Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Червень 2016 18:51

У полоні неповторності O-FEST-2016

Rate this item
(0 votes)

Уже в чет­вер­тий раз пал­кі ша­ну­валь­ни­ки опе­ре­ти, мю­зик­лу і кла­сич­ної опе­ри ма­ли уні­каль­ну на­го­ду по­ри­ну­ти в не­по­втор­ну ат­мо­сфе­ру Між­на­род­но­го му­зич­но­го фес­ти­ва­лю О-FEST-2016, кот­рий, як і по­пе­ред­ні, три­вав два дні у міс­ті Бу­ча і в сто­ли­ці Ук­раї­ни.

Цього року у ньому брали участь артисти — вокалісти, музиканти, диригенти і творчі колективи з 14 країн світу, які завітали до Києва завдяки творчому ентузіазму організаторів фестивалю — Київського національного академічного театру оперети та Бучанської міської ради.
Як зазначив співголова оргкомітету фестивалю — художній керівник Національної оперети України, народний артист України Богдан Струтинський, ІV Міжнародний фестиваль ОFEST2016 — це не просто мистецька акція, це — глобальний проект, спрямований на розвиток культурних цінностей, покликаний об’єднати світ за допомогою музики.

Адже сьогодні як ніколи Україні та світу потрібно об’єднуватися, незважаючи на жодні перепони, а міжнародні фестивалі — ефективний інструмент культурної дипломатії. Нам потрібний потужний фестивальний рух, який сприятиме укріпленню позитивного іміджу країни на світовому рівні та культурному взаємообміну.
Чи вдалося фестивалю ОFEST2016 реалізувати цю мету? На щастя, так, адже його підтримали Міністерство культури України, Київська обласна державна адміністрація, Київська міська державна адміністрація та посольства Болгарії, Грузії, Республіки Казахстан і Республіки Молдова в Україні. А що стосується кількості та розмаху мистецьких акцій, він перевершив трьох своїх попередників, привернувши увагу ще більшої кількості глядачів.
Відкрився ОFEST2016 у міському парку міста Буча виступом біля головного входу Оркестру почесної варти окремого полку Президента України, який передав естафету народному художньому колективу хореографічних мініатюр «Цвіт папороті», Студії сучасної хореографії Royallballet, джазовому ансамблю Little Band Academy та маршовим барабанщикам Drum Art.
Мешканці затишного міста Буча та його гості мали унікальну нагоду оглянути після цього численні виставки, артпроекти на алеях парку від експозиції дерев’яної та бронзової скульптури, пленеру «Акварельної містерії», майстеркласів народних майстрів різного напрямку. До речі, серед них були такі екзотичні, як «Аквагрим», біотатуювання, моделювання кульками (твістинг), «Лялькамотанка», танцювальні флешмоби і «Анімація на воді».
Діти з числа відвідувачів фестивалю могли долучитися до артворкшопу «Я люблю ОFEST» за участю вихованців дитячої художньої школи. А дорослі гості фестивалю могли обирати за власним смаком численні виступи на різних сценах — біля Ротонди, «Під старим дубом», камерної сцени «Фонтан», танцювальнорозважальної сцени Funstade, дитячого майданчика «Корабель».
Інтерактивнорозважальна програма студентів Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв викликала щире захоплення у всіх, хто віддавав перевагу цьому жанру. А шанувальники оперети, опери і мюзиклу мали нагоду у вечірні години побачити і послухати на сцені Літнього театру грандіозний галаконцерт за участю артистів, оркестру Національної оперети України та артистів провідних музичних театрів світу, якій, власне, і став кульмінаційною подією першого дня фестивалю.
Київ, який наступного дня прийняв естафету фестивалю, подарував киянам та його гостям нагоду побачити на сцені коло Арки дружби народів близько 20 виступів різноманітних за стилем та жанровим напрямком колективів, кожний з яких викликав щире захоплення присутніх, а на сцені перед Національною оперетою України всі охочі побачили перформанс «Складання міфу» Всеволода Бажалука з ІваноФранківська та блискучий виступ ансамблю барабанщиць «Киянки» Київського будинку художньої та технічної творчості.
Мистецькоконцертний центр імені Івана Козловського провів круглий стіл, присвячений подальшим перспективам розвитку музичного театру, який зібрав відомих театральних критиків, музикознавців та театрознавців, диригентів та балетмейстерів.
Головною акцією другого дня фестивалю теж став чудовий грандконцерт на головній сцені Національної оперети України за участю провідних артистів цього театру та запрошених артистів з інших країн.
Присутність дипломатичного корпусу надавала солідності цій події, яку відкривали — художній керівник Національної оперети України і режисерпостановник фестивалю Богдан Струтинський, співголова оргкомітету фестивалю — голова Бучанської міської ради Анатолій Федорук та міністр культури Євген Ніщук. Кожний із номерів грандіозного концерту присутні приймали зі щирим захватом, аплодисментами, які після його завершення тривали понад десять хвилин.
СЕРГІЙ ПИРОГОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».