Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Липень 2015 13:19

Велич духу. До 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького

Rate this item
(0 votes)

У наш час, як ніколи, існує потреба у глибинному вивченні історії України, героїчних постатей тих, хто долучився до боротьби за її незалежність. Визначний громадський і релігійний діяч України митрополит Андрей Шептицький власним життям являє яскравий приклад служіння національній ідеї та українському народу. До 150-річчя від дня народження А. Шептицького у залах Музею історії міста Києва розгорнуто виставку.
Роман Шептицький, який обрав собі ім’я апостола Андрея, походив з давнього дворянського роду. Народився 29 липня 1865 р. у маєтку графа Івана Шептицького в селі Прилбичах на Львівщині.

Його мати Софія була дочкою відомого польського письменника Олександра Фредра. Отримав ґрунтовну освіту, в науковому світі був відомий як доктор права, філософії і теології, а серед віруючих галичан — як Львівський митрополит. Його політична діяльність з самого початку мала виражене українське державотворче спрямування. Він брав особисту участь у багатьох політичних акціях: протестував проти переслідування українських студентів, виступав у віденському сеймі щодо створення українського університету у Львові, очолював делегацію до цісаря з вимогами рівних прав для українців.
Представник духовної еліти, митрополит Андрей зробив неоціненний вклад у справу зростання національної свідомості. Підтримував народні школи, товариства «Просвіта», «Рідна Школа», Наукове Товариство ім. Шевченка, читальні, молодіжні організації, сприяв видавництву журналів для молоді. Був меценатом, понад двадцять відомих українських художників навчались у європейських школах за його фінансової підтримки. Зібрав велику колекцію сучасного мистецтва, яку у 1905 р. віддав на заснування Українського національного музею.
Серед 70 експонатів виставки, більшість з яких надано Музеєм сакрального мистецтва ім. о. Антонія Петрушевича Львівської Архієпархії УГКЦ, можна побачити ікони з батьківської оселі Шептицького, книги, посуд, особисті речі, його просте церковне убрання, прикрашене лише майстерною вишивкою. Експонати красномовно свідчать про життя митрополита, скромного, майже аскетичного в побуті.
Представлені численні мистецькі твори М. Бойчука, В. Дядинюка, М. Водзіцької та М. Бутовича, а також сучасних митців. Окрасою виставки є унікальний портрет Андрея Шептицького роботи Олекси Новаківського під назвою «Український Моїсей», що у притаманній художнику емоційній, експресивній манері зображує могутню постать справжнього велетня духу. Довгий час портрет вважався втраченим, його було знайдено зовсім недавно священиком о. Севастіяном.
Виставка, присвячена митрополиту А. Шептицькому, надає змогу ближче ознайомитись з життям видатного українця. За словами присутнього на відкритті кардинала Любомира Гузара, бажано, щоб якнайбільше людей долучилися до перегляду цієї виставки.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».