Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 12:33

На крилах мрій

Rate this item
(0 votes)

Час пе­ред низ­кою зи­мо­вих свят­ку­вань від дня Свя­то­го Ми­ко­лая до Різд­ва, Но­во­го ро­ку та Во­до­хре­ща зав­жди спов­не­ний на­ді­ями та мрі­ями на щось но­ве і кра­ще, але та­кож — це час під­бит­тя під­сум­ків.

Саме такої особливої пори у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відбулося відкриття виставки творів київської художниці Галини Дюговської «На крилах мрій».
Галина Дюговська — відома художниця, флорист і дизайнер. Цьогорічна виставка відображує різноманіття напрямів, у яких працює майстриня. До експозиції увійшли як нові твори Галини, так і виконані раніше.

Тут представлено композиції у техніці художнього текстилю, авторські ляльки у народному вбранні, об’ємні арт-об’єкти, плетені з лози. Художниця, натхненна традиціями української культури, творчо інтерпретує народні орнаментальні мотиви.
Усім творам, народженим умінням і фантазією Галини Дюговської, властива символіка, що походить із давніх-давен. Кольорова гама, геометричний орнамент відображують певні космогонічні уявлення, передають ідею та глибокий зміст вічних категорій буття.
Червоний колір уособлює енергію і радість, білий — чистоту, свободу. Яскраво-червоні конструкції, схожі на ватру або на крила, надихають енергією позитива. Світлі й невагомі янголи та берегині, які наче легко плинуть у повітрі, дарують надію. Барвисті ажурові зірки випромінюють радісний, святковий настрій.
Оригінальні художні роботи, плетені з лози, відзначені лаконічністю та вишуканістю. У доробку художниці є й великі, масштабні твори з лози, їх можна побачити на кольорових фотографіях, які доповнюють експозицію.
Галина Дюговська — член Національної спілки художників України та Спілки дизайнерів України. Галина є організатором українських та міжнародних художніх мистецьких заходів, куратором авторського проекту «Діалог з природою», учасницею численних художніх виставок, міжнародних пленерів зі створення арт-об’єктів з лози як в Україні, так і за кордоном.
Разом із Володимиром Балибердіним вона представляла українське декоративне мистецтво на Євробаченні в м. Баку. У 2015 році на Всесвітньому конкурсі, який проходив у Польщі, разом із ним посіла третє місце у номінації «Арт-об’єкти з лози» за скульптуру «Янгол».
Для втілення своїх проектів художниця використовує поєднання традиційних та авторських технік, завжди обирає для виконання робіт природні матеріали: вовну, льон, бавовну, лозу, дерево, бурштин тощо. Мабуть, ще й завдяки цьому твори Галини Дюговської так гармонійно співіснують із людиною у просторі і наче справжні обереги дарують відчуття добра і любові.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».