Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Серпень 2016 15:38

«Вірю в силу духу...»

Rate this item
(0 votes)

ДО 160-річ­чя ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ІВА­НА ФРАН­КА

Цьо­го ро­ку ми від­зна­ча­ємо 160-річ­­чя від дня на­ро­джен­ня ук­ра­їн­сько­го по­ета, пись­мен­ни­ка, пе­ре­кла­да­ча, уче­но­го, гро­мад­сько­го та по­лі­тич­но­го ді­яча Іва­на Фран­ка.

Видатному українцю була притаманна неперевершена працездатність. Його творчий спадок вимірюється шістьма тисячами творів. За сорок років діяльності Іван Франко надрукував понад 220 окремих видань.
У пролозі до своєї визначної поеми «Мойсей» (1905) Іван Франко навів слова, які надихали його впродовж усього життя: «Вірю в силу духу...» На виставці під такою назвою, яка нещодавно відкрилась у Музеї книги і друкарства України, експонується не тільки перше видання цього твору, а й інші рідкісні прижиттєві видання.

Це поетичні збірки: «Мій Ізмарагд» (1898), Semper tiro (1906), «Зів’яле листя» (2е вид., 1911), 2е видання драми «Украдене щастя» (1901), дві редакції повісті Boa constrictor (1884, 1907), збірки оповідань «Галицькі образки» (1885), «В поті чола» (1903—1905), твори для дітей тощо.
Іван Франко був автором кількох сотень праць із літературознавства, тож на виставці представлено дослідження: «Руськоукраїнський театр» (1894), «Іван Вишенський» (1895), «До історії українського вертепу» (1906), перший том видання «Апокрифи і легенди. У 5 т.» (1896—1910), «Нарис історії українськоруської літератури» (1910), праці з мовознавства та фольклору.
Унікальними експонатами є автографи Івана Франка, надані відділом рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка: автобіографія письменника, уривок дослідження про Варлаама і Йоасафа, поеми «Смерть Каїна» та «Мойсей», фрагменти праці «Галицькоруські народні приповідки».
Значну частину експозиції становлять книжки, надруковані за часів радянської влади, та видання, що з’явилися вже у роки незалежної України. Найбільшим здобутком стало зібрання художньої та наукової спадщини І. Франка у 50 томах («Наукова думка», 1976—1986). У другій половині ХХ ст. книги І. Франка виходили багатотисячними накладами у видавництвах «Дніпро», «Наукова думка», «Каменяр», «Веселка». Після здобуття Україною незалежності найчастіше видають його лірику та твори для дітей.
Загалом на виставці представлено понад 250 експонатів книжкової та образотворчої Франкіани з фондів Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України та Музею книги і друкарства України. Колекція графіки містить ілюстрації до творів І. Франка та елементи мистецького оформлення видань, виконані такими відомими художниками, як В. Кричевський, В. Касіян, В. Лопата, А. Базилевич, Г. Якутович, В. Литвиненко та ін.
В експозиції можна побачити плакат «Іван Франко» (1956) роботи заслуженої діячки мистецтв України, художниці Ніни Божко. Надзвичайну цінність становить відновлений реставраторами портрет Івана Франка пензля Івана Труша, перший із трьох, написаних на початку ХХ ст. Експозиція оздоблена рушниками з Франкового краю, наданими Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва.
Багатство і непересічність представлених матеріалів викликали інтерес широкого загалу громадськості. На відкритті виставки онук Івана Франка Роланд Тарасович Франко висловив сподівання, що спільними зусиллями у Києві все ж таки буде відкрито музей пам’яті великого українця.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».