Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 19:49

«Укроп» – це український опір

Rate this item
(0 votes)

Не­що­дав­но від­бу­ла­ся пре­зен­та­ція клі­пу піс­ні «Укроп». Її ав­тор — не іме­ни­тий му­зи­кант чи по­ет із чис­лен­ним до­роб­ком пі­сень, а мо­ло­дий офі­цер ук­ра­їн­ських зброй­них сил, у ми­ну­ло­му жур­на­ліст Олек­сандр Тка­чук. Він на­ро­див­ся у Чер­нів­цях і є справж­нім пат­ріо­том рід­ної кра­їни.

Коли Олександр зі взводом солдатів охороняв кордон України біля Азовського моря, у нього виникла ідея написати пісню, яка б символізувала національну єдність українців. Ідея була надто амбітною. Адже у цей непростий і не дуже веселий час нелегко знайти слова, які б сподобалися солдатам, які йдуть у бій, захищаючи незалежність нашої держави. Їх рідним, котрі чекають оборонців у тилу, і намагаються допомогти чим можуть.
На жаль, часто у вільну годину бійці в окопах і на блокпостах слухають російські пісні, російський реп і шансон, навіть із ненормативною лексикою. І не тому, що ті їм до душі, а тому, що української музичної творчості надто мало у нашому радіопросторі.
Пісня, яку Олександр назвав «Укроп», вийшла життєстверджуючою, у ній немає жодного натяку на притаманні українському фольклору і військово-патріотичним творам журбу, нарікання на тяжку долю, страждання народу. Вона випромінює лише позитив, оскільки саме з ним, на думку автора, треба жити.


Позитив налаштовує на перемогу над усіма неприємностями у житті й головне — на перемогу над загарбниками, яким не вдасться підкорити гордих і сміливих українців. Ця пісня про те, що кожен українець своїми маленькими справами має наближати мирне життя.
Після того як з «Укропом» познайомилися військові побратими Олександра, його друзі й рідні, поет звернувся до фронтмена гурту «Гайдамаки» Олександра Ярмоли з проханням записати пісню і взяти до свого репертуару. Й, звичайно ж, хвилювався. І даремно: «Укроп» сподобався «гайдамакам». Вони призналися, що давно хотіли знайти іскрометну пісню, що викликає позитивні емоції, а не кличе до помсти і знищення.
Згодом було вирішено знімати кліп. Люди, причетні до шоу-бізнесу, знають, що це складний і дорогий процес. «Укроп» знімався на волонтерських засадах, на яких нині твориться боєздатна українська армія. Всі, до кого б не зверталися його творці, радо допомагали. Кліп знімали впродовж тижня у Львові однією камерою, у «польових» умовах, без дорогих прибамбасів. Він вийшов по-справжньому народним, у ньому йдеться не тільки про захисників Вітчизни, а й про всіх небайдужих людей.
Багатьом цікаво, чому пісня називається «Укроп»? Відповідь автора проста — вороги намагались нас засміяти, називаючи «укропами». Українці переінакшили на свій лад «укроп» — це український опір, конкретна справа кожного українця і протидія ворогу. «Укроп» — це патріот, який не схиляє голови перед нападниками, сміливо бореться за свободу, тому ми горді називатись «укропами».
Олена КОСЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».