Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 26 Липень 2018 23:12

«Не забувайте про нас». Українські політв'язні продовжують боротьбу

Rate this item
(0 votes)

«Не забувайте про нас», — попрохав українців, звертаючись із ростовського-на-дону судилища, Павло Гриб.
«Нас» — це всіх українських політв’язнів, які страждають у застінках путінської сліпої і глухої феміди... Їх близько 7 десятків, заарештованих за брехливими доносами й інспірованими звинуваченнями.

Та ми й не забуваємо, хочеться сказати... Але ні. За суєтою політичних баталій, фанфарами спортивних перемог, скаргами на тарифи і подорожчання метро ми таки не завжди пам’ятаємо про тих, хто продовжує боротьбу щохвилини і щосекунди. Без свят і вихідних, дембелів і відпусток. Без надії на справедливість і швидке повернення додому.

Вони продовжують свою війну наодинці з тоталітарною системою ворожої країни, незважаючи на хлібні перемир’я, гельсінкські саміти й футбольні чемпіонати. Вони — бійці. Вони не здаються.
Вони розкидані по різних казематах і зонах неосяжної дикої імперії. Звідки майже не проникає інформації про їх життя і здоров’я, і іноді ми навіть не знаємо: чи живі вони. Тож тим більше треба знати кожну подробицю. Ось що стало відомо Укрінформу про деяких із них за останній тиждень. І ось як реагує на це Україна і світ.

