Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Квiтень 2016 17:50

Вишукана помста на подіумі

Rate this item
(0 votes)

Ки­їв­ський ака­де­міч­ний те­атр дра­ми та ко­ме­дії на лі­во­му бе­ре­зі Дніп­ра не­що­дав­но за­про­сив лю­би­те­лів доб­рої до­теп­ної ко­ме­дії на прем’­єру ви­ста­ви «Вір­на дру­жи­на» за п’єсою ви­зна­но­го кла­си­ка сві­то­вої лі­те­ра­ту­ри Уіль­яма Со­мер­се­та Мо­ема у по­ста­нов­ці Іго­ря Грін­бер­га. Цей твір був на­пи­са­ний дев’­янос­то ро­ків то­му, але не втра­тив своєї ак­ту­аль­но­сті й до­ни­ні.

Режисер вистави Ігор Грінберг уперше запрошений на постановку до театру. Його ім’я знайоме театралам здебільшого середнього і старшого покоління за виставами у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка, де режисер працював у другій половині дев’яностих. Згодом були робота в Македонії та низці театрів Німеччини.

Нова вистава — перша після майже 20річної перерви на київській сцені.
Події пропонованої нині українському глядачеві вистави відбуваються на початку минулого століття в Англії. Подружня пара, яка прожила у шлюбі вже понад п’ятнадцять років. Констанс (Оксана Архангельська) — чарівна пані, чудова мати і зразкова господиня. Її чоловік Джон (Костянтин Костишин) — приємний джентльмен, чудовий лікар і начебто зразковий сім’янин. Проте є невелике «але». Він зраджує Констанс з її найкращою подругою. Про цей зв’язок пліткує весь Лондон. Знає про це і Констанс, але певний час робить вигляд, що ні про що не здогадується. Що ж, урешті, робити: покинути зрадника, як це радять обурені родичі та близькі знайомі, чи, можливо, вигадати вишукану помсту? Констанс обирає друге.
Жінка розуміє, що тепер їй доведеться прийняти серйозні життєві рішення. У неї є своя точка зору з приводу ролі дружини у сім’ї та її соціального статусу. Вона так уміло розпоряджається своїм життям і життям інших, що в них немає жодного шансу щось змінити.
Роль Констанс, напевне, стане знаковою для Оксани Архангельської. В артистці гармонійно поєднуються талант, харизма та зовнішня врода. Вона у цій виставі, наче диригент, а всі інші виконавці — члени злагодженого оркестру. У спектаклі немає другорядних ролей. Кожен персонаж неповторний та унікальний посвоєму — чи це Бернард Керсал (заслужений артист Росії Петро Миронов), який усе життя закоханий у Констанс, чи найкраща подруга, вона ж зрадниця МаріЛуїза (Тетяна Комарова), чи чоловік МаріЛуїзи Мортимер Дархем (Сергій Петько), чи юна сестра Констанс Марта (Катерина Качан), чи бізнеследі Барбара (заслужена артистка України Ірина Мельник).
Образ представниці старшого покоління, матері Констанс та Марти — місіс Кавлер був майстерно створений народною артисткою України Ларисою Хоролець. Принагідно зазначимо, що далекого 1979 року відбувся театральний дебют пані Лариси на сцені Театру драми та комедії у виставі «Мені тридцять», яка йшла майже 200 разів. У 1991му вона стала першим міністром культури незалежної України. А через багато років знову повернулася до рідного театру.
Окремо хотілося б виділити роботу сценографа Олега Луньова. Завдяки його творчій фантазії всі події вистави відбуваються наче на подіумі. Такий прийом допомагає краще побачити кожного персонажа. А художник із костюмів Кристина Корабельникова одягла героїв у вишукані англійські костюми та сукні початку минулого століття, що допомагає глядачам заглибитися в атмосферу, в якій творив автор.
Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО
Фо­то із сай­та те­ат­ру

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».