Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 19:27

Святкова зустріч

Rate this item
(0 votes)

Зимові свята — це завжди очікування дива і, звісно, цікавих зустрічей. Таке мистецьке диво чекає на нас у Будинку митрополита (Софія Київська), де розгорнуто виставку «Різдвяні зустрічі» (емалі Тетяни та Сергія Колечків, акварельний живопис Любові Колечко).
Україна має давні емальєрні традиції. Емаль присутня у прикрасах часів Київської Русі, у виробах культового призначення славетної доби українського бароко. Розвиток емальєрного мистецтва припадає на кінець ХІХ ст., але воно було дещо призабутим у радянські часи. В останні десятиліття до емальєрної творчості в Україні звернулися на новому рівні, про що свідчать художні твори фундаторів української школи мистецтва гарячої емалі О. Бородая, В. Хоменка, а також їх обдарованих послідовників.
Київські художники Тетяна і Сергій Колечки належать до видатних українських майстрів, які плідно продовжують і розвивають давнє мистецтво. Вони постійно працюють над розширенням тематично-сюжетних і пластичних можливостей емалі.

Особливістю творчості художнього подружжя є сталий інтерес до мотивів давньоруського мистецтва, християнської іконографії, пам’яток національної культурної спадщини.
Над своїми творами Тетяна і Сергій працюють окремо, адже кожен має власну тематику і засоби її реалізації. Проте їх спільною роботою став унікальний, єдиний у світі емалевий іконостас Володимирського собору у Херсонесі (2003). Роботи із застосуванням складної техніки були виконані художниками у максимально короткий термін: одинадцять ікон за три місяці.
У доробку Тетяни Колечко — численні емалеві ікони, в яких традиційні візантійські силуети поєднані з життєрадісним яскравим звучанням українського бароко та народного малярства. Натхненні образи ангелів на її емалевих картинах приваблюють мелодійною пластикою, що наче наближає небесне до земного.
У композиціях Сергія Колечка часто присутні міфологічні персонажі, притаманні давньоруському декоративному мистецтву: леви, райські птахи, птах-сирін. Доброзичливі леви затишно почуваються на тлі міських пейзажів, де відомі архітектурні пам’ятки постають у декоративному оточенні дерев і квітучих рослин (серія «Київські замальовки»). Казкові та реальні квіти — справжнє захоплення художника. Він майстерно відображає їх тендітну ніжність засобами емалі. Високохудожні емалеві роботи подружжя Колечків, що виглядають об’ємними, урочисто сяють у своїх рамах, як справжні коштовності.
Акварелі Любові Колечко відкривають образний світ талановитої художниці. Серед її улюблених тем — історичні постаті минулого, зокрема доби Київської Русі, поетичні пейзажі і замальовки, вишукані натюрморти.
Художня виставка творчої родини Колечків дарує шанувальникам мистецтва свято зустрічі зі справжньою красою.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».