1468346431-3542-foto-ukwikipediaorgОлег Сенцов
16 липня 2018 року. Мер Парижа Анн Ідальйо нагадала світу про українського режисера Олега Сенцова, який голодує у російській в’язниці з 14 травня, вимагаючи звільнення політв’язнів Кремля.
У себе у Twitter вона написала: «У той час, коли очі всієї планети прикуті до Москви та фіналу чемпіонату світу з футболу, я дуже сильно думаю про Олега Сенцова — українського режисера, який уже 4 роки перебуває у в’язниці та голодує протягом 2 місяців».
18 липня 2018 року. У Швеції опублікували історію переслідування Сенцова. В Аммані у приміщенні Посольства України відбувся безкоштовний благодійний показ стрічки «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова», метою якого був збір коштів на підтримку сім’ї незаконно утримуваного в РФ українського кінорежисера. Перед показом фільму глядачів ознайомили з історією його ув’язнення за сфальсифікованою справою.
Того ж дня Міністерство юстиції повідомило, що найближчим часом надішле до Європейського суду з прав людини комплексний позов щодо незаконного утримання українців у РФ.
Також Україна подала заяву за спеціальним параграфом регламенту Європейського суду з прав людини щодо зобов’язання Російської Федерації негайно надати інформацію про здоров’я Олега Сенцова і забезпечити до нього доступ лікарів та звільнити його від незаконного утримання.
19 липня 2018 року. В Олега Сенцова, який голодує в російській колонії, близько тижня тому сталася друга криза, і лікарі вмовили його приймати по дві ложки поживної суміші на день. Про це повідомив «Радіо «Свобода» адвокат Дмитро Дінзе.
«Він виглядає ще гірше, ніж минулого разу. Дуже блідий. Ходить сам. Близько тижня тому у нього була друга криза зі здоров’ям. Стало погано і його хотіли госпіталізувати для того, щоб поставити на повноцінне примусове годування, щоб вливати більше суміші.
Він відмовився, і його залишили в колонії з умовою, що суміш він буде приймати сам під наглядом лікаря. Приймає в день по дві ложки. Утримують у палаті, з голодування виходити не збирається. Каже: «Скільки мене вистачить, стільки і протягну», — навів слова Сенцова адвокат.
Того ж дня віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила про підтримку заклику сестри Олега Сенцова Наталії Каплан щодо бойкоту українськими політиками деяких телеканалів через їхню «підлу» позицію стосовно політв’язня.
«Сестра Олега Сенцова, пані Наталія, публічно закликала бойкотувати певні телеканали через їх ницих власників і підлу позицію проти Олега. Який 66 днів голодує з вимогою звільнити всіх політв’язнів Кремля. Я повністю поділяю цей заклик Наталії», — зазначила Геращенко.
Раніше Наталія Каплан закликала «усіх, кому не байдуже, до бойкоту каналів 112, «Інтер», NewsOne та strana.ua». Вона просила не давати коментарів цим телеканалам, особливо щодо Сенцова.
У свою чергу, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала всі міжнародні правозахисні інституції звернутися до президента РФ Володимира Путіна з вимогою терміново звільнити політв’язня Олега Сенцова. Про це вона написала у Facebook.
«Щойно поговорила з адвокатом Олега Сенцова Дмитром Дінзе. Він повідомив, що стан здоров’я Олега значно погіршився. Він практично не орієнтується в датах і перепитує адвоката, який сьогодні день. Олега вивозили з колонії у лікарню Лабитнангі, де лікарі збиралися годувати його примусово. Що значить, зі слів адвоката, заливати ентерально великі стакани поживної суміші.
Олег відмовився, але пішов з ними на компроміс і тепер вживає, як каже адвокат зі слів Олега, 3–4 ложки поживної суміші вдень... В нього погіршилося здоров’я і послабшав серцевий м’яз», — повідомила Денісова.
20 липня 2018 року. Олег Сенцов, який третій місяць голодує в знак протесту, попросив не поширювати неправдивих чуток про його примусове годування або смерть. Про це повідомив його адвокат Дмитро Дінзе в ефірі Громадського.
«Олег сказав, щоб люди не поширювали чуток про примусове годування, він просить відкидати таку інформацію і фільтрувати. А щодо чуток про його смерть — він посміявся над людьми, які поширюють їх, і вважає їх шкідниками», — сказав адвокат.
Адвокат зустрівся із Сенцовим 19 липня. Вони бачилися тет-а-тет без представників колонії.
«Ми спілкувалися крізь скло. Він передавав слова підтримки політв’язнів у Криму. Він намагається стежити з різних джерел за кримськими справами», — зазначив Дінзе.
Того ж дня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, до Верховного комісара ООН із прав людини Зейд Раад аль-Хусейна та до Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович з проханням сприяти терміновому незалежному медичному обстеженню Олега Сенцова, який голодує в російській колонії, українськими та іноземними лікарями.
Окрім того, вона повідомила, що звернулася також із листом до радника президента РФ, голови ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова у зв’язку з «тривожною інформацією» стосовно другої кризи у Сенцова.
Того ж дня Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що поспілкувалася з українським політв’язнем Олегом Сенцовим по відеозв’язку. Про це вона написала у своєму Instagram. «Розмовляла з Олегом Сенцовим у режимі відеоконференції. Майже півгодини говорили про стан його здоров’я, про те, як він спілкується з рідними і сім’єю», — зазначила Москалькова.
Того ж дня Асоціація польських журналістів закликала російську владу негайно звільнити Олега Сенцова — українського режисера і кінопродюсера з Криму, якого засуджено на підставі сумнівних доказів на 20 років колонії, йдеться в заяві. Як наголошує польська журналістська організація SDP, Сенцов розпочав голодування 14 травня, вимагаючи звільнення 64 українських політв’язнів, які утримуються в Росії.
«Одним із цих в’язнів є український журналіст Роман Сущенко, звільнити якого неодноразово закликали міжнародні журналістські організації, зокрема SDP», — наголошують в організації.
Як зазначається, єдиними доказами проти Сенцова, на підставі чого його засуджено, є свідчення інших осіб, здобуті під тортурами. Судовий процес проти нього розпочався через кілька місяців після арешту, під час якого він перебував у Московському слідчому ізоляторі, де його били і піддавали тортурам. Як звертає увагу SDP, він ніколи не визнавав своєї провини.
«Асоціація польських журналістів підтримує протест Олега Сенцова, вимагає його звільнення і надання йому можливості повернутися додому, де на нього чекають мати і двоє дітей», — наголошується у зверненні SDP.
21 липня 2018 року. У Москві поряд із будівлею уряду Росії вивісили банер на підтримку Сенцова. Про це повідомило «Радіо «Свобода». «Акцію провели співробітники московського відділення «Відкритої Росії». Вони вимагали звільнити політичних в’язнів», — ідеться в повідомленні.
23 липня 2018 року. Міністерство закордонних справ Великої Британії висловило глибоке занепокоєння станом здоров’я бранців Кремля Олега Сенцова та Володимира Балуха, які голодують, та закликало Росію негайно звільнити українських політв’язнів. Про це повідомило у Facebook Посольство Великої Британії в Україні.
«Велика Британія глибоко занепокоєна станом здоров’я українських політичних в’язнів Олега Сенцова та Володимира Балуха, які оголосили голодування. Обох російська влада ув’язнила за їхню позицію щодо незаконної анексії Криму», — йдеться у повідомленні.
Посольство також оприлюднило відео МЗС Британії, в якому зазначається, що Росія нині утримує понад 70 українських політв’язнів.
Того ж дня сестра Сенцова Наталія Каплан заявила, що він перебуває в передсмертному стані. Про це вона начебто розповіла виданню Independent.
«Ми не знаємо, як довго він протримається, але нам сказали, що він у передсмертному стані. Це — диво, що він так довго протримався», — сказала Наталія. Наступного дня вона заявила, що журналісти не так її зрозуміли, бо вона про передсмертний стан не говорила. «Панікери, спіть уже, похорону не буде, не дочекаєтеся», — написала Каплан у соцмережах.

