Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 22:40

У Харкові відкрили виставку «Таємниці слобожанської писанки»

Rate this item
(0 votes)

Ет­но­гра­фіч­на ви­став­ка «Таєм­ни­ці сло­бо­жан­ської пи­сан­ки», що від­кри­лась у Хар­ків­сько­му іс­то­рич­но­му му­зеї іме­ні Ми­ко­ли Сум­цо­ва, роз­кри­ла від­від­ува­чам ці­ка­вий світ за­ко­до­ва­них зна­ків сло­бо­жан­ських пи­са­нок.

Коментар кореспонденту Укрінформу під час відкриття експозиції дала завідувачка відділу етнографії музею Олена Пантєлєй.
«Перлина виставки — півсотні писанок; то є частина колекції земляка, видатного етнографа, засновника та першого директора музею Миколи Сумцова. Колекція зберігається в музеї і майже не виноситься на публіку, бо, на жаль, писанки втрачають свій первісний вигляд, а сучасних методик їх реставрування немає.

Тож зараз до уваги відвідувачів представлені їхні точні копії, виконані членами Харківського міського клубу писанкарства, створеного 25 років тому за ініціативою харків’янки Алли Овчаренко», — зазначила Пантєлєй.
За її словами, на виставці демонструються писанки з характерною символікою та найбільш шанованими на Слобожанщині мотивами.
«На відміну від писанок на заході країни, де популярні геометричні орнаменти, у нас майстрині більш дбають про рослинні орнаменти, які є закодованими знаками-посиланнями для майбутніх поколінь», — пояснила Олена.
Яскравим доповненням виставки стали старовинні рушники кінця ХІХ–ХХ століть, фотографії, альбоми з фонду музею, які характеризують українське писанкарство як традиційний вид народного мистецтва.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».