Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 10:47

Новим законом – по старих порушеннях

Rate this item
(0 votes)

Напередодні вихідних, а саме 28 вересня, набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», за який 237 народних депутатів проголосували ще торік у грудні.
Президент підписав документ 28 березня 2018-го і через 180 днів після опублікування його норми врешті набрали чинності. Опосередковано вони торкнуться всіх нас, а безпосередньо зачеплять 10 мільйонів водіїв, які змушені будуть виконувати нові правила паркування.

Навіщо зміни?

Закон спрямовано на наведення порядку на дорогах, зменшення заторів, поліпшення екологічної ситуації у великих містах, скерування сплачених за паркування коштів на розбудову транспортної та паркувальної інфраструктури, а також на зменшення тяжких наслідків ДТП.

Він передбачає створення законодавчого механізму невідворотної відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів.
Хаос на вулицях чи не всіх українських міст давно спонукав до реформи системи паркування. Адже відсутність знаків і схем, які б показували наявність парковки, неможливість покарати порушника за неправильне паркування, якщо його немає на місці, призвели до вседозволеності.
Склалася ситуація, за якої за рік із 10 млн водіїв за паркувальні правопорушення штрафують у середньому 250 осіб. Так, у 2016 році по всій Україні за відповідною статтею КУАП притягували до відповідальності менше одного порушника на день, а штрафів надходило менше 51 грн на день.
Звісно, така безкарність не сприяла підвищенню доволі низької культури водіїв, котрі створюють проблеми як для пішоходів, так і для самих себе. Залишаючи транспортні засоби не тільки на тротуарах, а й на проїжджих частинах, трамвайних коліях, вони спричиняють кілометрові затори. Евакуювати ж автомобілі за неправильне паркування можна було лише за рішенням суду.
Однак заради справедливості варто зазначити, що не тільки недобросовісність водіїв є причиною дорожнього колапсу. У великих містах це ще й нестача місць для паркування.
Приміром, у Києві, де понад мільйон автомобілів, є трохи більше 6 тис. місць для денної та нічної парковки. Щоправда, й вони часто не заповнені. Адже навіщо витрачатись, якщо можна припаркуватися будь-де задарма.
А тим часом через несплату вартості стоянки міста отримують менше доходу у свої бюджети. До того ж безконтрольність і безкарність створюють сприятливе підґрунтя для корупції, оскільки кошти, отримані готівкою, проблемно потрапляли в касу підприємства чи в бюджет територіальної громади. Водії домовлялися з паркувальниками за сплату 25–60% вартості стоянки, віддаючи їм готівку в кишені.
Аби покласти всьому цьому край, і був ухвалений новий закон. Він запустить механізми відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування автомобілів. Поліція матиме можливість евакуйовувати неправильно припарковані машини та виносити без правопорушника постанову про накладення штрафу на власника авто.

Законодавчі новели

Відтепер право штрафувати матимуть як поліцейські, так і спеціальні інспектори, уповноважені місцевою владою. Спілкуватися з правопорушниками вони зможуть безпосередньо (такий режим був раніше і зберігся нині).
Правоохоронець перевірятиме водійське посвідчення і технічний паспорт та складатиме постанову про притягнення до відповідальності прямо на місці вчинення порушення. Однак це можна буде зробити і в автоматичному режимі, який передбачає фіксацію правопорушень (неправильна зупинка, парковка в недозволеному місці чи несплата за парковку) стаціонарними камерами. Інформацію з них спрямовуватимуть до центрів обробки.
Поліцейські проведуть візуальну перевірку і складуть постанову. Спочатку з порушника стягуватимуть штрафні бали (їх вистачає на три порушення), а далі накладатимуть грошові штрафи.
Є ще й третій режим спілкування — фотозйомка або відеозапис у ручному режимі. Порушення фіксуватимуть через спеціальну програму, де автоматично відображатиметься місце, час, дата і GPS-координати автомобіля.
Поліцейські та уповноважені від міста інспектори з паркування вноситимуть інформацію про порушення до Реєстру адміністративних порушень у сфері безпеки дорожнього руху. Фіксація порушень у ручному режимі не передбачає списання балів. Тут одразу накладатиметься штраф на власника автомобіля незалежно від того, хто був за кермом.