1522503343-2921Володимир Балух
18 липня 2018 року. Мати українського політв’язня Володимира Балуха заявила, що не буде просити президента Росії Володимира Путіна помилувати сина. Про це повідомляє «Крим. Реалії».
«Я Путіна просити (про помилування сина. — Ред.) не буду. Мене Вова не так зрозуміє. Він проти, щоб просити. Просити — це визнати свою провину. А він провини визнати не може, тому що він не винен ні в чому», — сказала вона. В очікуванні повернення сина жінка стверджує, що «жива лише завдяки підтримці людей».
19 липня 2018 року. В окупованому Криму політв’язня Володимира Балуха, який від 19 березня голодує в Сімферопольському СІЗО, тримають у загальній камері, — заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, повідомляє «Крим. Реалії».
«Володимир Балух продовжує перебувати в загальній камері. Адміністрація СІЗО не враховує важкого стану і не переводить його в більш м’які умови», — сказав Чийгоз. За його словами, Балуха потрібно перевести в камеру з двома ув’язненими.
23 липня 2018 року. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що Володимира Балуха, який продовжує голодування, відвезли із Сімферопольського СІЗО в Роздольне.
«Балуха вивезли для ознайомлення з матеріалами справи десь чотири дні тому. Він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання в Роздольному. У нього є таке право і йому дали можливість ним скористатися. Там йому слідчий приносить матеріали справи, він їх там читає. Сьогодні (23 липня) він, можливо, повернеться», — сказав Чийгоз.
За його словами, Балух «припиняти голодування не має наміру».

