Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Липень 2016 12:43

Відчути настрій міста

Rate this item
(0 votes)

Кожне місто обов’язково має свій особливий настрій. Який він — настрій міста? Як його відчути? Найкраще рішення — це, звичайно, ознайомлення з містом під час тривалої прогулянки. Але існує чудова можливість здійснити подорож, залишаючись у Києві, побачити різні міста очима художників у їхніх творах.
Музей сучасного мистецтва, що міститься на Подолі, представляє виставку живопису і графіки «Настрій міста», яка сформована лише з музейних фондів. Це єдиний у нашій країні музей, де зберігаються твори представників мистецьких шкіл і напрямів усіх регіонів України від 30х років ХХ ст. до сьогодення. Його колекція налічує понад п’ять тисяч творів мистецтва. Музей постійно запрошує шанувальників живопису роздивлятися безплатно у його привітних і затишних залах найцікавіші роботи сучасних українських художників.

Нинішня експозиція рясніє відомими іменами і розмаїтими стилями. Так було задумано організаторами — дев’яносто авторів та сто їхніх творів. Серед них і корифеї живопису, і творча молодь: Тетяна та Ольга Яблонські, Костянтин Елева, Юрій Вінтаєв, Єфим Рудмінський, Едуард Бєльський, Сергій Дуплій та багато інших.
Організаторам виставки, які прагнуть розкривати багату колекцію музею щоразу під іншим кутом, хотілося, за їх словами, ще раз нагадати про людей, що творять, про тих, хто за мольбертом у цей час і про тих, кого вже нема; про місто, в якому ми живемо зараз, і про те місто, якого вже нема; про те, що під силу ще зберегти, і про те, що зберегти вже неможливо.
Краєвиди улюблених міст, створені авторами у різні роки, ніби проводять для нас незвичайну екскурсію не тільки у просторі, а й у часі, іноді викликаючи ностальгію за втраченим. Ми бачимо і впізнаємо вулиці Львова, Одеси та Вінниці, замок у Мукачеві і сонячний Крим і, безумовно, Київ, зображення у нових ракурсах його історичних пам’яток та сучасних будівель.
Художники, обдаровані власним, мистецьким баченням, використовують різну техніку та загалом втілюють у картинах притаманні кожному місту позитивні, романтичні настрої.
Виставка «Настрій міста», на якій кожен глядач може віднайти для себе краєвид, що не залишить його байдужим, триватиме до вересня цього року.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».