Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Вересень 2016 18:28

Музичне літо завершилося

Rate this item
(0 votes)

У Ко­лон­ній за­лі ім. М. В. Ли­сен­ка На­ціо­наль­ної фі­лар­мо­нії Ук­раї­ни за­вер­шив­ся фес­ти­валь «Літ­ні му­зич­ні про­ме­ні», в яко­му взя­ли участь про­від­ні ор­кес­тро­ві ко­лек­ти­ви кра­їни.

Національний академічний духовий оркестр України представив програму «Класика у джазовому вимірі», що поєднала різні музичні напрями і дозволила по-новому поглянути на добре відомі музичні твори. Епіграфом до зустрічі стала Classic go rhythm («Класика у ритмі») Г. Райнова, в якій тонко передано відчуття польоту.
Заслужена артистка України Валентина Матюшенко (сопрано) у супроводі оркестру виконала «Аве Марію» Дж. Каччіні, «Поему» З. Фібіха, «Адажіо» Т. Альбіоні, Con te partiro («З тобою») Ф. Сарторі. Велике захоплення у слухачів викликали теми з 10-ї сцени балету «Лебедине озеро» П. Чайковського та хору з опери «Князь Ігор» О. Бородіна.

А завершилося перше відділення виконанням композиції Л. Ландовського «Від Баха до Чайковського», що охоплює музичний простір більш ніж у століття.
Скарби класичної музики невичерпні, а особливо яскраво вони звучать у джазовому виконанні. У цьому можна було ще раз переконатися під час другої дії концерту, коли лунали Samba di Aida («Аїда» в стилі самби) Т. Машими на теми опери Дж. Верді «Аїда», фантазія на теми симфонічної сюїти «Шехерезада» М. Римського-Корсакова, створена М. Фергюсоном, сюїта з балету «Лускунчик» П. Чайковського в обробці М. Бутенка, танець із шаблями з балету «Гаяне» А. Хачатуряна в обробці П. Моріа. Доповнили концерт фрагменти з книги «Народження джазу» В. Конен у виконанні заслуженого діяча мистецтв Світлани Корецької.
Під час наступного концерту Національного академічного духового оркестру України, що мав назву «Планета Голлівуд», виконувалися мелодії з відомих кінофільмів «Зоряні війни», «Мисливці за привидами», «Титанік», «Аватар», «Пірати Карибського моря», «Горець» та інших стрічок. Екскурсоводом у світ кіно став диригент оркестру Олексій Рощак, який розповів про історію створення кінокартин. А солістка, фіналістка конкурсу «Голос країни» Маргарита Мелешко (вокал) отримала бурхливі оплески вдячних глядачів.
З аншлагом відбувся виступ Київського камерного оркестру, який виконав цикли концертів «Пори року» для скрипки, чембало і струнного оркестру А. Вівальді та «Пори року в Буенос-Айресі» для скрипки і струнного оркестру А. П’яццолли.
Цикл концертів А. Вівальді «Пори року» написаний у 1723-му. Цей цикл став одним із найпопулярніших творів композитора, а також одним із найвідоміших творів доби бароко. Кожен з концертів присвячений одній із пір року і складається з трьох частин, що відповідають певним місяцям. Усім концертам передують поетичні рядки, що конкретизують його основні образи та афекти. Український переклад цих віршів здійснив Борис Тен.
А «Пори року в Буенос-Айресі» — це цикл із чотирьох композицій (танго) аргентинського композитора А. П’яццолли, які він створив між 1965 і 1970 роками. Частини циклу були написані як окремі композиції і тільки потім об’єднані під однією назвою. Твір дуже популярний в усьому світі, його люблять як слухачі, так і самі виконавці.
Напевне, цикли А. Вівальді та А. П’яццолли полюбило і багато київських слухачів. Немала заслуга в цьому солістів оркестру Наталії Булат, Віктора Іванова, Янжими Морозової, Антоніни Юші-Криси, Ксенії Мороз, Андрія Рахманіна, Олексія Колесника.
Крім цього, Київський камерний оркестр представив «Променад-концерт», під час якого любителі класичної музики мали змогу почути мелодії, які для багатьох добре знані ще змалку.
Чимало приємних вражень залишили у слухачів концерти Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України (солісти — лауреати міжнародних конкурсів Роман Лопатинський — фортепіано та Євген Кострицький — скрипка, який виконав твори Ф. Мендельсона-Бартольді та Сергія Рахманінова).
Долучитися до музичної культури багатьох європейських народів допоміг Національний ансамбль солістів «Київська камерата» своїми трьома концертами з циклу «Музичні ремінісценції. Подорож по Європі».
Разом із завершенням фестивалю закінчилося музичне літо, а попереду — музична осінь з безліччю цікавих концертів та фестивалів.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».