Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Сiчень 2016 12:24

Відкриття виставки «Іван Гончар: творчість»

Rate this item
(0 votes)

У Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбулося відкриття виставки живопису та скульптур великого українця Івана Гончара, приуроченої до 105-ї річниці від дня його народження, повідомляє i-pro.kiev.ua. На ній представлено творчий доробок майстра від 1950-х до 1980-х рр. Саме в цей час формувався хатній Музей українських старожитностей Івана Гончара і саме тоді він найбільш активно працював як художник, скульптор і вчений-етнограф, краєзнавець.
Краєвиди, створені в численних подорожах Україною, відображають еволюцію живописного стилю Гончара-художника: від реалістичних із легким вкрапленням імпресіоністичних тенденцій до виразно символічних.

Живописні роботи представлено за темами: історичні краєвиди, сільський ландшафт і архітектура, пам’ятні місця, фортеці і замки; портрети родичів І. Гончара — батька, матері, племінників — у народному вбранні; звичаї та обряди українців; народні типажі, українське народне вбрання.
Скульптурні роботи — портрети видатних діячів української історії та культури: козацьких ватажків, народних героїв, видатних письменників і музикантів минулого і сучасників митця, народні типажі, дрібна пластика в стилі народної іграшки — засвідчують надзвичайну професійну майстерність, тонкий психологізм і глибину історико-філософських осмислень створених Гончаром пластичних образів.
Доповнюють виставку аркуші історико-етнографічного мистецького альбому «Україна та українці» — як демонстрація авторського стилю художника й етнографа-дослідника водночас. Фото з альбому «Скульптура І. М. Гончара» доповнюють візуальний ряд скульптурних портретів тими образами, які перебувають в інших музеях України або ж є в фондовому зібранні НЦНК «Музей Івана Гончара», але потребують реставрації.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».