Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Березень 2016 10:58

Жіноча співрозмова

Rate this item
(0 votes)

На­пе­ре­до­дні жі­но­чо­го свя­та арт-про­ект «Спів­роз­мо­ва» об’­єд­нав у Бу­дин­ку ху­дож­ни­ка ро­бо­ти чо­ти­рьох та­ла­но­ви­тих ки­їв­ських ху­дож­ниць: Га­ли­ни Го­род­ні­че­вої-Луц­ке­вич, Га­ли­ни Ки­ри­лен­ко-Ба­ран­ні­ко­вої, На­дії Кір­пен­ко та Ма­ри­ни Яцен­ко. Кож­ній із спів­роз­мов­ниць є про що роз­по­віс­ти влас­ти­ви­ми їм ху­дож­ні­ми за­со­ба­ми.

Картини Галини Городнічевої-Луцкевич надзвичайно святкові і життєрадісні. У своїх роботах вона любить передавати пишну бароковість усього, що родить і квітне на рідній землі. Південним пейзажам, вибагливим натюрмортам, де автором поєднані розмаїті об’єкти, притаманні буяння сяючих барв, вільні хвилясті форми, відчуття розкутості, дзвінкості та імпресії.

Галина Кириленко-Бараннікова як художник тяжіє до кольорів, що наче випромінюють світло. Вона філософськи сприймає минуле, вдумливо вдивляється в сьогодення, втілює своє позитивне світосприйняття у створення піднесено-поетичних, декоративних картин. Її живописну манеру можна віднести до стилю умовного романтичного реалізму. Майстриня з широким творчим діапазоном представлена на виставці серіями пейзажів: «Мій улюблений Київ», «Подорожі по Європі», «Старий Седнів», «Подорожі по Криму», серією натюрмортів «Пори року».
Художниці Надії Кірпенко притаманна вірність традиціям реалістичного мистецтва. У її творах безпосередність переживань поєднана з правдивим образним втіленням. Глибокий слід у житті та творчості художниці залишив Афганістан, де їй довелося перебувати у 80-х роках разом із чоловіком. Там була створена серія робіт, присвячених життю афганського народу, яка експонувалася в Україні та за кордоном. Її графічні роботи приваблюють настроєм, вишуканістю композиції та технічною досконалістю.
Живопис Марини Яценко присвячений здебільшого зображенню історичного Києва, який вона досконально знає. Багато років з великою любов’ю і смаком відтворює художниця непоказні на перший погляд куточки старого міста, знаходячи для своїх робіт особливі, шляхетно лаконічні барви. Її захоплення скромною красою старовинних будівель та вуличок мимоволі передається глядачеві, делікатно навчає новому баченню. Тема міських пейзажів Марини Яценко постійно збагачується досвідом і майстерністю художниці.
Творчість таких різних майстринь об’єднує суто жіноче, глибинне відчуття краси і неповторності світу, який вони оспівують кожна на свій лад.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».