Про штрафні санкції

Новий закон не збільшує розмірів штрафів за порушення правил паркування і стоянки. Якщо авто не створює перешкоди та небезпеки для руху, стягуватимуть 255 грн, якщо створює — 510 грн. А от паркування на місцях для інвалідів обійдеться у значно більшу суму: від 1020 до 1700 грн.
Таку ж суму стягуватимуть з організацій, які не облаштували паркувальних місць для людей з обмеженими можливостями. Якщо порушення фіксуватимуть у режимі фотозйомки чи відеозапису, на лобовому склі залишатимуть повідомлення, а спеціальну постанову надішлють на поштову адресу, вказану при реєстрації автомобіля.
Порушення, зафіксовані в цьому режимі, можуть обійтися водієві на 50% дешевше, але це лише в тому випадку, якщо він не уникатиме покарання і протягом 10 днів сплатить штраф.
Не буде штрафу за перші 10 хвилин стоянки на будь-якій парковці. Але якщо авто перебуватиме там довше, а водій за це не сплатить — доведеться розщедритися. Штраф за порушення правил паркування встановлюється у 20-кратному розмірі вартості однієї години користування тим платним майданчиком, на якому відбулося порушення.
Якщо впродовж місяця штраф не буде сплачений, накладатимуть пеню у розмірі 100%. Ще через 30 днів справу передадуть у виконавчу службу для примусового стягнення оплати.
У тих випадках, коли авто продали чи віддали за довіреністю, а повідомлення про штраф отримує власник, він може сповістити про це водія, щоб той розрахувався. Однак краще, аби водій вчасно подбав про переоформлення права власності на себе або ж за згодою власника вніс відомості про себе до реєстру власників як про належного користувача.
Якщо ж водій-порушник відмовиться внормувати ситуацію, штраф усе одно сплачувати саме йому. Інакше транспортний засіб не повернути, оскільки на нього накладуть арешт і справу передадуть до виконавчої служби.
Є ще один (найрадикальніший) засіб впливу на порушника-користувача: якщо він переоформляти нічого не хоче, а штрафи за порушення накопичуються у колишнього власника, той може звернутися до нотаріуса і скасувати довіреність. Після цього має написати заяву до поліції чи до сервісного центру МВС про втрату номерних знаків авто, яке фігурує у постанові.
Такий транспортний засіб потрапить у базу розшуку і доїде лише до першого поліційного поста. Там його затримають і право користування та володіння повернуть особі, чиє ім’я записане у технічному паспорті.
Розробляючи новий закон, парламентарі не обійшли увагою й порушників на іноземних номерах, так званих євробляхах. Відповідальність покладатимуть на того, хто ввіз транспортний засіб в Україну. Зокрема, встановлено два способи стягнення штрафів.
Перший стосується громадян України — резидентів, які ввозять автомобілі на територію країни. Їм постанову надсилатимуть на домашню адресу. Якщо штраф не сплатять добровільно, його стягнуть у примусовому порядку.
Другий спосіб торкнеться іноземців — нерезидентів: постанову про адміністративне порушення їм вручатиме Держприкордонслужба при виїзді з України. У разі відмови виконати накладене стягнення іноземцю буде заборонено подальший в’їзд до України.

За суттєве перешкоджання — евакуація

Евакуація неправильно припаркованого автомобіля була можливою і за старими правилами, однак за умови, що авто «суттєво перешкоджає дорожньому руху». Рішення про «суттєво» чи «несуттєво» ухвалював поліцейський, і це спричиняло низку непорозумінь, які часто закінчувались оскарженням.
У новому законі цю невизначеність прибрано, бо виписано близько двох десятків конкретних випадків, за яких можлива евакуація. Ось деякі з них: залишення авто на проїжджій частині у два і більше рядів, на залізничних переїздах; трамвайних коліях, естакадах, мостах, у тунелях.
А ще — ближче 10 метрів до пішохідних переходів з обох боків, на перехрестях, ближче 30 метрів від зупинки громадського транспорту, ближче 10 метрів від знака про виконання дорожніх робіт та від виїздів із прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду.
Суттєвим порушенням є й залишення авто на виділеній смузі для руху громадського транспорту, на велодоріжці, коли транспортний засіб перешкоджає роботі комунального транспорту...
Перед евакуацією всі ці обставини обов’язково фіксують на фото чи відео. Після тимчасового затримання транспортних засобів передбачено невідкладне інформування Нацполіції із зазначенням часу і місця, куди евакуйовано авто, та розміщення цієї інформації на сайті виконавчого органу відповідної місцевої ради, а також повідомлення про евакуацію авто на мобільні телефони власників.
Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься одразу ж після сплати штрафу і вартості послуги з його транспортування та зберігання.
Тарифи за евакуацію: за авто до двох тонн — 600 грн + + ПДВ = 720 грн. Зберігання за добу — 120 грн + + ПДВ = 144 грн.
Передбачено також запровадження обов’язкового страхування цивільної відповідальності суб’єкта господарювання, що надає послуги з транспортування та зберігання транспортних засобів, на випадок заподіяння шкоди при здійсненні цих операцій.
Щоб порушення, зафіксовані в автоматичному режимі, не стали несподіванкою для власників та користувачів авто, їм радять зареєструватись у сервісному центрі МВС і надати номер телефону або адресу електронної пошти для отримання безкоштовних повідомлень про випадки такої фіксації правопорушень в автоматичному режимі чи режимі фотозйомки.

Як розраховуватися

Ні поліцейські, ні інспектори не мають права брати штраф за порушення правил паркування. Передбачена автоматична сплата, яка прибирає людський фактор у цій сфері й сприяє залученню всіх коштів до місцевих бюджетів.
Для зручності оплати за парковку та ефективного контролю за цим процесом новим законом надається право містам впроваджувати Автоматизовану систему контролю оплати паркування (АСКОП), де зберігатиметься інформація про надходження оплати за паркування. Буде це складна система з переліком додаткових мобільних сервісів водіям (наявність вільних паркомісць, їхня вартість, відстань до найближчого паркінгу) чи проста (лише сплата за парковку), також вирішуватиме місцева влада.
P. S. Одразу після набуття чинності законом ситуація кардинально не змінилась. І не лише тому, що пройшло мало часу. Річ у тім, що до імплементації закону не підготувалися належним чином. Бракує кілька десятків нормативно-правових актів, не схвалені технічні регламенти на обладнання і не скрізь воно є у необхідній кількості.
Є проблеми з автоматичною сплатою за паркування і що найгірше — майже ніде не укомплектовано штат інспекторів, які мали в тандемі з поліцейськими наводити лад на вулицях міст.

Тетяна КИРИЛЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».