Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Квiтень 2016 10:45

Магічні емалі Олександра Бородая

Rate this item
(0 votes)

Твори видатного художника Олександра Бородая, що експонуються на персональній виставці в Будинку художника, демонструють багату палітру мистецтва гарячої емалі на площинах великого розміру та в просторових композиціях. Кожен твір митця випромінює магічне сяйво кольорів, глибоко хвилює та спонукає до роздумів.
Здається, Олександру Бородаю під силу втілити художніми засобами барвистої емалі все — від історичних постатей та фольклорних образів до абстрактних понять, часових і просторових категорій. Духовний, філософський зміст його робіт викликає космічні асоціації, що підносять над буденністю.
Відомий живописець, графік, майстер звернувся до складної техніки гарячої емалі у 80ті роки ХХ століття, фактично відродивши на батьківщині призабуте старовинне мистецтво.

Олександр Бородай надав емальєрному мистецтву, раніше, зазвичай, пов’язаному з ювелірними або декоративноприкладними виробами, нового, сучасного значення, розкрив безмежні пластичні можливості гарячої емалі.
Він першим в Україні почав застосовувати художню емаль в архітектурі. Емальєрними панно Олександра Бородая прикрашені станція київського метро «Видубичі», Головна обсерваторія Національної академії наук України. Разом з учнями О. Бородай створив грандіозну емальєрну композицію для холу Палацу культури і дозвілля «Листопад» у Полтаві. У доробку майстра — оздоблення десятків громадських і приватних об’єктів, сотні творчих робіт.
Олександр Андрійович Бородай народився у Дніпропетровську. У 1966му закінчив Дніпропетровське художнє училище, потім — монументальне відділення живописного факультету Київського державного художнього інституту, де навчався у Тетяни Яблонської, Василя Забашти, Льва Вітковського. Член Національної спілки художників України з 1975 року. З 1984 року персональні виставки Олександра Бородая з незмінним успіхом відбувались у багатьох містах України і світу. У 2008 році майстру присвоєне звання «Заслужений художник України».
Творчість О. Бородая, одного з фундаторів української школи гарячої емалі, є також беззаперечно вагомою і в масштабах світового емальєрства. Його твори неодноразово представляли Україну в різних країнах Європи, Канаді та США.
Майстер О. Бородай всебічно популяризує вітчизняне емальєрне мистецтво. Він ініціював низку виставок та заходів, сприяв заснуванню першого Музею художньої емалі у Дніпропетровську. Природжений педагог, він присвятив десятиліття формуванню нової генерації українських емальєрів. Серед його учнів такі зрілі митці, як Тетяна та Сергій Колечки, Т. Турдиєва, У. Федько, Т. Ільїна. Нині Олександр Бородай продовжує художньопедагогічну діяльність, навчаючи техніці емалі студентів Інституту мистецтв Київського університету ім. Б. Грінченка.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».