Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Червень 2016 18:53

Киянин, колекціонер, даритель

Rate this item
(0 votes)

Київський національний музей російського мистецтва — справжня скарбниця художньої культури. Його фонди роками поповнювались із різних джерел, а також завдяки приватним колекціям. Одним із найвідоміших київських колекціонерів живопису, який подарував музею своє уславлене зібрання творів російських художників кінця ХІХ — початку ХХ століть, був Д. Сигалов (1894–1985) — лікарпедіатр, професор, меценат.

Давид Лазаревич Сигалов народився у Переяславі на Полтавщині, отримав медичну освіту у Києві. Його наукові праці присвячено питанням лікування дитячих захворювань. Більше 60 років Д. Сигалов працював як лікарпедіатр у лікарні «Охматдит», де у 1998 р. на фасаді центрального корпусу відкрито меморіальну дошку на його честь.

З Київським національним музеєм російського мистецтва професора Сигалова пов’язувала багаторічна дружба. У 1963 р. він подарував музею першу картину «Портрет князя Петра Голіцина» роботи Ф. Рокотова, у 1970х роках — ще 63 твори різних художників, а потім заповів музею все, що було ним зібрано протягом життя (близько 400 творів мистецтва).
Виставка «Д. Л. Сигалов — киянин, колекціонер, даритель» присвячена 30річчю надходження унікальної колекції до Музею російського мистецтва і налічує понад 30 мистецьких творів — кращих зразків приватного зібрання, нині представлених у постійній експозиції.
Презентовані живописні полотна та графічні аркуші відображають особисті уподобання колекціонера. Це — твори знаних митців російського реалістичного живопису другої половини ХІХ ст. В. І. Сурікова, І. Ю. Рєпіна, І. І. Левітана, провідних майстрів рубежу століть. Творча самобутність Б. М. Кустодієва представлена класичним портретом доньки Ірини — «Дівчинка з яблуками», мальовничий патріархальний уклад провінції відображений живописцем в ескізах декорацій і костюмів до драматичних творів О. М. Островського.
До кола мистецьких інтересів Д. Сигалова належали роботи художників у галузі театральнодекораційного мистецтва. Про це свідчать ескізи театральних декорацій і костюмів представників угруповання «Мир искусства»: О. М. Бенуа, В. М. Добужинського, ескізи О. Я. Головіна, К. О. Коровіна, С. Ю. Судейкіна, М. М. Сапунова, О. К. Шервашидзе, Д. Д. Бушена — митців, що активно впливали на тогочасну сценографію, перетворювалися на співавторів театрального дійства.
Справжньою окрасою колекції є твори З. Є. Серебрякової — улюбленої художниці Д. Сигалова. Чудові акварелі майстрині полонять ніжною граційністю.
Відвідувачі також можуть ознайомитись із документальними матеріалами про життя та діяльність Давида Лазаровича Сигалова — лікаря, науковця, педагога, збирача, видатного громадянина нашого міста.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».