Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Жовтень 2018 10:40

Більш як половина українців підтримують створення єдиної помісної церкви

Rate this item
(0 votes)

До ідеї створення в Україні єдиної Помісної церкви позитивно ставляться понад 54% українців.
Про це свідчать результати опитування соціологічною групою «Рейтинг», що є в розпорядженні Укрінформу.
«Згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», 54% опитаних позитивно ставляться до ідеї створення в Україні єдиної Помісної церкви.

Протилежної думки — 19%, висловлюються байдуже щодо цього — також 19%», — ідеться у повідомленні.
Найвищий рівень підтримки ідеї єдиної Помісної церкви — на заході (68%) та у центрі (58%). Водночас на півдні прихильників цієї ініціативи не менше 45%, а на сході — 37%.
Високий рівень підтримки ідея Помісної церкви має серед найстарших опитаних (61%). Серед молоді таких близько 45%, серед представників середнього віку — 51%.
У розрізі конфесій, зазначається у повідомленні, найбільшу підтримку ініціатива щодо автокефалії має серед вірян Української грекокатолицької церкви та Української православної церкви Київського патріархату. Загалом тут рівень підтримки ідеї єдиної Помісної церкви становить понад 75%.
У середовищі вірян інших конфесій таких близько половини. Серед тих, хто вважає себе віруючим, але не відносить до жодної конфесії — 43%, невіруючих — 29%.
Найбільший спротив ідея Помісної церкви має серед вірян Української православної церкви Московського патріархату, понад 50% її парафіян негативно ставляться до цього. Попри це майже третина серед них (28%) прихильно ставиться до автокефалії.
Близько 36% усіх опитаних вважають, що створення єдиної Помісної церкви скоріше об’єднає країну, 23% стверджують, що ця ініціатива жодним чином не вплине на консолідацію суспільства. Водночас 24% говорять про можливий розкол.
Найбільше про розкол після отримання автокефалії говорять на сході (34%) та серед вірян УПЦ МП (57%). При цьому в інших категоріях (регіональних, вікових, конфесійних) тих, хто вважає, що створення Помісної церкви скоріше об’єднає країну, більше, ніж їх опонентів.
Як свідчать результати опитування, третина українців підтримує кандидатуру предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета на чолі єдиної Помісної церкви, 42% респондентів ще не визначилися.
«30% усіх опитаних вважають, що очолити єдину Помісну церкву повинен Патріарх Філарет (УПЦ (КП). 7% вважають, що очільником має стати митрополит Онуфрій (УПЦ (МП), 3% — митрополит Макарій (УАПЦ)». 11% вважають, що жоден із них не повинен очолювати Помісну церкву. 42% поки не сформували стосовно цього питання своєї думки», — йдеться у повідомленні.
У середовищі тих, хто позитивно ставиться до створення єдиної Помісної церкви, тенденції щодо підтримки можливих очільників цього утворення такі: Патріарх Філарет користується підтримкою 50%, митрополит Онуфрій — 5%, митрополит Макарій — 4%. Третина опитаних ще не визначилися щодо можливого глави єдиної Помісної церкви.
Згідно з опитуванням Патріарх Філарет як можливий очільник єдиної Помісної церкви користується найбільшою підтримкою серед вірян очолюваної ним Церкви (57%). В середовищі інших конфесій його підтримка дещо нижча. Серед прихильників УГКЦ таких 31%, представників інших конфесій — 21%, просто віруючих без конфесії — 20%.
Натомість серед парафіян УПЦ (МП) очільником єдиної Помісної церкви скоріше бачать митрополита Онуфрія (29%). Водночас кожен десятий тут не проти, щоб після отримання автокефалії Помісну церкву очолив Патріарх Філарет, зазначається у повідомленні.
34% опитаних довіряють Папі Римському Франциску (16% не довіряють), 30% довіряють Патріарху Філарету (17% не довіряють), 20% довіряють очільнику Константинопольської православної церкви Варфоломію І (13% — не довіряють), 19% довіряють главі Грекокатолицької церкви архієпископу Святославу (12% — не довіряють), 16% довіряють предстоятелю УПЦ (МП) Онуфрію (28% — не довіряють), 13% довіряють предстоятелю УАПЦ Макарію (12% — не довіряють). Лише 13% довіряють Патріарху Російської православної церкви Кирилу (37% — не довіряють).
Папа Римський, Патріарх Філарет, Вселенський Патріарх Варфоломій І, архієпископ Святослав та митрополит Макарій користуються найвищим рівнем довіри на заході країни. Митрополит Онуфрій користується відносно вищим рівнем довіри на півдні, Патріарх РПЦ Кирил — на півдні та сході. Очільники церков користуються вищим рівнем довіри серед старшого покоління.
Згідно з опитуванням Папа Римський Франциск попри високий рівень довіри серед грекокатоликів має високий рівень довіри також і серед вірян УПЦ (КП). До Патріарха Філарета позитивно ставляться як прихильники УПЦ (КП), так і УГКЦ. Подібне ставлення і до Варфоломія І.
Архієпископ Святослав користується відносно високим рівнем довіри серед вірян УПЦ (КП), митрополит Макарій — серед УПЦ (КП) та УГКЦ. Натомість митрополит Онуфрій та Патріарх Кирил користуються відносно вищим рівнем довіри виключно серед парафіян УПЦ (МП).
Опитування було проведено 27 вересня — 4 жовтня 2018 року, опитано 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».