітні заходи — від екскурсій і виставок, лекцій і творчих зустрічей до невеликих концертів і міських свят.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».