Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Червень 2015 06:08

Гармонія буття у графічних творах Якова Гніздовського

Rate this item
(0 votes)

Один із най­май­стер­ні­ших гра­фі­ків сві­ту — Яків Гніз­дов­ський (1915–1985) здо­був ви­знан­ня і став над­зви­чай­но ша­но­ва­ним за кор­до­ном, то­ді як в Ук­раї­ні до­не­дав­на був ві­до­мий ли­ше не­ве­ли­ко­му ко­лу знав­ців та по­ці­но­ву­ва­чів. Це мож­на по­яс­ни­ти тим, що Гніз­дов­ський за­ли­шив кра­їну до то­го, як роз­крив­ся пов­ною мі­рою йо­го та­лант, а по­час­ти й тим, що за ра­дян­сько­го ре­жи­му згад­ки про мит­ця-еміг­ран­та бу­ли не­при­пус­ти­мі.

Хоча становлення художника відбувалось у Варшавській та Загребській академіях мистецтв, а слави він зажив у США, Гніздовський завжди підкреслював своє українське походження, зберігав глибинний, духовний зв’язок зі своїм корінням і вважав себе українським митцем. Його найкращі філігранні гравюри дивним чином нагадують українські витинанки.


Виставка з нагоди 100-річчя від дня народження українсько-американського митця відкрилась у Національному художньому музеї України. В експозиції представлені твори з колекцій НХМУ, Національного музею у Львові імені А. Шептицького, Борщівського обласного краєзнавчого музею, Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія», Українського католицького університету, Посольства США в Україні, з приватних колекцій.
Його мистецтво пронизане думкою про досконалість світу з відтінком ніжної філософської іронії. Вишукана симетричність, майже геометричне вирішення природних форм сповнені символічного змісту, поступове осягнення якого вимагає вдумливого сприйняття. Зображення простих речей, тварин, рослин зростають до рівня високих тем. Гравюри майстра виконані у надзвичайно складній техніці дереворізу, яку Гніздовський фактично повернув із забуття, надихнувшись мистецтвом Альбрехта Дюрера.
Яків Гніздовський, нащадок дворянського роду Кораб, народився в селі Пилипчому на Поділлі. Ще під час навчання у Чортківській гімназії робив начерки людей, пейзажів, домашніх тварин. З 1933 р. Яків навчався у Львівській духовній семінарії, активну участь брав у художньому житті Львова. Ілюстрував газету «Новий час» і журнал «Комар».
Талант молодого графіка помітив знавець мистецтва і меценат митрополит Андрей Шептицький, який надав юнакові стипендію для навчання у Варшавській академії мистецтв. Художню освіту Гніздовський продовжив у Загребі. Це було вже на початку Другої світової війни. У той період юнак захоплювався гравюрами Альбрехта Дюрера та Мартіна Шонгауера і вперше звернувся до ксилографії. Одна з його ранніх робіт — «Кущ» уже позначена оригінальністю, що притаманна зрілим роботам художника.
У пошуках творчої свободи митець виїхав до США. Спочатку до міста Сент-Пол (Міннесота), де працював дизайнером у рекламній фірмі. Остаточно вирішивши присвятити себе мистецтву, переїхав до Нью-Йорка. Оселився у Бронксі, біля Ботанічного саду і зоопарку. Не в змозі оплачувати натурщиків, найчастіше художник знаходив безплатні «моделі», котрі були згодні позувати, як він писав, «за арахіс», у зоопарку. Зображення тварин і рослин стало його основною і улюбленою темою. Перша персональна виставка творів Гніздовського в США відбулась у 1954 році.
Незабаром прийшло цілковите визнання таланту митця. Його твори приваблювали глядача своєю декоративністю та гуманною суттю. Художник удосконалював майстерність у Парижі, де одружився із Стефанією Кузан — донькою емігрантів з України. Я. Гніздовський мав успішні виставки, його гравюри стали темою документального фільму «Вівці в дереві», який одержав нагороду на кінофестивалі. В останній період життя творчість митця набула особливої віртуозності та філософської глибини.
Спадщина художника — сотні картин, більш ніж 370 гравюр. Дві його картини — «Зимовий пейзаж» і «Соняшник» прикрашали кабінет президента США в Білому домі. Твори зберігаються у численних приватних зібраннях та музеях.
В Україну твори Гніздовського повернулися в 1990 році, коли вдова художника передала в дарунок українським музеям низку його робіт. Односельці облаштували у Пилипче музей видатного земляка. Ім’ям художника названо вулиці у Львові та в місті Борщів Тернопільської області.
«Перепоховайте мій прах у Львові», — просив художник у своєму заповіті. Це побажання вдалося втілити тільки через 20 років — 5 листопада 2005 року прах Я. Гніздовського урочисто перепоховали на Личаківському цвинтарі.
Виставка творів Якова Гніздовського вже вдруге відбувається в НХМУ. Нині знову маємо нагоду із захопленням роздивлятися гравюри художника, які вважаються одним із найцінніших і найоригінальніших звершень графічного мистецтва ХХ століття.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».