Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Жовтень 2018 10:40

Маленька перемога української дипломатії

Rate this item
(0 votes)

Чи­ма­ла ува­га ук­ра­їн­ської гро­мад­сько­сті ни­ні бу­ла при­ку­та до Страс­бур­га, де са­ме сьо­го­дні за­вер­шує­ть­ся чер­го­ва се­сія Пар­ла­мент­ської асамб­леї Ра­ди Єв­ро­пи. Остан­нім ча­сом та­кі дій­ства пе­ре­тво­рюю­ть­ся на спро­би Ро­сії по­вер­ну­ти со­бі втра­че­не міс­це в ПА­РЄ.

Схоже, що нинішня спроба була чи не найбільш близькою до успіху. Принаймні, профільний комітет ПАРЄ на своєму засіданні підтримав резолюцію, котра дозволила би російській делегації повернутися до участі в роботі асамблеї.

Однак повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи знову відкладається — відповідну резолюцію відправили на доопрацювання. Рішення підтримали 99 депутатів, і тепер документ мають повторно розглянути у січні наступного року. Внести поправки повинен Комітет з питань правил процедури.
Комітет також підтримав українські зміни до резолюції. Перша правка стосується принципу голосування за санкційні рішення, друга забороняє брати участь у роботі ПАРЄ представникам, обраним на окупованих територіях, зокрема в Криму.
Відтермінування розгляду резолюції — це маленька перемога української дипломатії, вважає переважна більшість міжнародних експертів. Країнаагресор витратила багато зусиль, щоб ПАРЄ повернула їх делегацію. Незважаючи на це, до січня українській делегації треба переконати своїх іноземних колег узагалі не підтримувати даної резолюції.
Варто зауважити, що така робота буде непростою, адже генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд повідомив депутатам ПАРЄ, що Росію не можна було позбавляти права голосу в Асамблеї. Так він сказав під час дебатів про зміну санкційної процедури: за його словами, асамблея повинна стати майданчиком для переговорів.
«Це не була моя персональна ініціатива. Це були дебати, в які я не втручався. Ті висновки, які вказані у звіті, дуже важливі. Я з ними погоджуюсь, і вони збігаються з моєю точкою зору», — сказав давно відомий своїми проросійськими поглядами Ягланд.
Утім, за словами народного депутата України, члена української делегації у ПАРЄ Олексія Гончаренка, внесених поправок у саму резолюцію вже вистачить для затруднення роботи російської делегації.
«Британці майже усі нас підтримують, французи — 50 на 50, німці, скоріше за все, проти нас, прибалти — за. Юридичних протиріч немає, але є смислові. Якщо це таке важливе питання, то чому ж воно не розглядалося до фінансового шантажу Росії? Виходить, що це відповідь на шантаж», — розповів Гончаренко.
Показово, що сам Олексій Гончаренко під час дебатів у сесійній залі вдягнув гумові рукавиці. Це, за задумом парламентаря, повинно було символізувати те, що «спілкування з російськими делегатами — токсичне».
На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, повернення російської делегації до ПАРЄ потрібно офіційній Москві тільки для внутрішнього іміджу. Цей майданчик також можна використати для скасування санкцій, додав він. Якубін пояснив, що Росія відсутня тільки у парламентській частині ПАРЄ, але присутня в усіх інших відділах організації.
Політологи також припускають, що для самої ПАРЄ повернення російської делегації — це укріплення престижу організації та фінансування, адже росіяни платили великі внески.
Водночас можливе повернення Росії до Ради Європи нанесе дуже тяжкі репутаційні втрати для організації, вважає політолог Олеся Яхно. Вона додала, що ПАРЄ з початку агресії в Україні завжди її підтримувала. Але сама Росія не пішла на жодні поступки для того, щоб заслужити своє повернення до організації. Та й навряд чи в осяжному майбутньому піде на це.

Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».