Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 09:41

Квіти – національні символи і обереги

Rate this item
(2 votes)

На­ціо­наль­на іден­ти­фі­ка­ція — це по­зи­тив­не сприй­нят­тя сво­го на­ро­ду, йо­го куль­ту­ри та іс­то­рії, по­ва­га до йо­го ін­те­ре­сів, праг­нень, іде­алів, на­ціо­наль­ної сим­во­лі­ки. Кві­ти в Ук­раї­ні зав­жди ша­ну­ва­ли, во­ни бу­ли не­од­мін­ною при­кра­сою будь-яко­го свя­та, про них скла­да­ли­ся на­род­ні піс­ні, каз­ки та ле­ген­ди, їх ви­ши­ва­ли на на­ціо­наль­но­му одя­зі, со­роч­ках, руш­ни­ках, як обе­ре­ги.

Квіти як уособлення духовної сили і краси українського народу взяли за основу спільної експозиції художниця Марина Громенко та відомий скульптор-кераміст Неллі Ісупова. На виставці «Моя національна ідентифікація», яка відбувається у Музеї історії Києва, представлено живопис Марини Громенко та кераміку Неллі Ісупової.

За допомогою різних художніх засобів автори сформулювали однозначну і зрозумілу відповідь щодо власної національної ідентичності. Майстрині прагнули виразити у своїх роботах той глибокий символізм та історичний ракурс, через який вони сприймають свій народ і свою країну.
Фантазійні зображення українських квітів-оберегів на полотнах Марини Громенко розділені контрастними кольорами — світлим і темним, що символізує боротьбу добра і зла. Центральна постать — це квітка, яка уособлює переможця у цій боротьбі. Кожна квітка є символом: мальва уособлює любов до рідної землі, свого народу, до батьківської хати, є берегинею оселі, тому пишні розмаїті мальви здавна прикрашали українські садиби.
Чорнобривці як образ дитинства і батьківської любові пов’язують дітей з отчим домом і Батьківщиною навіть у чужих краях. Маки, соняшники, півонії яскраво квітнуть на картинах Марини Громенко, сплітаються у вінки. Картини художниці, виконані у сучасному авангардному стилі, сповнені майстерності і натхнення.
Позитивні і життєрадісні керамічні роботи Неллі Ісупової, представлені у проекті, звучать в унісон із живописом Марини Громенко. Сама Неллі Ісупова говорить: «Моя кераміка — це мої обереги. Чим більше світла у душі було при створенні кожного твору, тим сильніший його захист». Вільна фантазія майстрині змінює реальність, створює химерні, різнобарвні фігурки людей-квітів, виконані в її неповторному стилі. Сучасна майоліка Неллі Ісупової, поєднана з національними традиціями, сповнена світлої, позитивної енергії, якої нам так бракує у сьогоденні.
Кожна скульптура Неллі Ісупової та кожна квітка на полотнах Марини Громенко дарують радість і надію як справжні національні обереги.
Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».