kuku 0Емір-Усеїн Куку
16 липня 2018 року. Сучасне суспільство і західний світ недооцінює голодування українських політв’язнів як метод боротьби проти окупаційного режиму в Криму, заявив на 20-й день голодування політв’язня Еміра-Усеїна заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.
«Поки я не повернуся на свою батьківщину, додому в Крим, я вважатиму себе таким же політв’язнем, як і ті хлопці, які сьогодні сидять (у в’язницях. — Ред.) і борються... Сьогодні ця форма боротьби (голодування. — Ред.), на мій погляд, трохи недооцінюється і не викликає належних емоцій у суспільстві, у тому числі у зарубіжних західних лідерів», — сказав Чийгоз.
Він заявив, що голодування кожного політв’язня Кремля має бути під пильною увагою українського суспільства і знаходити велику емоційну підтримку у людей. Дні голодування, вважає Чийгоз, це не просто статистика прожитих політв’язнями днів без їжі, а боротьба, «оскільки їх життя може у будь-який момент зупинитися».
Він нагадав, що одним із перших голодування як жорстку форму боротьби проти несправедливого суду застосував Руслан Зейтуллаєв — він двічі по місяцю тримав голодування. Ситуацію із сьогоднішніми голодувальниками Чийгоз назвав критичною і тривожною.
«Можу з усією відповідальністю сказати, що стан Балуха украй критичний. Якщо ми не маємо можливості спілкуватися із Сенцовим і щодня мати про нього інформацію, то за допомогою людей, які перебувають поряд із Балухом, ми таку інформацію отримуємо... Стан Куку, враховуючи те, що він на етапі, теж тривожний», — повідомив він.
Того ж дня координатор ГО «КримSOS» Таміла Ташева заявила, що лікарі у Ростовському СІЗО фактично намагаються убити незаконно ув’язненого кримського правозахисника Еміра-Усеїна Куку, заявляючи, що ін’єкції глюкози означатимуть припинення голодування.
«Російські лікарі фактично намагаються його вбити, адже один каже, що глюкоза необхідна, а інший заявляє про зовсім інші речі. (...) Коли Куку перевели у міжрегіональну лікарню для ув’язнених, де провели обстеження і взяли у нього аналізи, результати ЕКГ засвідчили погіршення стану серця.
Емір-Усеїн також повідомив, що перед здачею аналізів серце боліло, тож медики порадили йому приймати вітаміни, глюкозу і робити інші процедури. Однак лікар у СІЗО заявив політв’язневі, що виконання цих дій означатиме припинення голодування», — сказала Ташева.
Разом із тим прес-секретар міжнародної неурядової організації Amnesty International Марія Гур’єва пояснила, що насправді приймання глюкози не означає припинення голодування: «Олег Сенцов, наприклад, приймає її, і це все одно вважається потужною заявою. Тому зараз ми плануємо написати лист Еміру-Усеїну, аби донести до нього правду».
Ташева також зачитала уривки з листа Куку, якого він надіслав своєму адвокатові минулого тижня. У листі політв’язень розповів, що протягом перших восьми днів голодування він утрачав по 0,9 кг ваги за добу. Потім темпи знизилися до 0,6 кг на добу.
Після того як стан Куку вкотре погіршився, його знову направили на обстеження до лікарів. Тоді медики запідозрили опущення внутрішніх органів унаслідок вичерпання жирової тканини і заявили про необхідність госпіталізації. Проте повторне обстеження на початку липня раптово показало «дивовижне зцілення» і стан кращий, ніж у здорової людини, яка не голодує.
За словами координатора ГО «КримSOS» видно, що на Куку тиснуть, намагаються вплинути на його психологічний стан. «Дякувати Богу, поки він тримається добре, але ми мусимо стежити за станом його здоров’я і максимально поширювати інформацію про нього, аби допомогти», — наголосила Ташева.
17 липня 2018 року. Адвокат Сергій Локтєв заявив, що Емір-Усеїн Куку попри слабкість відмовляється приймати розчин глюкози. «У нього слабкість, бо він уже голодує 20 днів. У нього больові неприємні відчуття у ділянці печінки, підшлункової залози, селезінки. Він категорично відмовляється від глюкози, тобто від фізрозчину, до складу якого входить глюкоза, через те що, якщо він почне приймати цей препарат внутрішньовенно, то, як він пояснює, йому можуть сказати, що це — лікувальне голодування».
19 липня 2018 року. Журналіст Антон Наумлюк повідомив у ФБ, що «у відповідь на прохання дружини Мер’єм Емір-Усеїн припинив голодування».

50eda84db78e85877125458adee3e34fd5407c7d field image principale 1Роман Сущенко
18 липня 2018 року. Незаконно засуджений у Росії власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко надіслав новий малюнок із СІЗО «Лефортово» — натюрморт «Три грона». На звороті малюнка він зазначив: «Роман Сущенко. 2018. Натюрморт. Три грона. Папір, кулькова ручка, олівець».
Загалом за час перебування у Московському СІЗО від журналіста Укрінформу надійшло близько двадцяти малюнків. Однією з найсвіжіших робіт українця стала картина «Квіти», яку Сущенко намалював першому заступнику Голови Верховної Ради Ірині Геращенко.
«Роман Сущенко. «Квіти», Лефортово. Олівець, сік цибулі і буряка. Така картина тепер є в моєму кабінеті. Дружина Роми, Анжела, принесла мені цей особливий подарунок. Роман малював і раніше, але зараз це чи не єдина розрада, він розчиняє в уяві клітку своєї камери, малюючи вулички улюблених міст і пейзажі нашої рідної Черкащини, розлив річки Росі», — написала Геращенко.
23 липня 2018 року. Громадський захисник незаконно засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка Марк Фейгін готується відвідати свого підзахисного у середу, 25 липня. Український консул у Москві Геннадій Брескаленко відвідає Сущенка на початку наступного тижня.

