Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Квiтень 2016 18:16

Жінки у пошуках ілюзій

Rate this item
(0 votes)

Молода художницякераміст із Ужгорода Ната Попова представляє у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва персональну виставку під назвою «У пошуках ілюзій».
В експозиції представлено понад 20 скульптурних робіт, об’єднаних чуттєвим світосприйняттям автора та роздумливофілософським відчуттям сьогодення.
Сама атмосфера виставки дуже жіночна. Звідусіль оточують жіночі фігури та обличчя, які видаються позачасовими, середньовічними чи навіть архаїчними. Схожі за зовнішньою непорушністю облич, творіння Нати Попової споріднені ще й медитативною заглибленістю у якісь особисті спогади, мрії, сподівання. Можливо, це сподівання на повернення втрачених ілюзій та радощів буття.

Почуття замріяності, невизначеності, нереальності статичних персонажів у дивному одязі, оздоблених загадковими атрибутами, закликають зацікавленого глядача до тривалого споглядання робіт. Поступове втаємничення у приховані символи та емоції приводить до співпереживання та роздумів про споконвічну жіночу місію у житті.
Художницякераміст Ната Попова закінчила Ужгородське училище прикладного мистецтва ім. А. Ерделі та Львівську національну академію мистецтв. Коло мистецьких інтересів художниці охоплює жанри кераміки, графіки та фотографії. У 2014 р. Ната Попова стала лауреатом обласної премії імені Й. Бокшая та А. Ерделі. Мисткиня є учасником багатьох колективних проектів і виставок кераміки в Україні, Польщі, Угорщині.
В основі творення художниці лежить інтуїтивне сприйняття світу та тонка чуттєвість. Майстриня чудово володіє керамічними техніками, делікатно використовує кольори. Її пластична мова стримана, але виразна та впізнавана. Ната Попова перебуває у постійному творчому пошуку, світ її творчості багатошаровий, пласти ідей глибинні та захоплюючі.
У насиченому художньому середовищі рідного Ужгорода у неї є своя творча ніша. Ната охоче ділиться своїми знаннями з молоддю: понад 10 років художниця викладає в коледжі мистецтв ім. А. Ерделі Закарпатського художнього інституту.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».