Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Червень 2016 18:47

Спогад про молодість

Rate this item
(0 votes)

На­пев­не, чи­ма­ло лю­дей стар­шо­го по­ко­лін­ня зга­да­ють свою мо­ло­дість піс­ля то­го, як по­див­лять­ся но­ву ви­ста­ву На­ціо­наль­но­го ака­де­міч­но­го те­ат­ру ро­сій­ської дра­ми іме­ні Ле­сі Укра­їн­ки «У цьо­му ми­ло­му ста­ро­му до­мі», яку за п’єсою Олек­сія Ар­бу­зо­ва по­ста­вив ху­дож­ній ке­рів­ник те­ат­ру, на­род­ний ар­тист Ук­раї­ни Ми­хай­ло Рез­ні­ко­вич. Та, оче­вид­но, чи­ма­ло ці­ка­во­го від­криє в ній і мо­ло­дий гля­дач.

«Це вистава про Кохання, про захоплення від цього почуття і про жах від того, що воно, як виявляється, може зникнути, відлетіти, випаровуватися. Це — вистава про гостре та хвилююче передчуття зустрічі з коханою, з коханим, про всю багатогранність мук, сумнівів і найрізноманітніших сплесків душі перед цією зустріччю.

І, врешті, це вистава про удари любові, про те, наскільки гіркі миттєвості, коли ти розумієш, що кохання пішло і вже не повернеться. І ще це вистава про боротьбу за коханих і, найголовніше, про неможливість завдати їм найменший біль, коли ти сам розцінюєш таку можливість як зраду і воюєш, навіть якщо доводиться вступати в єдиноборство з найближчими людьми, яких ти теж любиш», — зазначив режисерпостановник.
Можливо, багато в кого в житті траплялося щось схоже. Нерідко люди не усвідомлюють свого щастя, не цінують і не розуміють тих, хто поруч. Під впливом швидкоминучої пристрасті спалюють усі мости і руйнують власними руками те, що створювалося протягом багатьох років. А коли приходить протверезіння, то намагаються склеїти уламки колишнього життя, повернути те, що давно минуло. Але чи можливий шлях назад?
Саме в такій ситуації опинилася героїня п’єси Юлія. Але у будинку, який колись був дорогим та милим, уже стало все чужим і далеким. Її чоловік Костянтин відкрив своє серце для нового кохання, батьків вибір сприйняли й діти. То чи змириться з таким станом речей Юлія? А може, буде боротися за своє сімейне щастя та любов?
У виставі задіяно ціле сузір’я талановитих акторів різних поколінь. Ось що вони розповіли про свою роботу у виставі:
Юрій Ма­жу­га, народний артист України та Радянського Союзу:
«Ім’я мого персонажа — Ераст — у перекладі з грецької означає «палко закоханий», «пристрасний шанувальник». Так, дійсно, проживши вже солідне життя, він до цих пір зберіг у собі наївність, непідробну захопленість, відчайдушність, гумор, запал, але разом з тим і мудрість, розсудливість, вміння тонко відчувати миттєві перипетії як позитивного, так і негативного характерів».
Ва­ле­рія За­клун­на, народна артистка України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка:
«Понад 30 років тому я грала роль у п’єсі О. Арбузова «Переможниця». Нинішня роль хоча й невелика, але не менш дорога для мене. Я — мати, бабуся, яка намагаться зберегти тепло, традиції, затишок, благополуччя, рівновагу, незважаючи на всі бурі та потрясіння цього «милого старого дому».
Те­тя­на На­за­ро­в, народна артистка України:
«П’єса «У цьому милому старому домі» — про кохання. Про кохання знайдене, про кохання втрачене. Це проста історія однієї сім’ї освячена арбузовськими чарами високих та шляхетних людських почуттів, де всі персонажі співчувають одне одному, всі щедрі душею і пред’являють рахунок лише собі, а не до життя чи ближнього».
Ста­ні­слав Мос­квін, народний артист України:
«Доля мені подарувала другу зустріч із драматургією О. Арбузова. Одна з перших моїх ролей у Театрі імені Лесі Українки була у п’єсі «Переможниця». І ось через багато років — нова щаслива зустріч «у милому старому домі» драматурга, якого я мав честь знати особисто».
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».