1508334932-6458Павло Гриб
16 липня 2018 року. Перше судове засідання у справі політв’язня Павла Гриба відбудеться у Ростові-на-Дону 23 липня. Про це повідомив його батько Ігор Гриб на своїй сторінці у Facebook.
«23 липня 2018 року об 11:00 у «СевероКавказском окружном военном суде» м. Ростов-на-Дону відбудеться перше судове засідання по суті справи Павла Гриба», — написав батько. Він додав, що засідання буде відкритим.
23 липня 2018 року. У Ростові-на-Дону розпочалося перше судове засідання по суті у сфальсифікованій ФСБ справі українця Павла Гриба. На засіданні присутня мати Павла Марія Гриб.
«Павло Гриб присутній на засіданні, спілкується зі своїми захисниками. Крім матері, присутні також український консул та українські й російські журналісти. Сьогодні в суді зачитають обвинувальний акт», — ідеться у повідомленні Громадського радіо.
Адвокат Гриба Марина Дубровіна припустила, що на першому засіданні можуть заслухати і свідків. Процес розпочали у відкритому режимі. Знімати та фотографувати дозволяють підозрюваних та захисників.
Того ж дня колегія суддів Північно-Кавказького окружного військового суду в російському місті Ростов-на-Дону повернули справу українця Павла Гриба на доопрацювання прокурорам.
Головуючий суддя Сергій Горєлов звернув увагу на те, що в обвинуваченні вказана стара редакція статті 205 КК Росії, за якою обвинувачують Павла Гриба. Стаття передбачає вісім років тюремного ув’язнення, але вже не діє. Прокурор заявив, що це помилка, а він має на увазі нову редакцію цієї статті, за якою обвинувачуваному загрожує до 10 років колонії.
Адвокат Марина Дубровіна заявила, що посилення покарання суперечить російській Конституції. Колегія суддів повернула обвинувальний акт прокурору.
Павло Гриб на засіданні суду у своїй справі заявив, що не визнає провину, повідомляє «Радіо «Свобода».
Того ж дня журналісти поспілкувалися з Павлом Грибом, коли судді пішли із зали засідань, а преса ще залишилася.
«Перше, що його спитали, — що б він хотів передати українцям. І він сказав, аби не забували про них — імовірно, мав на увазі про політв’язнів», — сказала кореспондент Громадського радіо Ірина Ромалійська.
Також Павла спитали про стан його здоров’я. Той подякував за запитання та повідомив, що тримається. Говорячи про російську школярку Тетяну Єршову, яку Гриб нібито «схиляв до теракту», українець сказав, що вона не має ваги у цій справі.

1530378112-6123Наріман Мемедемінов
18 липня 2018 року. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від Росії пояснень у зв’язку з примусовою госпіталізацією активіста Нарімана Мемедемінова в кримську психіатричну лікарню.
Копію відповідного документа Омбудсмен опублікувала 18 липня у Facebook.
«Отримала інформацію, що український політв’язень Наріман Мемедемінов, який раніше утримувався в СІЗО-1 Сімферополя, був примусово переведений до Кримської республіканської психіатричної лікарні № 1», — написала Денісова.
Вона зазначила, що надіслала листи до радника президента Росії Михайла Федотова та до керівника робочого апарату Уповноваженого з прав людини в Росії з проханням терміново надати інформацію щодо підстав примусової госпіталізації, а також які заходи до нього застосовувалися.

