Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 19:07

Всеукраїнський прокат стрічки Анатолія Матешка CAPTUM

Rate this item
(0 votes)

У лю­то­му стар­ту­вав про­кат філь­му Captum («По­лон») Ана­то­лія Ма­теш­ка, по­ві­дом­ляє Укр­ін­форм. Це ук­ра­їн­ська чор­но-бі­ла стріч­ка, спро­ба ху­дож­ньо­го ос­мис­лен­ня то­го, що від­бу­ва­єть­ся в Ук­раї­ні. Тут ідеть­ся про зло і лю­бов, про те, звід­ки во­ни бе­руть­ся і що з них пе­ре­мо­же.

На 68-му канському кінофестивалі в рамках Marche du Film відбулася перша презентація стрічки для кіноринку. «Полон» став одним із найгучніших подій ОМКФ-2015. Глядачі та журналісти створили навколо неї інформаційне поле мало не більше, ніж навколо картин-переможців.

Стрічку зняли за сім днів. Щоправда, напередодні проходили репетиції, тому до початку зйомок, за словами режисера, «актори вжилися в роль і буквально тижнями не виходили з неї». Зйомки відбувалися за 20 км від Києва.
«Captum виводить сюжет за рамки конкретики і надає йому філософського узагальнення. Війна тут показана як індикатор, що розкриває істинну суть людини, — зазначається на порталі інформагенції. — Бо розпад особистості відбувається в душі кожного з персонажів. У картині взагалі немає позитивних персонажів, бо всі вони викликають співчуття і відразу водночас. Та автори не дарма взяли епіграфом до картини вислів з Євангелія від Матвія: «Не судіть, щоб і вас не осудили, бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас». Тобто глядача застерігають від поверхових висновків, бо нікому не відомо, як він сам поводитиметься на межі життя та смерті...»
Це притча про війну в її глобальному значенні. Звісно, ми впізнаємо у фільмі свої реалії, але такі самі події можуть статися в будь-якій частині світу. Це історія про людину, доведену до відчаю, та прояви її внутрішніх «демонів», часто — вдало прихованих від оточення в мирних умовах. І це балада про любов і кохання — матері до сина, чоловіка до жінки — та про людську душу в усіх її відтінках.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».