Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Серпень 2015 21:44

Нащадки Володимира Великого

Rate this item
(1 Vote)

У рам­ках куль­тур­но-про­світ­ниць­ко­го про­ек­ту «До­ро­гою ві­ри», при­свя­че­но­го вша­ну­ван­ню 1000-літ­тя пам’­яті рів­но­апос­толь­но­го ве­ли­ко­го кня­зя Ки­їв­сько­го свя­то­го Во­ло­ди­ми­ра, в Ук­ра­їн­сько­му до­мі пра­цює ви­став­ка «Укра­їн­ці у сві­ті».

Мета цього проекту — зібрати і зберегти цінні постаті нашої національної історії на тлі світової цивілізації, ознайомити зі здобутками наших співвітчизників, аби зробити їх усвідомленим і шанованим надбанням української нації.
«Ми прагнули показати, як створювалася держава Київська, як вона прищепила аристократизм країнам, що наразі входять до Європейського Союзу, як нащадки Володимира Великого стали засновниками Суздальського, Московського та інших князівств, на території яких перебуває сучасна Росія. Показати, як Київська Русь перейняла світогляд і християнські цінності цивілізованого світу», — розповів керівник проекту, голова ВО «За помісну Україну!» Петро Ющенко.


Центральне місце на виставці відведено розділу «Панування роду Володимира Великого». Тут можна побачити портрети нащадків Володимира Великого до сьомого коліна. І серед них не лише руські князі. Приміром, для багатьох буде справжнім відкриттям, що угорський король Бела ІІІ, король Данії Вальдемар І Великий, норвезька принцеса Інгігерда, королева Англії Матильда Шотландська насправді мали русько-українські корені, і таких прикладів ще можна навести безліч. Нащадків Володимира можна було побачити у Грузії, Болгарії, Візантії, Польщі, Угорщині, Австрії (всього 18 країн).
Також тут представлено портрети видатних українців, переважно церковних діячів, які здійснили помітний внесок у розвиток світової цивілізації. А їхні здобутки у сфері церковної історії, культури та науки, державотворення виходять далеко за межі суто національного. Хоча багато хто з них і не акцентував на своєму походженні, але залишався генетично спорідненим з Україною. Є серед них і наші сучасники — патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет та колишній предстоятель Української греко-католицької церкви Любомир Гузар.
Крім портретів, на виставці експонуються ікони з фондів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та фондів Українського дому. Кожен допитливий відвідувач має рідкісну можливість побачити унікальні твори українського іконопису, що зазвичай перебувають у закритих фондових колекціях.
Виставка ще раз засвідчує брехливість російської офіційної історіографії, яка стверджує, що українці є молодшими братами росіян. У той же час, коли бачиш, скількох видатних людей народила Русь-Україна, то з’являється почуття гордості за свій народ, за свою країну.
Серед відвідувачів виставки не тільки кияни, але й гості з різних куточків України. Скажімо, Віра Сенейко разом зі своїми онуками Денисом і Максимом завітала до столиці зі Львова.
«Ніколи не бачила нічого подібного. Надзвичайно цікава виставка. Я дізналася для себе дуже багато нового, про що раніше навіть не здогадувалася. Мені дуже приємно, що на виставці, зокрема, так широко представлено портрети діячів Української греко-католицької церкви», — зізналася пані Віра. А хлопці теж не приховували радісних емоцій від побаченого, адже такого матеріалу не знайдеш у мережі Інтернет.
Усі, хто ще не відвідав унікальної виставки, мають нагоду це зробити до 16 серпня. А вже незабаром у рамках проекту «Дорогою віри» в Українському домі має стартувати виставка «Музична Україна». Нова експозиція представить музичні інструменти ХVІІІ–ХХ століть із фондів Національного музею народної архітектури та побуту України, багато з яких будуть експонуватися вперше.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».