muslim-aliev-1Муслім Алієв
19 липня 2018 року. У дім фігуранта сфальсифікованої ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Мусліма Алієва з обшуком прийшли ФСБшники.
Про це повідомляє «Кримська солідарність». «Надійшла інформація, що в будинку Мусліма Алієва на даний момент перебувають співробітники ФСБ. Адреса: м. Алушта, с. Верхня Кутузовка, вул. Підгірна, 21», — ідеться в повідомленні.
Зазначається, що близько шести співробітників перебувають у дворі і близько п’яти — в будинку.
20 липня 2018 року. Російські силовики припустилися безлічі порушень під час обшуку в будинку фігуранта сфальсифікованої ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Мусліма Алієва. Про це в ефірі «Радіо Крим. Реалії» заявила кримський юрист Ліля Гемеджі.
Вона нагадала, що співробітники ФСБ шукали телефон у дочки Мусліма — Гульсум Алієвої, стосовно якої проводилася дослідча перевірка за 282 статтею КК Росії (розпалювання міжнаціональної ворожнечі).
«Порушення полягає не тільки в тому, що не допустили адвоката, а й у тому, що в постанові було зазначено: проводяться оперативно-розшукові заходи у вигляді обстеження приміщення. Це візуальний огляд, а те, що відбувалося в будинку в Алієвих, ніяк не можна назвати обстеженням — і це навіть не обшук, а якесь варварське вторгнення в особисте життя Алієвих. Перерили всі речі, зламали меблі, сантехніку», — зазначила юрист.
Крім того, Гемеджі вказала на заангажованість понятих при цьому обшуку.
«Так звані поняті намагалися проводити особистий огляд членів цієї родини. Коли Наджі Алієва зробила їм зауваження, їй відповіли, що це співробітники силових структур. Порушень багато, перераховувати їх дуже довго, але це все буде викладено в наших скаргах на дії співробітників ФСБ», — додала Гемеджі.

lX-minЄвген Панов
18 липня 2018 року. Мати політв’язня Євгена Панова розповіла, що після тортур струмом у сина з’явилися проблеми із зубами і яснами, а меддопомоги в СІЗО йому не надають. Про це повідомляє Кримська правозахисна група.
«Він ніколи ні на що не скаржиться, терпить, навіть якщо болить. Починає говорити, коли вже сил немає терпіти. Цього разу сказав, що є проблеми з яснами. Зуби, чорні після струму, болять і обламуються. Медиків там немає, і ліків ніхто не дає. А якщо почнеш сильно вимагати — посадять в «одиночку».
Але на зуби скаржаться багато, і іноді, коли набирається певна кількість хворих, привозять з міста стоматолога, який просто вириває хворі зуби», — розповіла мати Панова Віра Котелянець після побачення із сином.
Як інформують активісти, матері Євгена, яка часто приїжджає до Криму з Енергодара Запорізької області для підтримки сина, вдалося його побачити 10 липня 2018 року, напередодні оголошення йому вироку.
За її словами, в СІЗО Сімферополя складно передавати ліки: потрібно спершу знайти аптеку, в якій видають сертифікати на ліки, причому чекати їх потрібно від трьох днів до тижня. Список болезаспокійливих препаратів обмежений, сильнодіючі ліки передавати не можна.
«Останнього разу передавала Жені і активоване вугілля, тому що вчасно не привезли воду, і їм довелося кілька днів пити брудну воду з-під крана. Ще у нього сильно болять суглоби. Але в основному він не скаржиться, більше переживає, як ми живемо, де беремо гроші на поїздки і передачі», — розповіла правозахисникам жінка.
Також вона зазначила, що побачення в’язнів з родичами в СІЗО Сімферополя відбувається через каламутне подвійне скло із залізною арматурою між склом, спілкування забезпечують старі телефонні трубки, через які погано чути. Поруч завжди стоїть охоронець, і нічого зайвого сказати не можна, доводиться користуватись умовними знаками.
23 липня 2018 року. Захист обвинуваченого в підготовці диверсії в Криму Євгена Панова подав апеляцію на рішення кримського «суду» про його восьмирічне ув’язнення в колонії суворого режиму. Про це у Facebook повідомляє Кримська правозахисна група.
«Подали апеляцію до Верховного суду Росії. Згідно з позицією Панова ми просимо повністю його виправдати», — повідомив адвокат Панова Сергій Легостов.
Нової інформації про долю інших на даний час немає.
Крім того, весь тиждень в Україні та за кордоном тривали акції з вимогою звільнити українських політв’язнів, які незаконно утримуються за сфальсифікованими звинуваченнями в Росії та на окупованих територіях України.
Тримайтеся, хлопці! Ми про вас не забуваємо!

Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».